DEVA’dan yurt dışı vatandaşlar eylem planı

DEVA’dan yurt dışı vatandaşlar eylem planı
19.04.2023
A+
A-

Babacan: ‘Ülkemizin hiçbir ferdini, dünyanın hiçbir yerinde yalnız bırakmamaya kararlıyız.’

DEVA Partisi, Yurt Dışı Vatandaşlar Eylem Planı’nı açıkladı. “Türkiye her yerde seninle” başlığını taşıyan eylem planı, 12 ana ve 40 alt başlıkta toplanan 106 adımdan oluşuyor: Yurt dışı milletvekilliği getirilecek, TBMM’de ihtisas komisyonu kurulacak, 30 yaşından gençlere ilk pasaportları ücretsiz verilecek, denklik işlemleri kolaylaştırılacak, profesyonel orduya geçişle bedelli askerlik kaldırılacak, özel araçların tekrar yurt dışına çıkarılma şartı 30 güne düşürülecek, telefonların kayıt yaptırmadan kullanımı 180 güne çıkartılacak. Yurt dışından emeklilerin tam zamanlı çalışma yasağı kaldırılacak.

DEVA Partisi, yirmi üçüncü eylem planını yurt dışında yaşayan vatandaşlara yönelik açıkladı. Eylem planını, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu tanıttı.

‘Bir kişinin dürtülerine bağlı şahsileştirilmiş dış ilişkilerle, yurtdışındaki insanlarımızın hayatı daha da zorlaştı’

Konuşmasında yurt dışında yaşayan vatandaşların geçici olarak görülmeleri nedeniyle uzun yıllar boyunca kapsamlı bir göç politikası oluşturulamadığını söyleyen Babacan, “Son senelerde bir kişinin dürtülerine bağlı şahsileştirilmiş dış ilişkilerle, yurtdışındaki insanlarımızın hayatı daha da zorlaştı. Dünyayla kavgalı, itibarı azalan bir ülkenin vatandaşı olmak, yurt dışındaki insanlarımız için de daha zor bir ortam oluşturdu” ifadelerine yer verdi.

‘Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim’

Babacan şunları söyledi:

“Ülkemizin son yıllarda demokrasiden giderek uzaklaşması, Avrupa Birliği standartlarından kopmamıza sebep oldu. Sayın Erdoğan’ın dostum diye kucaklaştığı insanlara bakın, çoğu kendi ülkelerinde otoriter, otokrat rejimlerin başında olan insanlar. 2003-2004’te, AB’ye katılma sürecinde ‘en sık görüştükleri İngiliz başbakanı, İtalya başbakanı, Fransa cumhurbaşkanıydı. ‘Dostum’ diye onlarla daha sık görüşürdü. Demokrasiden otokrasiye evirilince şimdi ‘dostum’ diye kucaklaştıklarının çoğu ya monarşilerin başındaki ailelerin başında ya da insanların dar kalıplarla baskı altında yaşadığı ülkelerin başında.  Ne demişler? Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.”

‘Nereden nereye…’

“Tüm dünyada pasaportumuzun gurur vesilesi olduğu, ekonomimizin dünyanın en büyük 16. ekonomisi olduğu, dünyadaki çatışmalarda ‘arabulucu’ olmamız için çağrıldığımız o günlerden, bu günlere… Sayın Erdoğan diyor ya, nereden nereye… Güçlü ve itibarlı ülkeden, maalesef zafiyetlerle anılan, itibar kaybına uğramış bir ülkeye… Demokratik değerlerden, maalesef baskıya, zulme… Tüm dünyaya arabuluculuk yapan, mazlum insanlara kol kanat geren yönetimden, maalesef kendi vatandaşını dahi yarı yolda bırakan yönetime… İnanın çok üzülüyorum. Ama artık, umudum üzüntümden büyük. Endişeye mahal yok.”

‘Güçlü devlet, pasaportunu taşıyan her vatandaşına güven veren devlettir’

“Güçlü devlet; dünyanın neresinde olursa olsun cebinde Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan her bir vatandaşına güven veren devlettir. Güçlü devlet; her yerde ve tüm gücüyle vatandaşının arkasında duran devlettir.”

‘Türkiye her yerde seninle’

“Eylem planımızla Almanya’daki, Hollanda’daki, Avustralya’daki, Kanada’daki, Mısır’daki, Lübnan’daki ve daha pek çok ülkedeki vatandaşlarımıza ‘Türkiye her yerde seninle’ diyoruz. Ülkemizin hiçbir ferdini, dünyanın hiçbir yerinde yalnız bırakmamaya kararlıyız.”

Yurt dışı seçim bölgesi gelecek

Yurt dışında yaşayan vatandaşların emeklilikten askerliğe, araç kullanımından sağlığa, otomatik bilgi paylaşımından yurt dışı seçim çevresine kadar her alanda sıkıntılarla karşılaştıklarını ifade eden Babacan şunları söyledi:

‘Yurt dışı seçim bölgesi oluşturacağız’

“Yurt dışında yaşayan 3 milyonun üzerindeki seçmenin iradesini doğrudan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yansıtmak amacıyla yurt dışı özel seçim bölgesi oluşturup yurt dışı milletvekilliğini getireceğiz. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın gündemini ve önceliklerini Meclis’e taşıyan vekiller seçilmesini sağlayacağız.  Böylece yurt dışında verilen oyların Türkiye’de bölgelere dağıtılmasıyla oluşan ve hakkaniyetli temsili zedeleyen durumu da ortadan kaldıracağız.”

