AB ve İngiltere’den Brexit kararı
Avrupa Birliği ve İngiltere, Brexit’in ertelenmesi konusunda anlaştı. İngiltere’nin AB’den çıkışı 31 Ekim tarihine kadar ertelendi. Ancak İngiltere’de Brexit anlaşmasını mayıs ayı içinde onaylanırsa, 1 Haziran’da Brexit resmen gerçekleşebilecek.
AB ve İngiltere, Brexit’i 31 Ekim 2019’a kadar erteleme kararı aldı. Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB üyesi 27 ülke ve İngiltere’nin, Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştığını açıkladı. İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesine karşın Brexit anlaşmasını mayıs ayının ilk üç haftası içinde parlamentodan geçirmeyi başarmaları halinde AB’den 1 Haziran günü resmen ayrılabileceklerini söyledi.
Bu “esnek ertelemenin” İngiltere’ye en iyi çözümü bulması için ilave 6 ay süre tanıdığına dikkati çeken Tusk, “AB üyesi 27 ülke ve İngiltere Brexit’i 31 Ekim’e kadar esnek erteleme konusunda anlaştı.” ifadelerini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Brexit tarihinin 31 Ekim’e kadar ertelenme kararı sonrasında İngiltere’ye, “Lütfen bu zamanı boşa harcamayın.” çağrısında bulundu.
Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Brüksel’deki Brexit konulu AB Liderler Zirvesi’nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Liderlerin Brexit’in 31 Ekim’e kadar ertelenmesi konusunda anlaştığını anımsatan Tusk, “31 Ekim’e kadar yol haritası tamamen İngiltere’nin elinde olacak. İngiltere, bu tarihe kadar Brexit anlaşmasını onaylayabilir, Brexit stratejisini gözden geçirebilir ya da AB’den ayrılmaktan vazgeçebilir.” diye konuştu.Tusk, İngiltere’nin 31 Ekim’e kadar AB’ye tam üye olarak tüm haklarını kullanabileceğini belirterek, “Uzatma tarihi beklediğim kadar esnek oldu. Belki beklediğimden biraz daha kısa ama en iyi çözümü bulmak için yeterli. (İngiltere’ye) Lütfen bu zamanı boşa harcamayın.” çağrısında bulundu.
“6 AY ÇÖZÜM İÇİN YETERLİ OLACAKTIR”
Brexit’in ertelenme süresinin “beklediğinden biraz daha kısa” olmasına ilişkin bir soruya Donald Tusk, “Sanırım, bir şey elde etmek, hiç bir şey elde etmemekten daha iyidir. Eğer iyi niyet olursa altı ay çözüm için yeterli olacaktır.” yanıtını verdi.Tusk, bu gece çıkan sonuçtan genel itibariyle memnun olduğunun altını çizerek, temennisinin, tüm sürecin Ekim ayı sonuna kadar bitmesi, ancak her şeyin de ihtimal dahilinde olduğunu kaydetti.
Haziran ayında yapılacak olağan zirvede AB liderlerini Brexit’e dair gelişmeler konusunda bilgilendireceklerini aktaran Tusk, Haziran’ın, yeni kararların alınacağı bir ay olmayacağını vurguladı. Donald Tusk, “En azından burada bir anlaşmaya vardık. Bu, İngiltere Parlamentosu’nda olmuyor.” ifadesini kullandı.
“ANLAŞMASIZ BREXIT TAM BİR FELAKET OLURDU”
AB Komisyonu Başkanı Juncker ise “Anlaşmasız Brexit tam bir felaket olurdu, bunun yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız.” dedi. İngiltere’nin sorumluluklarını yerine getireceğine inandığını belirten Juncker, İngiltere ile AB arasında sağlanan anlaşmadan Komisyonun tatmin olduğunu söyledi.
Juncker, AB ve İngiltere’nin haziran ayında gerçekleştireceği toplantıda anlaşmayı tekrar müzakere etmeyeceğine dikkati çekerek, “Haziran’da, bugünden o zamana kadar geçen süreci değerlendireceğiz. Bu bir müzakere oturumu olmayacak. Gerçek önemli karar noktası ekim ayı.” diye konuştu.
Mayıs ayı sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri ile ilgili Juncker, “İngiltere’nin AB seçimlerine katılması ilginç olacak ama kural kuraldır.” ifadesini kullandı. AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupa’nın Brexit dışındaki konulara da odaklanması gerektiğini sözlerine ekledi.
İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY’DEN AÇIKLAMA
İngiltere Başbakanı Theresa May, Brexit’in 31 Ekim’e ertelenmesine karşın Brexit anlaşmasını mayıs ayının ilk üç haftası içinde parlamentodan geçirmeyi başarmaları halinde AB’den 1 Haziran günü resmen ayrılabileceklerini söyledi.
İngiltere’nin AB ayrılma tarihinin 31 Ekim’e ertelendiği liderler zirvesinin ardından basın toplantısı düzenleyen İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Birlik’ten bu tarihten önce de ayrılabileceğini söyledi.
“Brexit’in en geç ekim sonuna ertelenmesini kabul ettim.” bilgisini veren May, “AB’den bir anlaşmayla en kısa zamanda ayrılmamız gerektiğine inanmayı sürdürüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
“AB, bu uzatmanın Brexit anlaşmasının İngiliz Parlamentosundan onay almasıyla daha erken sonlandırılabileceğini kabul etti.” diyen May, bunu AB liderlerinden talep edenin kendisi olduğunu söyledi.
PARLAMENTOYU SUÇLADI
İngiltere’nin öngörüldüğü gibi 29 Mart’ta AB’den ayrılamamış olmasından parlamentoyu sorumlu tutan May, “Ben AB’den ayrılmak için üç kez oy verdim ama parlamentoda çoğunluk sağlanamadı.” dedi.
May, partisinin liderliğini ve başbakanlığı sürdürüp sürdürmeyeceği konusundaki soruları ise yanıtlamaktan kaçındı. Theresa May, zirvede alınan kararlarla ilgili olarak bugün parlamentoyu bilgilendireceğini de sözlerine ekledi.