2019 YKS maratonu başlıyor

13.02.2019
A+
A-

Eğitim ve sınav sistemleri konusunda ülkemizin önemli uzmanlarından, İSÜ Genel Sekreteri Burak Kılanç, YKS ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İSÜ Genel Sekreteri Burak Kılanç, “Kılavuzda geçen seneye kıyasla sistemde hiçbir değişiklik olmadığını görüyoruz. Sistem değişikliğinin olmaması adaylar için büyük önem taşıyor. Sistem değişikliği nedeniyle geçen seneki sınav süreci zorlu geçmişti. Sistemde, puan türlerinde, oturumlarda, soru sayılarında, testlerin puanlara etki oranlarında bir değişiklik yok” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru sürecini ve 2019 YKS Kılavuzu’nu değerlendiren İstinye Üniversitesi Genel Sekreteri Burak Kılanç, geçen seneye oranla kılavuzda değişiklik yapılmadığının altını çizerek kılavuzda öğrenci dostu bir yaklaşım sergilendiğini söyledi. Başvuruların 6 Mart 2019 tarihine kadar devam edeceğini belirten Kılanç, sistemin adaylara sağladığı avantajları anlattı.

Sistemde Değişiklik Yok

Sistem değişikliği nedeniyle geçen seneki sınav sürecinin zor geçtiğini belirten Burak Kılanç, ‘’Kılavuzda geçen seneye kıyasla sistemde hiçbir değişiklik olmadığını görüyoruz. Sistem değişikliğinin olmaması adaylar için büyük önem taşıyor. Sistemde; puan türlerinde, oturumlarda, soru sayılarında, testlerin puanlara etki oranlarında bir değişiklik yok.” sözleriyle, bu sene yapılacak sınavın adaylar için daha rahat geçeceğine vurgu yaptı.

Ödemelere Dikkat

Lise son sınıf öğrencilerinin başvuru süreçlerinin, sınava tekrar girecek öğrencilere kıyasla daha kolay olduğunu sözlerine ekleyen Kılanç, başvuruların geçerliliği için ödemelerin muhakkak yapılması gerektiğini belirtti. Üniversite sınavına başvurmak için iki aşamalı bir işlem yapılması gerektiğini vurgulayan Kılanç, “Öncelikle ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’nden hangi oturumlara katılmak istediğinizi belirtiyorsunuz. Nerede sınava girmek istediklerinizle ilgili yer seçeneklerini belirliyorsunuz. Bu başvurunun geçerli olması için de, sınav ücretini yatırmış olmak gerekiyor. Adaylar, ödeme işlemlerini 7 Mart‘a kadar yapabilirler.” dedi.

Başvurularını Tamamlayamayan Adaylara İkinci Şans

Adayların; TYT, AYT, YDT sınavlarının her biri için 50 TL ödeyeceklerini belirten İSÜ Genel Sekreteri Burak Kılanç, başvuruda bulunup, paralarını yatırmadıkları için başvurularını tamamlayamayan adayların ise,19 Mart günü, 75 TL ödeme yapabileceğini hatırlattı. 2018-TYT puanını,2019-YKS Yerleştirmede kullanmak isteyenler için, 2019-YKS başvuru ücretinin 20 TL olacağını söyleyen Kılanç,2018’deki sınavda TYT puanı 200’ün üzerinde olan adayların puanlarının bu sene de geçerli kabul edeceğinin altını çizdi.

Öğrenciye Büyük Fırsat

Adayların 15 Haziran‘daki sınava girmeden de geçen seneki puanını kullanabileceğini söyleyen Kılanç, ‘’Böylece geçen sene 200 ile 500 puan arasındaki puanı, alan kitle içerisindeki yüzdelik dilimi bu seneki yüzdelik dilimle eşleştirilerek puan dönüştürülmesi yapılacak.” sözleriyle sistem hakkında bilgi verdi. Öğrencinin geçen seneden TYT’ye girecek puanı, bu senekine oranla yüksek ise, geçerli olacağını söyleyen Kılanç, bu yaklaşımın adaylar için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2019 YKS’de soruların çıkacağı konuları ve yeterlilikleri de ilan ettiğini sözlerine ekleyen Burak Kılanç, adaylara MEB’in Talim Terbiye Kurulu’nun sayfasına girerek 2019 YKS’deki kazanımlarla ilgili açıklamaları incelemelerini tavsiye etti.

Yerleşme Oranları Artış Gösterebilir

Geçen sene 2 milyon 381 bin kişinin YKS’ye başvurduğunu ve 857 bin kişinin üniversiteli olduğunu söyleyen Burak KILANÇ, “Geçen sene YKS’ye başvuran her 100 kişiden 36’sı üniversiteli oldu. Bu sene de yerleşme oranları biraz daha yükselebilir ya da benzer bir tabloyla karşılaşabiliriz.” şeklinde; 2019 yılında yerleşme oranlarının artabileceğine dikkat çekerek, geçen sene ilan edilen taban başarı sırası şartlarının bu sene de geçerli olduğunu vurguladı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.