Türkiye’nin en çok TÜBİTAK doktora bursu kontenjanı UÜ’ye

Türkiye’nin en çok TÜBİTAK doktora bursu kontenjanı UÜ’ye
18.07.2018
A+
A-

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, cari açığın kapatılması için ileri teknoloji ihracat ürünlerine yönelik doktora sayısının arttırılması gerektiğini söyledi. Bu alanda çalışma yapacak doktora öğrencilerine kapılarının her zaman açık olduğunu vurgulayan Ulcay, Türkiye’nin en çok TÜBİTAK doktora bursu kontenjanı alan üniversitesi olduklarını açıkladı.

Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger, TÜBİTAK doktora bursu alan 125 öğrenci ile bir araya geldi. Rektörlük A Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda TÜBİTAK tarafından yeni açıklanan 2211 ve 2244 doktora burs programları hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Toplantıda Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Güler ve Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ebru Yalçın da hazır bulundu.

DOKTORA ÖĞRENCİLERİNE 4 BİN 500 TL BURS

Toplantıda konuşan UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, 2023 Türkiye vizyonunda devletin öncelikli alanlarının ayrıntılı bir şekilde tanımladığını aktardı.

Aynı şekilde TÜBİTAK’ın da öncelikli planlamalar yaptığına işaret eden Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “YÖK tarafından 100/2000 Bursiyer Programı hazırlandı. Bu programlara öğrencilerin yönlendirilmesi amaçlanıyor. Biz son 1 yılda iki kez bu çağrı programını yaptık. Şuana kadar üniversiteler içerisinde en fazla 100/2000 projesini almış olan üniversiteyiz. 2211 koduyla TÜBİTAK’ın çağrıya çıkarmış olduğu yurtiçi burslar, bizim 100/2000 projesindeki öğrencilerimizin de başvuracağı bir burs olduğu için biz öğrencilerimize bugün yönlendirme yapacağız. Bu projede cari burs miktarı bu yıl için 2000 TL. Öğrencilerimizin 2 bin 500 TL daha karşılıksız burs almaları mümkün. Tabi bunun için karşılamaları gereken faktörler var. Bugün onları kendilerine tanıtacağız. Bunun yanı sıra öğrencilerimizin 2244 programında sanayi doktorası denilen programa başvurmaları için kendilerine bu program hakkında da bilgiler vereceğiz. Sadece öğrencilerimizle değil, kentteki Ar-Ge merkezlerinin yöneticileriyle de görüşmeler yapacağız” diye konuştu.

Öğrencilerin 4 yıl boyunca aylık 4 bin 500 TL burs alabileceklerinin altını çizen Ulcay; “Öğrenciler bu rakamın yüzde 75’ini TÜBİTAK tarafından alacak. Yüzde 25’ini de anlaşma sağlayabildiğimiz Ar-Ge merkezinin firması tarafından alacak. Öğrencinin doktorası bittikten sonra bu firmada 3 yıl çalışma şartı var. Doktora sonrası da alacağı maaş asgari ücretin üç katı kadar maaş alabilecek. O ücretin de yüzde 60’ını TÜBİTAK, yüzde 40’ını da firma ödeyecek. Bu programların hepsini dekanlarımıza ve enstitü yöneticilerimize geçen hafta anlattık. Bugün de doktora bursiyerlerimize anlattık” şeklinde konuştu.

BİLİMDEN ÜRETİME, ÜRETİMDEN EKONOMİYE MANTIĞI

Doktora programlarındaki asıl amacın ülkenin cari açık verdiği alanlardaki eksikliğin giderilmesi olduğuna dikkati çeken Rektör Ulcay; “Sadece belli noktalarda doktora yapılmasının ülkemize fazla bir katkısı olmuyor. Ülkemizin cari açığı istenilenden fazla ve buradaki çalışmalara baktığımız zaman açık veren kalemlerin tamamı bizim çalışma alanlarımız içerisinde yer alıyor. Aslında bizim ihracatımızın içerisindeki ileri teknoloji ürünlerin oranı gelişmiş ülkelerin hepsinden daha aşağıda yer alıyor. Son 10 yıl içerisinde orta ileri teknoloji ürünlerde ilerleme sağladık. Ciddi bir ilerlememiz var. Fakat ileri teknoloji ürünlerin katma değeri çok daha fazla olduğu için o alanlarda yapılacak çalışmalara daha fazla destek vermemiz gerekiyor. İlgili sektörlerle birlikte yapılacak doktora projeleri fikirden üretime, üretimden ekonomiye mantığını destekleyecektir. Bizler de 15 araştırma üniversitesinden biri olarak burada üstümüze düşeni yapmak adına çalışmalar yürütüyoruz. Elimizdeki beşeri kaynakları, etrafımızdaki ilgili sektörlerin kaynaklarıyla harekete geçirerek ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslı Hockenberger’in de programlar hakkında sunum yaptığı toplantı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.