5 Dilde Münazara Yarışmaları Türkiye yarı finali Bursa’da yapıldı
Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce Anadolu İmam Hatip Liselerinin yabancı dil hazırlık sınıfları arasında gerçekleştirilen “5 Dilde Münazara Yarışmaları”nın Türkiye Finali açılış töreni Bursa İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Öğrencilerin; Türkçe, Arapça, İngilizce, İspanyolca ve Almanca dillerinde okuma, yazma, konuşma, dinleme, anlama ve dilbilgisi; farklı görüşleri istatistikî bilgilerle savunabilme, mantık yürütme, tezler ortaya koyma ve antitezler üretme; özgüven duygularını ve toplum içinde kendilerini ifade edebilme beceri ve yeteneklerini desteklemek ve geliştirmek amacıyla düzenlenen münazara yarışmalarının açılış törenine Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Yıldız, İHH Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, BİHMED Başkanı Kadir Oruç, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
İstiklal Marşı ve saygı duruşuyla başlayan tören Kur’an-ı Kerim Tilaveti ve Okul Müdürü Mustafa Yiğit’ in açılış konuşmalarıyla devam etti.
Törene katılan tüm davetlilere katılımlarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, münazaranın dünya üzerinde en çok konuşulan 5 dili kapsamasının önemine vurgu yaptı. Öğrencilere farklı dillerde özgün fikirler üretebilme ve karşılaştıkları problemlere çözüm bulabilme noktasında oldukça önem arz ettiğine dikkat çeken Dülger, yarışmanın Türkiye finaline Bursa´nın tercih edilmesi takdirleri konusunda Din Öğretimi Genel Müdürlüğüne teşekkürlerini iletti. Böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmanın mutluluğunu dile getirdi.
Törende konuşan Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Hızla gelişen ve değişen dünyada artık bir yabancı dilin yetmediğine dikkat çeken Yılmaz, son yıllarda imam hatip liselerinde program çeşitliğine gidildiğini belirtti. Bir taraftan dil eğitimine ağırlık verilirken diğer taraftan da fen ve sosyal bilimler programlarına ağırlık verilerek imam hatip kültürünü almış geleceğin bilim insanlarını yetiştirerek İslam dünyasına ve insanlığa hizmet etmelerinin hedeflendiğini belirtti. Diğer taraftan da sanat, musiki ve spor alanında kendisini geliştirmek isteyip aynı zamanda imam hatip okumak isteyen bununla beraber hafızlık eğitimi de almak isteyen öğrencilere verilen imkanlardan bahsetti. Uluslararası İmam Hatip Liseleri açarak İslam dünyasının farklı yerlerinde bulunup da Türkiye’de okumak isteyen öğrencilere de fırsat verildiğini belirten Yılmaz, imam hatiplere yönelik birçok alanda çalışmalar yapıldığını vurguladı.
Yılmaz, geçen yıl bu münazaraların 4 yabancı dilde yapıldığını bu yıl ise 5’e çıkarıldığını söyledi. Beşincisinin hem ortaokullar hem de liselerde halen sınıflar arasında Türkçe olarak uygulanmakta olan “tartışa tartışa anlıyoruz, tartışa tartışa anlatıyoruz” münazara etkinliklerinin yurtdışından gelip de aslen Türk olmayan öğrencilere yönelik yapılacak olan Türkçe Münazaraları olduğunu belirtti. Bir diğer münazaranın Türkiye genelinde 11 okulun İngilizce hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerine yönelik İngilizce münazara, Türkiye’de sadece 2 okulda uygulanan İspanyolca dilinde eğitim alan öğrencilere yönelik İspanyolca Münazara, bir diğerinin ise Türkiye’de Almanca eğitim verilen tek okulun öğrencileri arasında yapılacak olan Almanca münazara olduğunu belirtti. Son olarak da Arapça Münazaralarının ise Kocaeli’nde gerçekleştirileceğine işaret eden Yılmaz, münazaraların kaybedeninin olmadığını, yapılan çalışmaların öğrencileri geliştirmeye ve pekiştirmeye yönelik olduğunun altını çizdi.
Konuşmaların ardından grup elemeleri ve yarı final karşılaşmalarıyla program sona erdi.
Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz, Bursa programı sırasında Ali Kuşçu İmam Hatip Lisesini ziyaret etti. Okulda devam eden 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı sergilerini gezdi. İnşaatı devam eden bir imam hatip okulunu yerinde inceledi.