‘TBMM Bünyesinde ihtisas komisyonu kuracağız’

“Eylem planımız ile yurtdışındaki vatandaşlarımız için uygulanacak politikaları günlük siyasetin üstüne taşıyacağız ve kalıcı devlet politikası hâline getireceğiz. TBMM bünyesinde Yurtdışı Vatandaşlar İhtisas Komisyonu kurarak vatandaşlarımızın haklarını mevzuat ve yasal zemin açısından güçlendireceğiz.”

‘Türkiye pasaportuna sahip olmanın itibar sağladığı günler daha da güçlü gelecek’

“Demokratik kazanımlarımıza sahip çıkıp, daha güçlü bir atılım yapacağız ve tam demokrasi ile daha iyi bir hikâye yazacağız. Türkiye pasaportuna sahip olmanın itibar sağladığı günler daha da güçlü şekilde gelecek. Uluslararası itibarımızı yeniden kazandığımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın başı dik bir şekilde, gururla yaşamlarını sürdürdükleri günler inşallah çok yakında.”

Gençlere ilk pasaportları ücretsiz verilecek, her yıl 10 bin Anavatan’a gelecek

“Yurt dışındaki gençlerimizin ülkemizle bağlarını korumaları adına “İlk pasaportum” uygulaması ile 30 yaş altı gençlerden pasaport için defter ve harç bedeli almayacağız. Her yıl 10.000 genci özel programlarla Türkiye’ye getireceğiz. Planlı ve kapsamlı değişim programları için KÖPRÜ adını verdiğimiz Eğitim, Gençlik ve Kültür Platformu oluşturacağız. KÖPRÜ’yü bu alandaki proje ve desteklerin çatı platformu olarak inşa edeceğiz. Denklik işlemlerini ve üniversite kabul süreçlerini kolaylaştıracağız. Meslek diplomalarının karşılıklı tanınmasını sağlayacağız.”

Tatil döneminde yaşanan sorunlar çözülecek

Eylem planının ayrıntılarını anlatan Mustafa Yeneroğlu, “Gümrüklerdeki bekleme sürelerini azaltacağız. Gümrük kapılarında yaşanan sorunların daha da azaltılması gerekiyor. Diasporamızın Türkiye’de kullandıkları özel araçların 2 yıl kalma süresi sonrasında tekrar yurt dışına çıkarma şartını 30 güne düşüreceğiz. Telefonların kayıt yaptırmadan kullanımını 180 gününe çıkartacağız. Bunu da e-devlet üzerinden kolayca yapmalarını sağlayacağız” dedi.

Sosyal güvenlik sistemini iyileştireceğiz’

Yeneroğlu, “Sosyal güvenlik sistemini iyileştireceğiz. Yanlış politikalar sebebiyle son yıllarda ciddi sorunlar oluştu. Son 15-16 yıldır sosyal sigortalılık çerçevesinde Türkiye’de yapılan tedaviler yıllardır fatura edilmesi gereken ülkelere fatura edilmiyor. 2018’de bunu ortaya çıkarttık. SGK çerçevesinde birkaç yıllık dönemde milyarlarca liralık kayıp tespit ettik. Madem böyle bir sorun var, o zaman sosyal güvenlik anlaşmaları çerçevesinde bundan faydalanılmasını ortadan kaldıralım dediler. Pek çok emekli çok ciddi sıkıntılar çekiyor. Bu yanlışları giderip hakların kullanımını kolaylaştıracağız. İkili anlaşmaları güncelleyeceğiz. Yurtdışından emekli olan vatandaşlarımızın tam zamanlı çalışma yasağını kaldıracağız” ifadelerini kullandı.

Eylem planından yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

  • Ülkeler arasında vergi konularına ilişkin verilerin otomatik olarak paylaşılacağı yeni sisteme hazırlık yapılmasını ve yurtdışında ikamet eden ve Türkiye’de banka hesapları olan kişilerin sürece ilişkin ayrıntılı olarak bilgilendirilmesini sağlayacak, Otomatik Bilgi Paylaşımını şeffaflaştıracak, mağduriyetleri engelleyeceğiz.
  • Çifte vatandaşlık sahibi tüm vatandaşlarımızın Türkiye’de bulundukları süre içerisinde, yerleşik oldukları ülkenin sağlık sigortasından faydalanabilmesini sağlayacağız.
  • Diasporamızın maruz kaldığı ayrımcılık ve yabancı düşmanlığına karşı mücadelelerinde her daim yanlarında olacağız. Bu alanda kapasitenin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için sistematik ve sürekli destekler sağlayacağız.
  • Irkçılık, İslam düşmanlığı ve ayrımcılıkla mücadeleyi güçlendireceğiz
  • Diaspora Göç Müzesi kuracağız.
  • Diasporamızın anadillerini korumaları ve geliştirmeleri için Türkçe eğitim desteklerini artıracağız.
  • Diasporadaki vatandaşlarımıza özel olarak yatırım programları oluşturacağız.
  • Tasarruflarını Türkiye’deki reel piyasada veya finans piyasalarında değerlendirmek isteyen vatandaşlarımıza avantaj sağlayacağız.
  • Türkiye’de başta yüksek teknoloji ve sağlık çalışanları olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlardaki insan kaynağına katkı sağlamak üzere “Tersine beyin göçü” destekleri vereceğiz.
  • Yurt dışına gitmiş sağlık çalışanlarımız için ‘Yurda Dönüş’ projesi başlayacağız.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.