Müzik dinlemek yüksek tansiyon ilaçlarının etkilerini artırıyor

Müzik dinlemek yüksek tansiyon ilaçlarının etkilerini artırıyor
12.05.2018
A+
A-

Hipertansiyondan muzdarip kişiler, bu rahatsızlıklarının rutin tedavisine hem faydalı hem de hoş bir aktivite olarak müzik dinlemeyi ekleyebilirler. Çünkü yapılan araştırmalar müzik dinlemenin yüksek tansiyon ilaçlarının etkilerini belirgin şekilde arttırdığını gösteriyor.

Eczahanehaber.com’un haberine göre, Brezilya’daki São Paulo Devlet Üniversitesi (UNESP) Marília Kampüsü’nden, yine Brezilya’daki Juazeiro do Norte Üniversitesi ve ABC Tıp Fakültesi’nden araştırmacılar ayrıca İngiltere’deki Oxford Brookes Üniversitesi’nden araştırmacılarla ortaklaşa yaptıkları bir çalışmaya göre, yüksek tansiyon ilaçlarını aldıktan hemen sonra müzik dinlemek bu ilaçların faydalı etkilerini arttırıyor.

Tansiyon ilaçları aldıktan yarım saat sonra müzik dinlemenin kalp atışlarını düzenlediği ve bu ilaçların kan basıncını düşürücü etkisini arttırdığı gözlemlendi.

İLAÇ ALDIKTAN 60 DAKİKA SONRA…

Araştırmacılar, yüksek tansiyon rahatsızlığı iyi kontrol altına alınmış 37 hastada müziksel, işitsel uyarana bağlı yüksek tansiyon ilaçlarının kalp atımı ve kan basıncı üzerindeki etkilerini ölçmek için bir deney yaptılar. Denekler altı ay ile 12 aylık gibi bir süredir yüksek tansiyon ilaçları kullanan kişilerdi. Ölçümler aralarında 48 saatlik boşluk olacak şekilde rastgele iki günde yapıldı.

İlk günde, her zamanki ağızdan alınan yüksek tansiyon ilaçlarını aldıktan sonra, hastalar kulaklık takarak aynı ses düzeyinde enstrümental müzik dinlediler. Deneyin kontrol ayağında, hastalara diğer bir gün araştırmanın aynı protokolleri yapıldı fakat bir kulaklık verilmedi.

Hastaların kalp atım hızı değişkenliği dinlenme halinde ve tansiyon ilaçlarını aldıktan 20, 40 ve 60 dakika sonra ölçüldü. Yüksek hassasiyet ve doğruluğa sahip farklı istatistiki ve matematiksel teknikler kullanarak, hastaların farklı zamanlardaki kalp atım hızlarındaki değişiklikler tespit edilmeye çalışıldı.

Elde edilen bilgilerin analizi yapıldığında, hastalar ilaç aldıktan 60 dakika sonra aradaki sürede müzik dinlediklerinde kalp atım hızlarında ciddi oranda düşüş olduğu görüldü. Hastaların müzik dinlemediği durumdaysa kalp atım hızlarında ciddi bir düşüş gözlemlenmedi.

Yine hastalar müzik dinlediğinde kan basınçları ilaca daha güçlü cevap verdi.

Müzik dinlemenin yüksek tansiyon ilaçlarının kalp atım hızı üzerindeki etkisini arttırdığı sonucuna varıldı.

Araştırmacıların hipotezlerinden birine göre, müzik dinlemek parasempatik sinir sistemini uyarıyor, gastrointestinal aktiviteyi arttırıyor ve yüksek tansiyon ilacının emilimini hızlandırıyor. Bu sayede ilacın kalp atım hızı üzerindeki etkisini arttırıyor.

KLASİK MÜZİK DİNLEMEK KALP ATIM HIZINI DÜŞÜRÜYOR

Birkaç yıl önce UNESP Marília’daki araştırmacılar stres anlarında müzik dinlemenin kalp üzerinde ne gibi etkileri olduğunu araştırmaya başlamışlar. Elde ettikleri bulgulardan birine göre klasik müzik dinlemek kişilerin kalp atım hızını düşürüyor.

Klasik müzik dinlemenin parasempatik sinir sistemini aktive hale getirdiği ve sempatik faaliyeti azalttığı gözlemlendi. Sempatik ve parasempatik sinir sistemleri homeostazı sağlayan otonom sinir sistemini oluşturur. Sempatik sinir sistemi kalp atışını hızlandırır, kan damarlarını büzer ve kan basıncını yükseltir. Parasempatik sinir sistemiyse dinlenme halindeyken vücudu kontrol eder, kalp atış hızını yavaşlatır, kan basıncını düşürür ve kan şekeri ve adrenalini dengeler.

Araştırmacılar bu bulgudan yola çıkarak müzik dinlemenin kalp atım hızı değişkenliği üzerindeki etkisini yüksek kan basıncının tedavisi gibi müzik terapisinin tamamlayıcı tedavi olarak kullanıldığı durumlarda ölçtüler.

Önceden yapılan araştırmalar, müzik terapisinin hipertansiyon hastalarında belirgin olumlu etkilerinin olduğunu göstermişti. Fakat, müzik dinlemenin kalp atım hızı değişkenliği için kullanılan ilaçların etkilerini ve sistolik ve diastolik kan basıncını etkileyip etkilemediği konusu belirsizdi.

São Paulo Araştırma Derneği (FAPESP) tarafından desteklenen bir projenin parçası olan bu araştırmanın sonuçları Scientific Reports isimli online bilim dergisinde de yayımlandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.