01.08.2019
A+
A-

Çarşaf liste yöntemiyle GİK üyeleri nasıl seçilecek?

İYİ Parti’nin haftasonu gerçekleştirilecek olan 4. Olağanüstü Kurultayı’nda GİK üyeleri ÇARŞAF LİSTE ile belirlenecek.

Seçim yöntemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan İYİ Parti Bursa Kurultay Delegesi ve GİK Üyesi Adayı Ahmet Sevinç, seçimlerin delegenin gerçek iradesini yansıtacağını açıkladı.

İYİ Parti’nin hukuk ve demokrasi adına zorlu bir mücadelenin sonucu kurulduğuna dikkat çeken Ahmet Sevinç, ‘’Parti içi demokrasi işlesin, yönetim anlayışına kişi ya da kişiler değil, parti tabanı ve kurallar hakim olsun. İYİ Parti, demokratik olgunluğun, hak ve adalet duygusunun Türk siyasetindeki temsilcisi olsun.’’ dedi.

Çarşaf liste yöntemi ile ilgili bilgiler de veren İYİ Parti GİK Üyesi Adayı Ahmet Sevinç,  şu açıklamalarda bulundu:

‘’Bir bilgi kirliliği olduğunu gözlemliyorum ve kafa karışıklığına mahal verilmemesi adına tüzüğümüze göre, İYİ Parti 4. Olağanüstü kurultayında çarşaf liste metodu ile GİK üyelerini nasıl belirleyeceğimiz konusunda partililerimizi aydınlatma ihtiyacı hissettim.

Asil GİK üyesi olarak 50 kişi, yedek GİK üyesi olarak bunun yarısı kadar yani 25 kişi seçilir.

Asil ve yedek toplam üye sayısı 75 kişidir.

Asil ve yedek toplam üye sayısının yarısı 38 kişidir.

%25 cinsiyet kotası uygulanacak asil üye sayısı 13 kişidir.

%25 cinsiyet kotası uygulanacak yedek üye sayısı 7 kişidir.

İYİ Parti Genel Başkanı arzu ederse çarşaf listeye 75 kişiye kadar kendi adaylarını yazabilir.

Genel Başkanın yazdığı adayların seçilebilmesi için en çok oy alan 50 kişinin içinde olmaları gerekir. Genel Başkanın listeye yazdığı adayların GİK üyesi seçilebilmesi ile ilgili garantileri yoktur.

Listedeki her adayın isminin yanında bir kutucuk olur ve delege bu kutucuğa işaret koymak suretiyle oy kullanır.

Listede asil ve yedek ayrımı yoktur. Adayların alacağı oylar %25 cinsiyet kotası uygulanarak asil ve yedek üyeler belirlenir. Bu sebeple erkek ve kadın adayların aldıkları oylar ayrı ayrı listelenir.

İYİ Parti Genel Başkanının listeye yazmadığı her delege ferdi aday olabilir ve Genel Başkanın yazdıklarından sonra listede kendisine yer bulur.

Delege olmayan parti üyeleri 1/20 delegenin (yaklaşık 60 kişi) aday göstermesi ile ferdi aday olabilir.

Delege en az asil ve yedek sayısının yarısı kadar yani 38 işaretleme yapabilir.

Delege en çok asil ve yedek üyenin toplam sayısı kadar yani 75 işaretleme yapabilir.

‘LİSTEDEKİ İŞARETLEMELER ÖNEMLİ’

Delege İYİ Parti Genel Başkanının listeye yazdığı adaylara oy vermek zorunda olmadığı gibi isterse tamamen Genel Başkanın listeye yazdığı adaylara oy verebilir. Bu halde kabinde işaretleme yaparak zaman kaybetmesine gerek yoktur. Delege listede hiç işaretleme yapmadığı takdirde listedeki ilk 75 adaya oy vermiş sayılır.

Tercih hakkını kullanmak isteyen delege asil ve yedek üye toplam sayısının yarısı yani 38’den az, asil ve yedek üye sayısı 75’ten fazla işaretleme yapmamalıdır.

38’den az ve 75’ten fazla işaretleme yaptıysa hiç işaretleme yapmadığı kabul edilir ve listedeki ilk 75 adaya birer oy yazılır.

Listedeki adayların isminin üstünün çizilmesi asla dikkate alınmaz. Üzerinde çizik olan pusulalar geçersiz oy pusulası olarak sayılamaz.

İşaretleme yapılmayan veya 38’den az 75’ten fazla işaretleme yapılan pusulalar asla geçersiz oy pusulası olarak kabul edilemez. Delegenin ilk 75 adaya birer oy verildiği kabul edilir.

Sayımda kadın ve erkek üyelerin aldığı oylar ayrı ayrı sayılır. Tüzükteki cinsiyet kotasının kadınlar için konulduğu aşikardır. Bu sebeple kadın kotasına uygun olması için en çok oy alan 13 kadın aday GİK üyesi olur. Erkek adaylara göre daha fazla oy alan 13’ten fazla kadın aday varsa bu sayı 13’te sınırlı tutulmaz. Olmaz ama oldu diyelim, 37’den fazla kadın aday en çok oyu aldıysa bu kez erkek üye sayısı 13’ün altında bırakılmaz. Zira tüzükte yazan kadın değil cinsiyet kotasıdır.

En çok oy alan 50 aday asil listeden, o 50 kişiden daha az oy almış 25 aday ise yedek listeden İYİ Parti GİK üyesi seçilmiş olur.

En çok oy alan 37 erkek ve 13 kadın olmak üzere toplam 50 GİK üyesi belirlendikten sonra yedek üyelerin seçiminde de en çok oy alan 7 kadın ve en çok oy alan 18 erkek aday toplam 25 kişi yedek GİK üyesi seçilir.

Bir demokrasi şöleni olarak geçeceğini düşündüğüm kurultayımızın partimize hayırlı olması dileğimle.’’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.