2017’nin son Çırağan Söyleşisi yapıldı

2017’nin son Çırağan Söyleşisi yapıldı
26.12.2017
A+
A-

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi tarafından düzenlenen Çırağan Söyleşilerinin Aralık ayı programında üyeler “İŞKUR ve SGK İşçi ve İşveren Destekleri” konu başlığında bilgilendirildi.

TÜMSİAD Bursa Şubesi’nin geleneksel hale getirdiği ve 29.’su düzenlenen Çırağan Söyleşilerinin konuğu İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmenve SGK İl Müdür Vekili Mustafa Yılmaz oldu.

Yoğun bir katılımın yaşandığı programın açılış konuşmasını TÜMSİAD Başkanı Osman Arslan yaptı. TÜMSİAD Bursa Şubesi olarak yıl boyunca önemli faaliyetleri gerçekleştirdiklerini hatırlatan Arslan, 2018’de de tüm hızıyla çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. 2018 yılının ülkeye hayırlar getirmesini dileyen Arslan, yıl boyunca etkinliklerde emeği olan herkese teşekkür ederken, iş insanları olarak uyanık ve çalışkan olmak zorunda olduklarını da ifade etti.

TÜMSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi R. Hakan Ziya moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide konuklar önemli konulara değindi. Bursa’daki işsizlik rakamlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, bir konuya da açıklık getirdi. Eren, “Bu verileri istatistiki olarak TÜİK açıklıyor. Ve bu çalışmayı da her yılın sonu itibarıyla birkaç ilden oluşan bölgelere göre yapıyor. Bursa TR41 bölgesine giriyor ve bu bölgede Eskişehir, Bilecik ve Bursa şehirleri yer alıyor. Bu bölge, istatistiksel bir bölge olarak belirlenmiş. O bakımdan işsizlikle ilgili oran bu bölgeyi kapsıyor. Bu orana göre bölgemizdeki işsizlik oranı resmi rakamlara göre 9,2. Ülkemizdeki işsizlik oranı ise 10,9” dedi.

“100 İŞVERENİN 42’Sİ ARADIĞI İŞÇİYİ 1 YILDIR BULAMIYOR”

Kuruma kayıtlı 81 bin işsizin olduğunu ifade eden Eren, “Açık iş olarak Bursa, ülke genelinde ilk 3 sırada. İşverenler sürekli eleman talebinde bulunuyor. Bizler de iş arayanlarla eşleştirmeye çalışıyoruz. İşsizlik oranı bakımından kötü noktada değiliz ama azaltmak istiyoruz. Ülkemiz de 2023 yılında işsizlik oranını yüzde 5’e indirmek istiyor. Bursa iş dünyasının röntgenini çekme amaçlı birçok araştırma yaptık. Bu araştırmalarda ilginç verilerle karşılaştık. Mesela şu an Bursa’daki firmalar nitelikli eleman bulabilirse 20-22 bin civarı kişiyi hemen yarın işbaşı yaptıracak. 100 işverenin 42’si aradığı işçiyi 1 yıldır bulamadığını söylüyor.”

Suriyelilerle ilgili de açıklamalarda bulunan Eren, “Bakanlığımız Suriyeliler için özel bir statü sayılan geçici koruma kanunu çıkardı. Geçici koruma kanunu tanımı, geldikleri ülkedeki şartlar iyileştiği takdirde oraya dönmeyi içeren bir tanım. Bu statüyü verince de farklı bir uygulama sürecine girdik. İşyeri çalışan sayısının yüzde 10’u kadar geçici koruma statüsüne sahip Suriyeli elemanı çalıştırabilir. Suriyelilerin çalışma izinleri olabilmesi için 6 aydan fazla bir süredir burada olması ve geçici koruma kimlik belgelerinde ikamet olarak Bursa yazması gerekiyor. Ayrıca çalışma izni verilen Suriyeli çalışan için işverenin yatıracağı harçta da indirim oldu” diye konuştu.

“2018’DE KUPON SİSTEMİ GELİYOR”

2016 Şubat ayında başlayan istihdam seferberliğiyle yıllardır yapılamayanın yapıldığını söyleyen Eren, bu kapsamda birçok yenilik yapıldığını da belirtti. Eren sözlerini şöyle noktaladı: “İşi yaparak öğrenme olarak nitelendirdiğimiz işbaşı eğitim programı 3 aylık bir programdı. Ancak imalat, enerji ve bilişimde 6 aya çıktı. Siber güvenlik ve kodlama eğitiminde ise bu süre 9 aya kadar çıkacak. Ayrıca 2018’de kupon sistemine geçeceğiz. Bursa olarak biz pilot il olmak istiyoruz ve bunun talebini ilettik. Bu sistem nedir? Örneği genç bir iş arayanımız var ve kurumumuza müracaat etti. Mesela AUTOCAD öğrenmek istiyor ancak kursa gidecek parası yok. Biz de bu gençlerimize akredite edilmiş eğitim kurumlarıyla bir bağ kurarak bir eğitim kuponu vereceğiz ve iş arayanımız o kursta programın eğitimini görecek. O eğitim kurumu da bağ kurduğu müşterileriyle, eğittiği bu gençlerimizi eşleştirecek.”

“TEŞVİKLERDEN YARARLANIN”

SGK İl Müdürü Vekili Mustafa Yılmaz da istihdam teşviklerinden daha çok faydalanılması gerektiğinin belirtirken şunları söyledi: “Farklı kanunlardan kaynaklı 12 teşvik uygulamamız var. Bunlardan birisi yatırım teşviği. Kanun düzenlememize göre 3-7 yıl arasında yatırım miktarına göre Ekonomi Bakanlığı istihdam edilen işlerin tamamı ya da belli kısmını teşvik kapsamına alıyor. Maliye Bakanlığı da Ar-Ge personellerine teşvik veriyor. Örneği Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ni (TEKNOSAB) düşündüğümüzde Ar-Ge çalışanları çok daha fazla olacağından bu 2 teşvikten yararlanılabilir. İleriki dönemde ilave istihdam teşviği de alınabilir.”

“SADECE DENETİM YAPMIYORUZ”

Sürekli denetim yaptıkları eleştirilerini de cevaplayan Yılmaz “Sürekli ve sadece denetim yapmıyoruz. Bilgilendirme ve rehberlik hizmetlerimiz oldukça fazla. Yıl boyunca rehberlik ve bilgilendirme yaptığımız firma sayısı bin 8” dedi. 1 Ocak 2018’den itibaren mesleki kod uygulamasına geçileceği bilgisini de paylaşan Yılmaz, bu uygulamayla ücretlerin doğru bildirilip bildirilmediği yönünde bir inceleme durumunun söz konusu olacağını ifade etti. Kayıt dışı ile mücadele konusunda sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmayacağına da dikkat çeken Yılmaz, işverenleri kayıtlı işçi çalıştırmaya teşvik etmek ve bu anlamda işverenin lehine koşulları kolaylaştırmak gerektiğinin de altını çizdi.

Program sonunda TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan tarafından konuk konuşmacılara teşekkür plaketi verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.