Motorinin fiyatı benzini geçti!
Benzine 14, motorine 41 kuruş gelen zam, sadece sürücüleri değil otomobil piyasasını da etkileyecek. Önceden motorinin daha ucuz olması nedeniyle vatandaşlar dizel araçları tercih ediyordu. Ancak son zamla birlikte motorin ve benzin arasında bir fark kalmadı. Hatta bazı şehirlerde motorinin litre fiyatı benzini geçti.
Son yıllarda akaryakıt fiyatları arasındaki fark azaldı. Dizel araç satışları büyük düşüş yaşarken bu süreçte dizel araç almanın avantajı kalmadı.
Dolar kurundaki artış Türkiye’ye zam olarak yansımaya devam ediyor. Maliyet artışı nedeniyle akaryakıta bu gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere çifte zam geldi. Fiyat artışı motorine 41, benzine ise 14 kuruş olarak yansıyacak.
FİYATLAR 8 LİRAYI AŞTI
Akaryakıt zamları sonrası motorinin litre fiyatı benzini aştı. Ankara’da benzinin litresi 7,86’dan 8,00’a, motorinin litresi ise 7,62’den 8,03’e çıktı. İstanbul’da ise benzinin litresi 7,76’dan 7,90’a, motorinin litresi de 7,53 liradan 7,94’e yükseldi.
Dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. Motorinin fiyatı bazı illerde benzini geçerken, bazı illerde ise çok az farkla altında kaldı.
‘DİZEL Mİ?’ SORUSU TARİH OLACAK
Sürücüler motorinin daha ucuz olması nedeniyle dizel araçları tercih ediyordu. Ancak son zamla birlikte arada bir fark kalmadı. Bu gelişme sonrası araç alım satımında “Dizel mi?” sorusu da tarih olacak.
İŞTE ZAMLI FİYATLAR
Gelen zamların ardından fiyatlar şu şekilde olacak:
Benzin(litre)
İstanbul – 7,92 lira
Ankara – 7,89 lira
İzmir – 7,90 lira
Motorin(litre)
İstanbul – 7,93 lira
Ankara – 7,99 lira
İzmir – 8,01 lira
Akaryakıt fiyatlarındaki artış eylül ayının başından bu yana hızlandı. Bugün yapılan zam haricinde bu dönemde benzine 3, motorine 5, LPG’ye ise 2 kez artış yapıldı.
AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Akaryakıt fiyatları Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalamasıyla dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor. Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
ELEKTRİKLİ HEPSİNDEN ÖNDE
Son dönemde yükselen trend elektrikli otolar. İngiltere ve Avrupa 2035-2040 yıllarından itibaren fosil yakıtlı araçların satışını yasaklayacak. Yerli elektrikli oto için de geri sayım başladı. 2022’de ilk yerli elektrikli araç banttan inecek.
Elektrikli araçların yakıt maliyeti motor gücüne ve menzile göre değişiyor. Güncel elektrik tarifeleriyle (sanayi ve ev) yaptığımız hesaplamaya göre; elektrikli otomobil 1 km’de 15-20 kuruş, 100 km’de ise 15-20 lira yakıyor.
E-şarj noktalarından yapılan dolumlar ise evdeki şarja göre yüzde 20-30 arasında daha yüksek. Bu haliyle bile bakıldığında dizel, benzinli, LPG’li ve hybrid modellere göre elektriklinin farkı ortaya çıkıyor. S
TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT!
1-Aracı düşük hızda ve trafiğin olmadığı yerlerde kullanacaksanız ve yılda 30-35 bin kilometre yapacaksınız, ‘sesi de beni rahatsız etmez’ derseniz dizel.
2-Kapalı otopark sorunu yaşamıyorsanız ve performans tutkunu değilseniz benzinliden LPG’ye dönüş yapılabilir.
3-Yakıt fiyat farkı amorti edilmeden yani 3-4 yıl içinde araç değiştiriyorsanız benzinli tercih edilebilir.
4-Düşük km ve garantisi devam eden dizel araç daha kolay satılırken, km arttıkça benzinli öne çıkıyor.
5-Uzun yol yapmış LPG’li araç almak yerine, LPG’ye uyum sağlayan düşük km’li benzinli araç alıp LPG kiti taktırmak mantıklı seçenek.
6-Araçların yıllık periyodik bakım aralığına, maliyetine ve MTV tutarına bakarak tercih yapmak da tasarruf etmenizi sağlar.
(veryansintv.com)