İmamoğlu: Deprem konusunda asla kafamızı kuma gömmeyeceğiz
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, dün yaşanan 5.8’lik depremin ardından gazetecilerle birlikte Lojistik Destek Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Merkezde, günlük 200 bin kişilik yemek çıkarılabildiği bilgisini paylaşan İmamoğlu, binanın 9 şiddetindeki bir deprem hesaplanarak yapıldığını kaydetti.
Böyle bir merkezi İstanbul’a kazandıranlara minnet duyduklarını ifade eden İmamoğlu, “İyi ki yapılmış. Daha iyisini, ilavesini yapmak zorundayız. Ama deprem, şehirleşme, sıkıntılı yapılar ve toplanma alanları konularında iyi sınav vermiş bir şehrimiz ne yazık ki yok. Hızlıca bunu tamir etmeliyiz. İnşallah büyük İstanbul depremini olduğunca geç yaşarız. Asla kafamızı kuma gömmeyeceğiz. Dün yaşadığımız depremi de bu şehir adına çok değerli bir ikaz olarak görüyorum” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Eyüpsultan Akşemsettin Mahallesi’ndeki İBB Lojistik Destek Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Basın mensuplarıyla birlikte merkezi gezen İmamoğlu, deprem ve benzeri afetlerde önemli bir işlevi olan tesisle ilgili rakamsal bilgiler paylaştı. “Bu merkeze ilk gezimi yaptığımda çok etkilendim” diyen İmamoğlu, şunları söyledi:
“Değerli merkezin oluşmasında emeği geçen hem belediye başkanlarına hem o dönemin yöneticilerine teşekkür ediyorum. Burası her gün İBB’nin bir kısım ihtiyaçlarını görüyor. Tüm yemekhanelerimizin ve sosyal tesislerimizin ihtiyaçları buradan sağlanıyor; ama daha ötesinde burası afet anında çok büyük ihtiyaçları karşılayacak olan değerli bir nokta. Bu merkez, günlük 200 bin kişilik yemek çıkarabiliyor. Sadece bununla sınırlı değil, aynı zamanda burası 32 bin kişilik kumanya hazırlayabiliyor. Toplamda 360 bin üzerinde kişiye yetecek hazır gıda malzemesi de burada depolanabiliyor. Binanın tasarımı, 9 şiddetindeki bir deprem hesaplanarak yapılmış. Bina, 5 günlük enerji ihtiyacını kendi sisteminden sağlayabiliyor. Dolayısıyla İstanbul’a, Allah göstermesin, bir afet anında en kuvvetli hizmeti verecek noktaların başında geliyor.”
“VATANDAŞLARIMIZ KURUMLARINA GÜVEN DUYSUNLAR”
Bu merkezi özellikle İstanbul halkı ile paylaşmak istediğini belirten İmamoğlu, “Kurumlarına güven duysunlar. Acil ihtiyaçlarda katkı sunacak böyle bir merkezleri olduğunun farkında olsunlar istedim. Bu nedenle siz basın mensuplarını davet etmek istedik. Mutfakla başlıyoruz, yine aşağıya doğru diğer imalat noktalarıyla, depolama noktalarıyla da hızlı bir tur atacağız. Sonra da dışarıda bir kısım araçlarımızı size göstereceğiz. Örneğin, bir aracımız tek başına 5 bin adet ekmek çıkarabilen bir tır. Mobil bir şekilde ekmek üretimi yapabiliyor. Yine aynı şekilde, mobil mutfağımız var tırda. Bu mutfağımız da günlük 8 bin kişiye yemek çıkarma kapasitesine sahip. Sahra mutfağımız ise 30 bin kişiye yemek çıkarabilecek kapasitede” dedi. İmamoğlu, “İstanbul Valiliği’nde yapılan toplantıya siz bir davet aldınız mı” sorusuna, “Arkadaşlarım orada. Genel Sekreter Yardımcımız ve diğer arkadaşlarımız orada” yanıtını verdi.
“EKSİKLERİ TAMAMLAYACAĞIZ”
İmamoğlu, açıklamasının ardından basın mensuplarıyla birlikte ilk olarak mutfak bölümünü inceledi. Kuru gıda ve içecek depoları ile soğuk hava depolarıyla ilgili bilgiler veren İmamoğlu, “Toplamda, her yiyecek grubunun saklanma koşullarına yönelik 21 soğuk hava depomuz mevcut” dedi.
İmamoğlu, son olarak mobil araçlarla ilgili rakamsal bilgileri gazetecilerle paylaştı. İmamoğlu, burada yaptığı ikinci açıklamada, “Burası bir yandan İBB Afet Koordinasyon Merkezi’yle (AKOM), bir yandan da Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’yle (AFAD) olan görevi gereği İstanbul’da olası bir ihtiyaca dönük hizmet etme kapasitesine sahip değerli bir merkezimiz. Temenni ediyorum ki, inşallah böyle afetler hiç yaşamayız. Böyle bir durumda da ihtiyaç karşılayacak düzene, eğitime, sisteme sahip yapısı var. Bu ve bunun gibi imkanlarımızı mutlaka toplumla paylaşmaya devam edeceğiz. Eksik olan tarafları da mutlaka tamamlayacağız. Örneğin buna benzer bir yapıyı, aynı şekilde Anadolu yakasında da kurmayı planlıyoruz. Böyle bir proje geliştirdiğimizi kamuoyuna açıklamak isterim. İnşallah hiç ihtiyacımız olmaz. Yeri belli. Proje üzerine konuşuyoruz, çalışıyoruz. Ama bunun takvimini netleştikten sonra paylaşmakta fayda var” şeklinde konuştu.
“ŞEHİRLEŞME KALİTESİ AÇISINDAN İYİ CÜMLELER KURMAYI DİLERDİK”
İmamoğlu, “Hafif bir deprem testinden geçtik. Siz de İstanbul’u depreme hazırlayacağınızı söylemiştiniz. Hazır mısınız? Vakit bulabildiniz mi hazırlanmak için” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Çalışıyoruz. Dünden beri de bunu oldukça fazla ifade ettik. Deprem İstanbul’un öncelikli meselesi. Kentin yapılarının güçlendirilmesi, sahada afet anında duyulacak ihtiyaçlar, toplanma alanları vesaire… Aklınıza gelecek tüm kavramlarla gündemimizde. Ne yazık ki bunlar 2 ayda tamamlanacak hususlar değil. İstanbul’daki yapılar açısından, yapı stoku açısından, şehirleşme kalitesi açısından iyi cümleler kurabilmeyi dilerdik. Bu merkezi bir önceki yönetimden devraldık. Yapan belediye başkanına, sanıyorum Kadir Bey (Topbaş) döneminde bu bina yapıldı, burayı organize eden yöneticilere de teşekkür ediyorum. Minnet duyuyoruz. İyi ki yapılmış. Daha iyisini, ilavesini yapmak zorundayız. Ama deprem konusunda, şehirleşme konusunda İstanbul’un sıkıntılı yapıları konusunda, toplanma alanları konusunda iyi sınav vermiş bir şehrimiz ne yazık ki yok. Hızlıca bunu tamir etmeliyiz. İnşallah olduğunca geç büyük İstanbul depremini yaşarız. Asla kafamızı kuma gömmeyeceğiz. Dün yaşadığımız depremi de bu şehir adına çok değerli bir ikaz olarak görüyorum.”