Bursagaz’dan Gürsu istasyonuna büyük yatırım
Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım şirketlerinden Bursagaz, şehrin doğal gaz ana giriş istasyonu olan Gürsu RMS-A’yı yaklaşık 7 milyon TL’lik bir yatırımla yeniledi. Üç ay süren çalışmaların ardından Eylül ayında yeniden faaliyetlerin başladığı istasyona teknik gezi düzenlendi.
İstasyon gezisinde Bursagaz Genel Müdürü Dr. Markus Rapp, “İleri teknoloji kullanarak yenilediğimiz Gürsu istasyonu ile birlikte sürekli ve güvenli bir şekilde sağladığımız doğal gaz arzında oluşabilecek en ufak bir kesinti ihtimalini de bertaraf etmiş olduk” dedi.
Bursa’nın tamamına sürekli ve güvenli bir şekilde doğal gaz ulaştırmak için faaliyetlerini aralıksız sürdüren Bursagaz, bu yılın en büyük yatırımını, şehrin doğal gaz ana giriş istasyonu olan Gürsu RMS-A’yı yenileyerek yaptı.
1992 yılında BOTAŞ tarafından kurulan istasyonda birçok ekipmanı yenilemek, işletme – bakım faaliyetlerini kolaylaştırmak ve istasyon shelter binasının işlevselliğini arttırmak için Haziran ayında revizyon işlemlerine başlayan Bursagaz, üç ay gibi kısa bir sürede çalışmalarını tamamladı.
Dr. Markus Rapp: İki ana istasyonumuz yedekli olarak çalışıyor
Bursagaz Genel Müdürü Dr. Markus Rapp, Bursagaz yöneticileri ve revizyon işlemlerinde çalışan ekiple birlikte Gürsu istasyonuna teknik gezi düzenledi. Yaklaşık 7 milyon TL’lik bir yatırımla istasyonu yenilediklerini söyleyen Rapp, “Gürsu istasyonunda ileri teknoloji ve yeni ekipmanlar kullanarak yaptığımız revizyon ile birlikte, sürekli ve güvenli bir şekilde sağladığımız doğal gaz arzındaki kesinti ihtimalini minimuma indirmiş bulunuyoruz. Bursa halkının tamamının güvenilir, temiz ve konforlu yakıt olan doğal gazı kesintisiz bir biçimde kullanmasına büyük önem veriyoruz. Bu hedefimizi sağlam bir zemine oturtmak için çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz” dedi.
Doğal gaz arz güvenliği açısından iki ana şehir giriş istasyonunun yedekli yapıda çalıştığını belirten Dr. Markus Rapp, sözlerini şöyle sürdürdü, “Revizyon süresince şehrin doğal gaz arzını Nilüfer istasyonumuzdan sağladık. İlerleyen yıllarda şehrin gaz kullanımının arttığı durumlarda bir istasyondan arzı gerçekleştirilemezse diğer istasyon devreye girecek ve şehre iki taraflı gaz arzı sağlanabilecektir.”
Şükrü Özden: Son teknoloji ile uzun ömürlü bir sistem kurduk
Doğal gaz arzının sürekliliği açısından iki ana şehir giriş istasyonunun yedekli yapıda çalıştığını belirten Bursagaz Genel Müdür Yardımcısı Şükrü Özden ise “İstasyonumuzun elektrik ve otomasyon altyapısını BOTAŞ şartnamesine uygun olarak en son teknoloji ürünlerle revize ettik. Ulusal iletim hattına direkt olarak bağlı bu istasyonumuzdan alınan doğal gazı, 70 bardan 40 bara düşürerek dağıtım şebekesine bağlı olan diğer alt istasyonlara ilettik. Kullandığımız teknoloji ile ekipmanların çalışma ömrünü uzatmayı ve gaz arzı sürekliliğini sağlam temellere oturtmayı hedefledik. Bursa halkı kış aylarındaki yoğun kullanımdan ya da yaz aylarında artan nüfustan etkilenmeden sürekli, konforlu ve güvenli bir şekilde doğal gaz kullanmaya devam edecek” diye konuştu.
İşte Bursagaz tarafından Gürsu istasyonunda gerçekleştirilen revizyon çalışmaları:
– İstasyon revizyon öncesinde tek kademe olan filtre sistemi yeni teknolojiyle iki kademe ve yedekli olacak şekilde yenilendi. Filtre grubunda yapılan revizyon ile ölçüm ve regülasyon hatlarının işletme sürekliliği güvenli hale getirildi.
– İstasyon shelter binası ve içerisindeki ölçüm ve regülasyon grupları yeniden dizayn edilerek çalışma kolaylığı sağlandı. Shelter binası ise yeni yerleşim planına uygun olarak işletme ve bakım faaliyetlerini kolaylaştıracak şekilde tasarlandı.
– Ölçüm hatlarının giriş ve çıkış vanaları yenilenerek ölçüm hattı çıkış vanalarına dört adet gas over oil actuator yerleştirildi. Böylelikle hatların SCADA üzerinden otomatik olarak devreye alınıp devreden çıkartılması işleminin gerçekleştirilebilmesine olanak sağlandı.
– İstasyon çıkış borusu üzerine yerleştirilen akış kontrol vanasıyla birlikte gerekli görüldüğü takdirde istasyondan çıkan gaz debisi ayarlanabilir hale getirildi.
– Revizyon işlemleri 3 farklı yüklenici firmanın 40 kişilik personeli ve Bursagaz proje ekibiyle birlikte toplamda 60 kişilik ekip tarafından 31.200 adam/saatlik işgücü harcanarak sıfır iş kazasıyla 3 ay gibi kısa bir sürede tamamlanmıştır. Ayrıca yüklenici firma personelleri için çalışma iş izinleri alınıp tüm çalışma İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatına uygun olarak yürütülmüştür.