Savaş müteahhitleri / Paralı Askerler

23.07.2021
A+
A-

Dünyada iç savaşların yaşandığı bölgelerde küresel güçler; resmi ordular yerine amaçlarına hedef gözetmeksizin hizmet edecek paralı askerleri kullanıyorlar.

Afrika’da başta petrol ve değerli madenlerin korunmasında gündeme gelen paralı askerler, şimdilerde iç savaşlarda da kendilerini gösteriyor. Son olarak Libya’da General Hafter’e destek için Rusya tarafından Rus Grup Wagner paralı askerleri gönderildiği biliniyor. Paralı askerlerin Orta Doğu, Asya ve Afrika’da enerji kaynaklarını korumaları tartışmalı bir ekonomiyi de beraberinde getirdi.

Güvenlik şirketleri kapsamında oluşturulan paralı askerler genellikle ordudan ayrılmış veya emekli olmuş uzmanlarca eğitiliyorlar. ‘Güvenlik şirketleri nasıl eleman buluyor’ sorusunun ise şimdilik tam cevabı yok. Şirketlerin kayıtlarında ‘özel eğitimli personel’ yazıyor olsa da bu personeller nereden bulunuyor ucu oldukça karanlık bir konu.

Rusya, ABD, İngiltere ve Fransa paralı asker kullanan ülkelerin başında geliyor. Fransa; özellikle Afrika’da madenlerin korunmasında ve sömürgesi konumundaki okyanus adalarında paralı askerlerini görevlendiriyor. Bu bölgelerde zaman zaman çıkan iç isyanlar ne yazık ki basına yansımıyor.

Son dönemde paralı askerlerin boy gösterdiği ülkeler Afganistan, Pakistan, Suriye ve Irak.

Libya, Afganistan, Pakistan, Suriye ve Irak’ta son on yılda ne kadar insan hayatını kaybetti bilinmiyor, bu bölgelerin tamamında paralı askerler iç çatışmalarda tarafların arkasında yer tutuyorlardı.

Paralı askerlerin kendini gösterdiği bir başka bölge ise Güney Amerika ülkeleri Meksika, Kolombiya, Venezuela, Ekvator ve Brezilya uyuşturucu kartelleri. Dünya uyuşturucu merkezlerinin tamamında karteller ve örgütler paralı askerleri kullanıyorlar. Özellikle Meksika’da TV dizilerine konu edilen Narko olaylarının tamamında yine paralı askerler ön saflarda bulunuyor ve binlerce güvenlik görevlisi sivil insan kartellerin savaşında hayatını kaybetti.

Küresel devletler paralı askerliği yasal zemine çekmeye çalışıyor olsalar da iç savaşların yaşandığı ülkelerde sonuçlar masumlar ve mazlumlar açısından oldukça düşündürücüdür.

Örneğin ABD’nin Irak’ı 2003 yılında işgali sonrasında Amerikan sivil güvenlik şirketi Blackwater’a bağlı özel komandolar bu ülkede görev yaptı. Irak’taki birçok işkence ve öldürme olayında Blackwater’ın paralı askerlerinin imzası bulunuyordu. ABD’nin en köklü dergilerinden Harper’s Magazine, nisan sayısında sivil güvenlik şirketi Blackwater’ın paralı askerlerinin Bağdat sokaklarında araçlarıyla estirdikleri terörün yeni video görüntülerini yayınladı.

Neden paralı asker?

Uzmanlara göre, “Soğuk Savaş sonrası dönemde savaşların özelleştirilmesi. Afrika’da bulunan başarısız devletler ve Amerika Birleşik Devletleri savaşın “dış kaynaklardan yararlanma” yöntemini kullanan asıl aktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Devlet örgütlenmesini tamamlayamamış olan ve ordulara sahip olmayan Afrika’daki başarısız devletler, özel asker şirketleriyle sözleşme imzalayabilmektedirler. Öte yandan kamuoyu baskısından çekinen Amerika Birleşik Devletleri de özel askeri şirketlerle sözleşme imzalamaktadır. Özel asker sektöründe genel olarak üç tür şirket bulunmaktadır. Bunların ilki savaşma temel yeteneğine sahip olan “askeri şirketler”dir. İkincisi, “askeri danışmanlık şirketleri” ve üçüncüsü ise “askeri destek Şirketleri”dir” görüşünde birleşiyorlar.

Savaş müteahhitleri

Paralı askerlerin mensubu oldukları şirketlerde “savaş müteahhitleri” ismi kullanılıyor ve kazançları devletlerin işine gelirken, kayıplarda devletler sorumlu tutulmuyor.

Özelleştirmenin sonu yok.

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.