19 Mayıs, hangi bayramdı?

19 Mayıs, hangi bayramdı?
20.05.2020
A+
A-

Selam yeni güne, sevgiye, güzelliklere ve umuda…

Aslına bakarsanız, yazmaya daha bir kaç gündür başladığım haber portalımızda, birkaç gün arayla yazmaktı niyetim. Fakat ülke gündemimiz o kadar hareketli ki, birkaç gün beklemeye pek de fırsat olmuyor veya şöyle demeliyim sanırım, ertesi günkü sürpriz gündemde, bugünü arada kaynatmamak gerektiğini düşündüm. Çünkü gerçekten konuşulması gereken bir konuydu.

19 Mayıs’ı evlerimizde, bayrak astığımız balkonlardan, İstiklal Marşı okuyarak kutlamaya çalıştık. Malum korona günleri ve dışarı çıkma yasağı vardı. Hoş yıllardır bunu bile yapmıyorduk… Okulların önünde az sayıda öğrenciler ve birkaç şiir; tamam… Gerçi hakkını yememek lazım. Denize girmek, piknik yapmak belki biraz da tembellik için muhteşem tatil günleri…

Hah işte!

Sanırım tam da bu yüzden milli bayramların isimlerini tek başlıkta toplar olduk:

Milli tatil günleri…

Yok artık!

Olabilir mi sahi?

Sanmıyorum.

Çünkü bunlar tarih kitaplarında hem de yakın tarihimiz olduğu için unutmamıza imkan yok…

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını kutladığımız bu günde, o da ne? TRThaber kanalında, arkada büyük fonda 19 Mayıs Cumhuriyet Bayramı yazıyor.

Nasıl ya, olabilir mi? Evet oldu!

Tamam yanlışlık olabilir böyle canlı yayınlarda diyelim; kaldı ki bu olmaması gerek! Hadi oldu diyelim; burada yönetmeni var, kameramanı var, sunucusu var. Var da var yani… Hiç mi kimsenin dikkatini çekmedi, yayın o şekilde devam etti.

Bu bir devlet televizyonu, çok daha dikkat edilmesi gerekmez mi?

Üstelik bu sıradan bir hata değil, egemenliğimizin ve bağımsızlığımızın temelinin atıldığı ve Atatürk’ün, ”19 Mayıs 1919 benim doğum günümdür” dediği bir gün… Bu günün hissiyatına gölge düşürülmesine, kimsenin hakkının olmadığı bir hata…

En üzücü tarafı ise teknik yanlışlıktan öte, orada bulunan kimsenin bu yanlışı fark edecek kadar duyarlı olmaması, belki de gerçekten hangi bayram olduğunu bilmemesi… Bu durum da bir özrü hak ediyoruz millet olarak, sanırım. Bir de şu ekibe arada tarih dersi verilse, faydalı olur gibi…

Hiç değilse önemli günlerimizle alakalı birkaç ders…

YORUMLAR

  1. Tansel Saylı dedi ki:

    Evet…. çok üzücü bir durum… bizlerin vergileri ile finanse edilen ve de tamamen siyasetine girmiş bir kurumun kutsal bir Bayramınızın adını bile yalnız anması kesinlikle … bile bile yapılmış bir eylemdir. .. elbette hesabını vermeleri gerekir..

    1. Çağla ŞAHİN dedi ki:

      Kesinlikle katılıyorum. Bu bir devlet televizyonu bu konuda yol gösterici olması gerekirken böyle bir hatanın olması inanılr gibi değil ve böyle bir hatanın telafisi kapatma cezası olamayacağına göre TRT nin üst düzey yöneticisinin bunun utancıyla gereğini yapması gerekirdi.