Cargill’den mısır üreticisine destek

Cargill’den mısır üreticisine destek
04.02.2020
A+
A-

Cargill’in Türkiye’de tarımda sosyal ve dijital dönüşümü destekleme hedefiyle başlattığı ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı, ilk yılın başarılı sonuçlarından aldığı güçle, ikinci yılında kapsamını genişleterek ayçiçek üreticilerini de dahil ediyor. Programın ilk sezonuna ilişkin tarımsal, ekonomik ve sosyal sonuçlar ile yeni dönemde hayata geçirilecek projeler, düzenlenen basın toplantısıyla duyuruldu.

Cargill Türkiye’nin çiftçileri sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda desteklemek, verimlilik ve kazançlarını artırmak, tarımda sosyal ve dijital bir dönüşüm başlatmak hedefiyle hayata geçirdiği ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programı ilk yılını tamamladı.

Üç sezona yayılması planlanan programın ilk yılında, Mersin, Adana, Konya, Karaman, Manisa ve İzmir olmak üzere toplam 6 ilde mısır tarımı yapan 1072 mısır üreticisi programa dahil oldu. Program kapsamında tarlasına özel danışmanlık hizmeti, eğitim ve dijital araç desteği alan çiftçilerin verimde yüzde 21 artış sağladığı, hazırlanan etki raporuyla kamuoyuna duyuruldu. Programın ikinci fazına ise ayçiçek üreticilerinin de dahil olacağı açıklandı.

Murat Tarakçıoğlu: ‘Yatırdığımız her 1 TL’nin, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu’

‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’ programının ilk yıl sonuçları ve 2020 sezonunda hayata geçecek yeni projeler, İstanbul’da programın lider çiftçilerinin de katıldığı etkinlikte basın mensuplarıyla paylaşıldı. Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye & Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, tarımda gerek verimliliği, gerekse çiftçilerin pazar erişimini ve refahını arttırmak için global ölçekte çiftçilerle işbirliği yaparak sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklediklerini vurgulayarak “Çiftçilerin sürdürülebilir yarım uygulamalarını kullanarak verim ve gelirlerini artırabilmeleri için dünya genelinde yüzbinlerce çiftçiye eğitim olanakları sunduk. Aynı bakış açısıyla geçtiğimiz yıl Türkiye’de de 1000 Çiftçi 1000 Bereket programını başlattık ve ilk yılın sonunda gördük ki doğru yatırımlar yapıldığında ve sürdürülebilir tarım yöntemleri desteklendiğinde, verimlilikte kayda değer bir artış gerçekleşiyor. Nitekim programa katılarak tüm önerileri uygulayan çiftçilerimizin verimi yüzde 21 oranında arttı. Cargill olarak bu projeye yatırdığımız her 1 TL’nin, 2,53 TL değerinde sosyal getirisi oldu. Bu sonuçlarla, ülkemizde tarımda kapsamlı bir dönüşümün gerçekleşmesi için önemli bir adım attığımızı görmekten mutluluk duyuyoruz.” Program kapsamında sunulan önerileri birebir uygulayarak örnek olan lider çiftçiler Umut Ayberk Akbay ve Adem Ocak da söz alarak, program sayesinde kaynak tasarrufu sağladıklarını, iş süreçlerinin kolaylaştığını ve tarlalarında daha yüksek verim elde ettiklerini belirttiler.

Yeni sezonda ayçiçek üreticisi de programa dahil oluyor

‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’in ilk yılında kaydettiği başarıdan güç alarak, programın kapsamını ikinci yılında daha da genişleteceklerini belirten Murat Tarakçıoğlu, yeni sezonda Güney Marmara ve Orta Anadolu’da ayçiçek üretimi yapan 200’den fazla çiftçinin programa dahil olacağını söyledi. Cargill ayrıca ayçiçek üreticilerinin pazara erişimini kolaylaştırmak ve ürünün güvenle taşınmasına destek olmak amacıyla, sözleşmeli tarım olanaklarını da destekleyeceklerinin müjdesini verdi.

‘Tarımda Sıfır Atık Yönetimi’ başlıyor

Çiftçilerin ve tarımla uğraşan toplulukların refahına odaklanarak, tedarik zinciri genelindeki çevresel etkinin de daha aza indirgenebileceğine inanan Cargill, ‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’in temel hedeflerinden biri olan sürdürülebilir tarımı her yönden desteklemek için bu yıl ayrıca “Tarımda Sıfır Atık Yönetimi”  projesini de başlatıyor. Çiftçilerin tarlalarında sıfır atık yönetim sistemine geçmelerini desteklemek amacıyla düzenlenen çalışma, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliğinde gerçekleşiyor. “Mısır Tarımında Plastik Atık Hasadı Başlıyor” sloganıyla hayata geçirilen çalışmanın ilk aşamasında “Tarımda Sıfır Atık Yönetim Sistemi” eğitimleri verilecek. Tohumun tarlaya düştüğü andan hasada kadar geçen sürede meydana gelen sap, saman, koçan gibi atıklar ile tarımsal faaliyetlerde açığa çıkan atık plastiklerin; mevzuata uygun olarak geri dönüşüme kazandırılabilmesi için farklı paydaş gruplarıyla çalışmalar yürütülecek.

Dijital dönüşümle kaynak tasarrufu yapıldı

‘1000 Çiftçi 1000 Bereket’in ilk sezonuna katılan mısır üreticileri, ekim ve hasat öncesi dönemlerde, alanında uzman akademisyen ve eğitmenlerden tarım, Finansal Okuryazarlık, İş Sağlığı ve Güvenliği gibi eğitimler aldılar. Tarımda dijital dönüşüm kapsamında üretim yaparken, dijital toprak analizi, sensör istasyonuyla akıllı sulama, uydudan tarla sağlığı takibi, Teknik Destek Hattı, Çiftlik Yönetim Sistemi Portalı gibi uygulamalardan faydalandılar. Tarlaya özel sunulan doğru sulama, gübreleme ve ilaçlama programına uyan çiftçiler, su, gübre gibi kaynaklarda tasarruf sağlarken, doğru ilaçlama önerileriyle de hastalık riskini azalttılar. Uydudan tarla sağlığı takibi ve teknik destek hattı hizmetlerinden de yararlanan, tüm önerileri uygulayan çiftçiler, verimde yüzde 21 artış sağladılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.