İran’dan ABD’ye misilleme: Irak’ta askeri üssü vurdu!

İran’dan ABD’ye misilleme: Irak’ta askeri üssü vurdu!
08.01.2020
A+
A-

Irak’taki ABD askerlerinin kaldığı üsse füze saldırısı düzenlendi. İlk olarak İran basınının üsleri karadan karaya füzelerle hedef aldığını duyurmasının ardından ABD Savunma Bakanlığı “İran’dan ateşlenen balistik füzelerle iki üssün hedef alındığını” doğruladı. Pentagon’dan yapılan açıklamada, ABD saatiyle akşam 17.30 (TS 01.30) sularında İran’ın Irak’taki ABD askerleri ve koalisyon güçlerini 12’den fazla balistik füzeyle hedef aldığı belirtildi. “Bu füzelerin İran’dan ateşlendiği, Ayn el Esad’la ve Erbil’de ABD ordu ve koalisyon personelinin bulunduğu en az iki askeri üssü hedef aldığı açık” denildi. Pentagon saldırıda hasar tespit için çalışmanın yürütüldüğünü belirtti.

Açıklamada, “Son günlerde İran’ın tehditleri ve attığı adımlara karşılık, Savunma Bakanlığı personelimizin ve ortaklarımızın güvenliğini sağlamak üzere gereken tüm önlemleri almıştır. Bu üsler İran rejiminin bölgedeki güçlerimize ve çıkarlarımıza saldırmayı planladığına ilişkin göstergeler olması sebebiyle teyakkuzdaydı” ifadeleri kullanıldı.

“Durumu ve vereceğimiz yanıtı değerlendirmeye devam ederken bölgedeki ABD personeli, ortakları ve müttefiklerini koruma ve savunmak amacıyla gerekli tüm önlemleri alacağız” denildi. ”İran’ın Saldırılarında Varsa da Çok Az Zayiat Var” Amerikalı bir yetkili de, İran’ın füze saldırılarında, “varsa da çok az zayiat olduğunu” söyledi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Pentagon’daki bir brifing öncesinde yaptığı açıklamada, İran’ın saldırılarında 15 füzenin fırlatıldığını söyledi.

Füzelerden 10’unun Irak’ın batısındaki Anbar bölgesinde bulunan Ayn el Esad hava üssünü vurduğu, birinin de kuzeyde yarı özerk Kürt bölgesinin Erbil kentindeki bir üsse isabet ettiği belirtildi. Dört füzenin ise hedeflerini vuramadığı bilgisi verildi. Yetkili, üslerde halen zarar tespit çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

İRAN DEVLET TELEVİZYONU: SALDIRIDA 80 ABD ASKERİ ÖLDÜ

İran devlet televizyonu bu saldırının arkasından peş peşe iddialar ortaya attı. İran devlet televizyonu tarafından yapılan açıklamada en az 80 “ABD teröristinin” öldürüldüğü belirtildi.

İran Devrim Muhafızları’ndan üst düzey bir yetkiliye dayandırılan haberi uluslararası haber ajansları son dakika gelişmesi olarak aktardı. Haberde, Amerikan askerlerine “terörist” denirken, toplamda 15 füze fırlatıldığı belirtildi.

100 HEDEFİ GÖZÜMÜZE KESTİRDİK

İran devlet televizyonunun haberinde füzelerin hiçbirinin engellenmediği belirtilirken, “Eğer Washington karşılık verirse bölgede İran’ın vuracağı 100 hedefi gözümüze kestirdik” ifadesi kullanıldı. Haberde ABD’ye ait helikopterlerin ve askeri mühimmatın da ciddi hasar gördüğü öne sürüldü.

Öte yandan İran devlet televizyonu İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakeri’nin sözlerini aktardı. Bakeri, “Şimdi gücümüzü anladıklarına göre ABD’nin Orta Doğu’daki askerlerini çekmesinin zamanı geldi” dedi.

(voa)

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.