Hac kuraları çekildi
Hac kuraları dün öğleden sonra çekilmeye başlandı ve kısa sürede sonuçlandı. Hac kura sonuçları ise ilerleyen saatlerde erişime açıldı. Hac kura sonuçlarını sorgulamak isteyen hacı adayları internet üzerinden işlemlerini sürdürüyor.
Hacı adaylarının büyük heyecanla bekledikleri hac kuralarının sonuçları açıklandı. Dün Diyanet’in tören şeklinde gerçekleştirdiği kura çekilişiyle vatandaşlara sunulan sonuçlar gece saatlerinde de internetten sorgulanabilir hale geldi. Kurada ‘Kesin Kayıt Hakkı’ elde edenler, 02-11 Ocak 2019 tarihleri arasında “Kesin Kayıt Yaptırabilir” belgesini internet ortamından veya müftülüklerden alarak kayıtlarını yaptırabilecekler. Aşağıdaki link üzerinden hac kura sonuçları sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz…
MART AYINDA YEDEK ÇEKİLİŞİ GERÇEKLEŞECEK
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gerçekleştireceği kura çekilişinin ardından hacı adayları, ikinci bir şans için kesin kayıt sonuçlarını bekleyecek. Kesin kayıt sürecinde işlemlerini tamamlamayanların yerine yedek adaylar değerlendirilecek. Bu sürecin mart ayında başlaması bekleniyor. Kura, hacı adaylarının kayıt yaptırdıkları iller bazında “Oda Tercihli” veya “Otel Tercihli” hac konaklama türlerinde sıralamaya konulmaları şeklinde çekilecek. Kura sonuçlarında asil ve yedek tasnifi yapılmayacağı gibi Diyanet ve acente ayırımına da gidilmeyecek
HAC VAZİFESİ NASIL YAPILIR?
İhram, erkekler için izar ve rida denilen iki parçalık örtüdür. Kadınların ihramı ise kendi giysileridir. Bu ihrama girmeden hacı adayları, mikat noktalarından geçemezler. Mikat, Mekke’nin etrafındaki ihram sınırları demektir ki, bu sınırlardan ihramsız geçilmez.
Mekke’ye inen hacı adayları evlere yerleşir ve Umre yaparlar. Kabe ziyareti ve tavaf yapılır, zemzem içilir, Safa ile Merve arasında 7 kere gidip dönülür (Say). Saydan sonra saçlar kesilerek ihramdan çıkılır ve umre bitmiş olur. Hac için tekrar ihrama girinceye kadar hac yasakları kalkmıştır.
Hacc; Zilhicce’nin 9’unda, arefe günü tekrar ihrama girilir. Güneşle birlikte Arafat Dağı’nda vakfeye gidilir. Bütün gün telbiye (Lebbeyk Allahümme lebbeyk, lebbeyke la şerikeleke lebbeyk, innel hamde ven nimete leke vel mülk, la şerike lek) tesbih ve ibadetle geçirilip, güneş battıktan sonra yaya olarak 3 saatlik mesafede olan Müzdelife’ye geçilir, ve orada gecelenir. Kurban Bayramının ilk günü olan ertesi gün güneş doğmadan Mina’ya hareket edilir. Burada şeytan taşlanır, kurban kesilir. Üç gün Mina’da kalınır veya ilk gün sonunda Mekke’ye dönülerek ziyaret tavafı (Kabe’yi 7 kere dönmek) ve say yapılarak hac tamamlanmış olur.
Hac bittikten sonra isteyen istediği kadar tavaf ve umre yapabilir. İsteyen hacılar bayramın kalan günlerinde yine Cemerat (cemreler, şeytan)’a giderek şeytan taşlar ve taşlama 70 taşa bağlanır. Medine’yi ziyaret etmeyenler Medine’yi ziyaret ederler. Son bir tavaftan sonra herkes memleketine döner.