Yargı reformu – 1
Ülkemiz reformlar ülkesi. Sabah erken kalk, bazı değişiklikler yap, adını reform koy…
Eleştiren kesimi yaftala, bir süre bu şekilde idare et. Baktın, getirdiğin değişikliklerle de olmuyor, sistem yürümüyor, hooop bir reform daha patlat.
***
Bu reform meselesine geleceğim ama öncelikle Bursa’nın adliye çilesine değinelim. Ülkemizde son yıllarda yeni adliyeler yapılmaya başlandı. İstanbul’da 2 tane devasa adliye yapıldı. Birçok şehir yeni ve modern adliyesine kavuştu. Eksikler ve yanlışlar olsa da geniş ve kullanışlı yeni adliye binaları ülkemiz için kazançtır.
***
Bursa bir çok konuda olduğu gibi adliye konusunda da geri kaldı. Şehrimizin yeni adliyesi için hala temel bile atılmadı. Yapılan Bölge Adliye Mahkemeleri’nin binasının içine yerel mahkemeleri taşıdılar.
***
Amaç tüm mahkemeleri aynı binada toplamaktı. Ancak yeni adliye binasında yer kalmayınca ceza mahkemeleri merkez adliyede kaldı. İcra Daireleri ise Merinos’taki Eski Bölge Adliye Mahkemelerinin binasına taşındı. Böylelikle mahkemeler aynı binada toplansın derken Uluyol, Merinos ve Panayır’da olmak üzere 3 ayrı adliye binamız oldu. Alın size reform gibi reform.
Yeni Adliye’nin açılışı da sancılı oldu. Binanın bir kısmı halen inşaat halinde. Bir yandan yargılama işlemleri sürerken, bir yandan da taşınma işleri devam ediyor. Kervan yolda düzülüyor!
***
Gelelim tekrar yargı reformuna. Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Sayın Metin Fevzioğlu’nun da katıldığı bir toplantıda ‘yargıda reform yapacağız’ demesiyle başladı bütün hadise. Fevzioğlu sevinçten dört köşe olmuş bir şekilde ellerini şaklattı.
Adli yıl açılışında hem Cumhurbaşkanı, hem de TBB Başkanı konuşmalarında yargı reformuna dikkat çekti. Bu yazının yazıldığı an itibariyle de AK Parti, kanun teklifi taslağını muhalefet partilerinden CHP ve İYİ Parti’ye götürdü. Bakalım taslaktan neler çıkacak ve hangi haliyle kanunlaşacak.
Taslağın içeriğini ve görüşlerimi bir sonraki yazımda paylaşacağım. Ancak kısaca şunu belirtmekte fayda var. Gerçek bir yargı reformu için öncelikle hakim ve savcı seçimlerinde liyakatı esas alın. Sınavda tamama yakın puan alanların elendiği, sınavı sınırda geçenlerin ise mülakatlarda başarılı bulunduğu bir sistemde hangi reformu yaparsanız yapın, aksaklıklar devam edecektir.
- Yargı reformunun içeriği bir sonraki yazımda…