Kılıçdaroğlu’nun önerisine neden MHP karşı çıktı?
Kılıçdaroğlu’nun DEVA ve Gelecek Partisi açıklamasına neden AK Parti değil de MHP karşı çıktı? Cumhur İttifakı oylarının düştüğü iddiaları üzerine 50+1 sisteminde değişikliğe gidilebileceği konuşulurken MHP’den başka bir hamle geldi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP liderinin Gelecek Partisi ve DEVA’nın seçime girmesi için milletvekili vereceği taahhüdünde bulunduğunu belirterek buna karşı Seçim, Siyasi Partiler Kanunu ve Meclis İçtüzüğünde değişiklik çağrısı yaptı.
Bahçeli’nin açıklamasında, “nasıl bir değişiklik” sorusunun yanıtı yok ancak kulislere göre söz konusu kanunlarda değişiklikle milletvekili transferinin engellenmesi veya Meclis’te grup kurmak için gerekli milletvekili sayısının artırılması mümkün. Siyasi parti grubu için 20 milletvekili şartının 30’un üzerine çıkarılması daha önce gündeme gelmişti. Bu sayede AK Parti’nin kendi içinden çıkabilecek yeni bir partinin Meclis’te grup kurmasının da güçleşeceği yorumları yapılmıştı.
“SÖYLEYENE DEĞİL, SÖYLETENE BAK”
Ancak araştırmalar Gelecek ve DEVA Partisi’nin hem milletvekilleri, hem de seçmen açısından en az tehdit ettiği partinin MHP olduğunu gösteriyor. Bu durumda önerinin neden MHP’den geldiği merak konusu oldu.
Muhalefet temsilcileri bunun yanıtını, “Söyleyene değil, söyletene bakın!” diyerek AK Parti’yi işaret ederek veriyor. Kulislere göre bu önerileri AK Parti’nin getirmesi durumunda ilk yorumlar, “AK Parti’den grup kuracak kadar milletvekili ayrılabilir” ya da “AK Parti vekillerine güvenmiyor” olurdu. MHP gündeme getirerek bu engellenmeye çalışılıyor. Peki bu değişiklikler istenen sonucu verir mi? Kulisler bu açıdan da hareketli. Söz konusu değişiklikler “Sıkışmışlık”, “Tehlike çanları çalıyor”, “Endişelerin tezahürü” sözleriyle yorumlanıyor. Sıklıkla tekrarlanan İstanbul seçimlerini örnek veren siyasetçiler “Ne kadar gererse o kadar geriye gider”, “Oyun devam ederken kural değiştirmenin cezasını vatandaş keser” değerlendirmelerinde bulunuyor.
(GazeteDuvar)