Küresel piyasalar haftaya temkinli başladı
Küresel piyasalarda merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışı sürerken, bu hafta gözler dünya genelinde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.
Dünya genelinde enflasyonla mücadele konusunda atılan adımların yeterli olup olmadığı sorgulanmaya devam edilirken, varlık fiyatlarında oynaklık güçlü kalmayı sürdürüyor.
Analistler, ABD’de salı günü açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecek döneme ilişkin politikaları üzerinde etkili olabileceğini belirterek, Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçen hafta yaptığı açıklamalarda “Gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceğiz.” dediğini anımsattı.
ABD’de TÜFE’nin ekimde aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,3 artmasının beklendiğini aktaran analistler, söz konusu verinin öngörülerin dışında kalması durumunda piyasalarda oynaklığın artabileceğini ifade etti.
Cuma günü açıklanan verilere göre, Michigan Üniversitesince ölçülen tüketici güven endeksi, kasımda aylık bazda 3,4 puan azalışla 60,4’e düşerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti ve 6 ayın en düşük seviyesine indi.
Tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi aynı dönemde yüzde 4,4 ile Kasım 2022’den, uzun vadeli enflasyon beklentisi de yüzde 3,2 ile 2011’den bu yana en yüksek değerini kaydetti.
Ülkede tahvil piyasalarında satış baskısının devam ettiği görülürken, haftanın ilk işlem gününde ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,66 seviyesinde dengelendi.
Öte yandan, dolar endeksi üst üste dört işlem günlük yükseliş serisini cuma günü sonlandırırken, 105,8’le haftaya yatay başladı.
Altının ons fiyatı haftanın ilk işlem gününde yaklaşık son bir ayın en düşük seviyesi olan 1.929,6 doları test ederken, Brent petrolün varil fiyatı üst üste üç haftalık düşüş eğilimini yeni haftaya da taşıdı. Altının ons fiyatı şu sıralarda yatay seyirle 1.938 dolardan, Brent petrolün varili ise önceki kapanışının yüzde 1,2 altında 80,5 dolardan alıcı buluyor.
Analistler, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yaklaşık bir yıl aradan sonra tekrar yüz yüzde görüşeceğini hatırlatarak, görüşmeden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olabileceğini vurguladı.
Hafta sonu, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Çin’in ekonomik ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Hı Lifıng ile “iletişimi yoğunlaştırma” konusunda anlaştıklarını belirterek, borç sorunlarından iklim değişikliğiyle ilgili ekonomik konulara kadar küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya kararlı olduklarını bildirmişti.
Öte yandan, ülkede bu hafta açıklanacak bilançoların piyasalarda hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırması beklenirken, Wallmart, Target ve Cisco’nun bilançoları yatırımcılar tarafından yakında takip ediliyor.
New York borsasında cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 2,05, Dow Jones endeksi yüzde 1,15 ve S&P 500 endeksi yüzde 1,56 değer kazandı. ABD’de endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya ise negatif seyirle başladı.
Avrupa borsalarında, cuma günü satış ağırlıklı bir seyir görülürken, bu hafta gözler bölge genelinde açıklanacak enflasyon verilerine çevrildi.
Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Christine Lagarde cuma günü Financial Times tarafından düzenlenen bir etkinlikte, mevduat faizini yüzde 4’te tutmanın enflasyonu dizginlemek için yeterli olacağını, ancak yetkililerin ihtiyaç duymaları halinde borçlanma maliyetlerini yeniden yükseltmeyi düşüneceklerini söyledi.
Bölgede açıklanan makroekonomik veriler karışık sinyaller vermeye devam ederken, bölgede enflasyon beklentileri yüksek kalmaya devam ediyor.
Analistler, bu hafta açıklanacak verilerin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini kaydederek, şimdilik para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin gelecek toplantılarda politika faizini sabit tutacağının öngörüldüğünü aktardı.
Geçen haftanın son işlem gününde, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,77, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,96, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 1,28 ve İtalya’da MIB 30 endeksi 0,49 azalış kaydetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar, yeni haftaya da negatif bir seyirle başladı.
Asya pay piyasalarında da ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in görüşmesi öncesinde temkinli bir seyir öne çıkıyor.
Analistler, bölgede üçüncü çeyrek bilanço döneminin devam ettiğini belirterek, hisse ve sektör bazlı oynaklığın artabileceğini dile getirdi.
Geçen hafta, Nissan Motor üçüncü çeyrek dönemi net karının, önceki yıla kıyasla 4 kat artarak 296,2 milyar yene (1,95 milyar dolar) yükseldiğini açıkladı.
Öte yandan, Çin’de ülkenin önde gelen e-ticaret şirketleri, çevrim içi alışveriş festivali “11 Kasım Bekarlar Günü”ndeki toplam satış rakamlarını bu yıl da kamuya açıklamamayı tercih etti.
Analistler, her yıl düzenlenen festivalde, 14 Ekim-11 Kasım’da devam eden çevrim içi indirimli satışlar nedeniyle festivale öncülük eden e-ticaret devi Alibaba ve rakibi Jing Dong’un (JD.com), gelirlerinde artış olmasının beklendiğini aktardı.
Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeks yüzde 0,1, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybederken, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,1 artış kaydetti.
Yurt içinde, cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 0,89 değer kaybıyla günü 7.771,34 puandan tamamlarken, bugün ödemeler dengesi yatırımcıların odağına yerleşti.
AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının eylül ayında 1 milyar 529 milyon dolar fazla vermesini bekliyor.
Dolar/TL, geçen haftanın son işlem gününü yüzde 0,3 artışla 28,5598’te kapatmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 28,5570 seviyesinden işlem görüyor.
Öte yandan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yaptığı duyuruda, yatırımcı günleri düzenleyeceğini bildirerek, bunların ilkinin, 11 Ocak 2024 tarihinde New York’ta gerçekleştirileceğini kaydetti.
Duyuruda, “Bu kapsamda, enflasyon, para politikası, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumlar yapılarak, teknik sorular yanıtlanacaktır.” ifadelerine yer verildi.
Analistler, bugün yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu, yurt içinde ise ödemeler dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 7.850 ve 7.950 seviyelerinin direnç, 7.750 ve 7.650 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.
İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin haber akışı da yatırımcıların odağında bulunmaya devam ediyor.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:
10.00 Türkiye, eylül ayı ödemeler dengesi
(AA)