TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek’ten Çanakkale konferansı
“104 yıl önce Çanakkale’yi geçemeyenler bugün sinema filmleriyle geçmeye çalışıyor.”
Eski edebiyat öğretmeni, Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek, Çanakkale Zaferi’ne gri bir bakış olduğunu, Çanakkale’yi ve Mustafa Kemal Atatürk’ü değersizleştirmek, yok saymak için toplum mühendisliği yapıldığını söyledi. Özbek, “Türkiye’nin geleceğinin Çanakkale’de karardığına yönelik söylemler, kabul edilemez bir hakarettir. Tam aksine Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet Türkiye’si Çanakkale’de doğmuştur” dedi.
Bursa Barosu tarafından 18 Mart Çanakkale Zaferi nedeniyle düzenlediği konferans Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Bursa Barosu Atatürk Araştırmaları Komisyonu Başkanı Av. Bengisu Kutlu Mısır, TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek’in özgeçmişini okudu. Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun da açılış konuşması yaptı. Öztosun, Çanakkale söz konusu olduğunda Atatürk’ü yok sayan zihniyeti eleştirdi ve kürsüye Özbek’i davet etti.
TBB Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Özbek, 18 Mart Deniz Zaferi’nin 5-6 saat sürdüğünü, 1916’nın Ocak ayına kadar süren kara savaşlarını iyi irdelemek gerektiğini ifade etti. Çanakkale’yi bütünüyle anlamak için de öncelikle 1. Dünya Savaşı’na bakmak gerektiğini söyleyen Özbek, “18 yüzyıl ve 19. yüzyılın başları, emperyalizmin zirveye çıktığı dönemdir. İngiltere bütün dünyayı yağmalıyor ve hedefinde hasta adam dedikleri Osmanlı var. Yere baston vursan petrol fışkıracak Musul, Kerkük ve Arap Yarımadası’nı Osmanlı’nın elinden almak istiyorlar. 1. Dünya Savaşı çıktığında savaşın dışında nasıl kalabilirdik ki? Seyirci kalsaydık eğer 1914’de işimiz biterdi. Girdik ve 1918’e kadar uzattık.
Evet, 18 Mart’ta Mustafa Kemal yoktu. Fakat sonrasında yaşanan kara savaşlarındaki zafer ve Çanakkale’yi geçilmez kılan “kaderin adamı” Yarbay Mustafa Kemal’in askeri dehası, Gelibolu coğrafyasını iyi bilmesi ve 5 farklı cephede inisiyatif kullanmış olmasıdır zaferi getiren ve bugünkü Türkiye’yi var eden. Sonrasında Mondros Mütarekesi ve Sevr dayatması, emperyalizmin Çanakkale’de uğratıldığı bozgunun intikamıdır” dedi.
Av. Mustafa Özbek, Çanakkale’yi ve elbette Mustafa Kemal Atatürk’ü değersizleştirme adına yapılanları da sıraladı. Özellikle kültür endüstrisi aracılığıyla yapılan sinema filmlerine değinerek şöyle konuştu:
“Sinan Çetin, Çanakkale’de üniversite çağındaki gençlerimiz öldü. Çanakkale’nin Türkiye’nin geleceğinin karardığı yerdir diyor. Çanakkale olmasaydı, orada ölen Mehmetlerin okuduğu okulların öğrencileri, İstanbul Boğazı’na girmiş İngiliz askerlerinin botlarını parlatıyor, onlara hizmet ediyor olurdu. Yılmaz Erdoğan ile Cem Yılmaz’ın da rol aldığı Russel Crowe’un başrolündeki filmde de Türk şehit eşi otel görevlisi kadının, Çanakkale’de ölen evlatlarını aramak için gelen Anzak babaya aşık ettirilmesi de kültür emperyalizminin Çanakkale’yi değersizleştirme oyunlarından biridir. 104 yıl önce Çanakkale’yi geçemeyenler, bugün sinema filmleriyle geçmeye çalışıyorlar.”
Özbek, sözlerini “Kısaca Çanakkale’de, Mustafa Kemal’le birlikte Kurtuluş Savaşı’nın önsözü yazılmıştır. Atatürk’ün Çanakkale’deki başarısı olmasaydı, 1919’da Anadolu onu bağrına basmaz, peşinde de gitmezdi” diyerek bitirdi.
Konferansın sonunda Bursa Barosu Başkan Yardımcısı Av. Metin Öztosun, Hüseyin Özbek’e anı plaketi verdi.
Hüseyin Bey sizi yürekten kutluyorum. Derin tarih bilginizle muhteşemsiniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü değersizleştirmek isteyenler başaramayacaklar. Atamızı ve vatanımız uğruna hayatlarını kaybeden tüm şehitlrimizi rahmetle anıyorum.