DİPLOMA (İşte bu sizin ayıbınız)
Yok yok, aklınıza geldiği gibi değil.
Bu farklı bir diploma hikayesi…
Önce birkaç başarı öyküsü ile başlayalım.
Sivas’ta, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirip Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nu kazanan 60 yaşındaki Fadime Toptaş, yeni hedefini yüksek lisans olarak belirledi..
İlkokulu bitirdikten sonra ailevi şartlar sebebiyle eğitimine devam edemediğini söyleyen Nermin Uludoğan, 44 yaşında üniversite hayalini gerçekleştirdiğini ifade etti.
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarım Fakültesi öğrencisi, iki yetişkin kız annesi 43 yaşındaki Güneş Güneş, 2004 yılında Hürriyet Gazetesi ile yaptığı söyleşide; “İlkokul 4’üncü sınıfta, babamın ölümü üzerine okulu bırakıp, annemle bir tekstil atölyesinde çalışmaya başladım. Aslında tekstil işinde diplomanızın olmayışı sorun değil. İhracat yaptım, ödüller aldım. Mesleğimde iyi bir yere de geldim. Ancak, diploma içimde hep bir ukdeydi.” diyordu.
İnternet üzerinden yapacağınız basit bir aramada bu ve benzeri yüzlerce haberi bulmanız mümkün.
***
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nın resmi sitesinde Sayın Cumhurbaşkanı’nın eşi Emine Erdoğan’ın uzun bir biyografisi yer almakta.
Uzun biyografinin en kısa bölümü ise hanımefendinin almış olduğu eğitime dair.
Bayan Erdoğan’ın eğitim durumuna göndermede bulunulan tek cümlede aynen; “Aslen Siirtli olan Emine Erdoğan, İstanbul Mithat Paşa Kız Meslek Enstitüsü’nde okumuş, gençlik yıllarından itibaren aktif biçimde sosyal faaliyetlerin içinde bulunmuştur.” denilmektedir.
Nedendir bilinmez, Bayan Erdoğan’ın mezun olduğu ve diplomasını aldığı tek okul olan Zeynep Kamil İlkokulu‘ndan hiç bahsedilmezken, bir süre okuduğu ancak mezun olmadığı Mithat Paşa Kız Meslek Enstitüsü’ne, pek de açık olmayan bir ifade ile atıfda bulunulma yolu tercih edilmiştir.
Cümleye dikkat edin lütfen, ‘Mithat Paşa Kız Meslek Enstitüsü’nden mezun olmuştur’ denilmiyor. ‘Mithat Paşa Kız Meslek Enstitüsü’nde okumuştur’ deniliyor.
Şayet eğitim durumunuz sizi, bunu açık şekilde yazamayacak kadar rahatsız ediyorsa, önünüzde örnek alacağınız yüzlerce başarı hikayesi var ve henüz vakit geç değil.
Yok eğer diplomanın bir anlamı olmadığını düşünüyorsanız lütfen bunu açık açık yazmaktan da çekinmeyin.
***
Türkiye dahil herhangi bir müslüman ülkede 12’li yaşlarda bir kız çocuğu iseniz, zorunlu temel eğitimden sonra, eğitim hayatınızın devam edip etmeyeceğine siz değil, maalesef aileniz karar verecektir.
Bu sizin değil, içinde bulunduğunuz toplumun ayıbıdır.
Ve işte bu nedenledir, yüzlerce kadının erkek boyunduruğundan çıkıp söz sahibi olabildiği gün, yarım kalmış eğitimine devam etme arzu ve azmi.
Önlerinde saygı ile eğilelim lütfen…
***
Şayet 12 yaşında değilseniz.
Ve babanız ya da abiniz sizin adınıza karar vermiyorsa artık.
Ve halen ilkokul diplomanızdan başka bir diplomanız yoksa,
İşte bu sizin ayıbınızdır…
Yazınızda adım geçmiş. Hoşuma gitti :).. Teşekkürler Hocam.
Topluma, genc insanlara ornek gosterilebikecek basari oykunuz icin biz toplum olarak size tesekkur ederiz. Saygilar…