Adalet Nöbeti, Bursa’da tutuldu!
Yurt genelinden avukatların katılımıyla 85 hafta boyunca İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde tutulan Adalet Nöbeti’ni Anadolu baroları devraldı. İlk nöbet Bursa Barosu ev sahipliğinde Bursa Adalet Sarayı önünde tutuldu. Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, “Biz avukatlar, yüzlerce yıllık tarihimiz boyunca baskılara, keyfiliklere, hukuksuzluklara karşı direndik, direneceğiz; susmadık, susmayacağız. Ülkemizde gerçek bir adalet düzeni, gerçek bir hukuk devleti kuruluncaya kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Anadolu’daki ilk Adalet Nöbeti’nin durağı Bursa’ya, Ankara, Antalya, Aydın, İzmir, Kocaeli, Yalova baro başkanları, Mersin, Diyarbakır, Van barolarının başkan vekilleri ve İstanbul Barosu’ndan da 30 avukat geldi. Nöbete avukat milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ile Sezgin Tanrıkulu ve Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Av. Asude Şenol da katıldı. Havanın soğuk olması nedeniyle Adalet Sarayı giriş holünde toplanan avukatlar, basın açıklaması için saat 12.30’da adliye merdivenlerine çıktı.
Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, adalet nöbetinin gerekçesini ve şimdiye kadarki süreci özetledi. Altun “Maalesef ülkemiz gün geçtikçe, demokratik, laik, hukuk devleti yapısını yitirmektedir. Özellikle 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsünün ardından, temel hak ve özgürlükler ile savunma mesleğinin icrası kısıtlanmış, OHAL kalkmasına rağmen, fiili uygulama ve düzenlemelerle adeta olağanlaşmış, anayasa uygulanamaz ve meclis çalışamaz hale getirilmiştir” dedi. Altun özetle şunları söyledi:
“Ceza Usul Hukuku’nun evrensel kuralları ihlal edilmiş, masumiyet karinesi, doğal yargıç ilkesi ve adil yargılanma hakkı yerle bir edilmiştir. Halbuki salt güvenlikçi politikalar ile hak ve özgürlüklerin temeli ortadan kaldırılamaz. Günümüzde ise yurttaşlarımız fikirlerini dile getiremez, paylaşamaz hale getirilmiş, her muhalif ses yargı yolu ile susturulmaya çalışılmış ve hukuk güvenliği zarar görmüştür.”
Örnek olarak da Tabipler Birliği, Havalimanı İşçileri, Dr. Bülent Şık davalarını gösteren Bursa Barosu Başkanı Altun, “Bağımsız ve tarafsız yargının, adil yargılanma ve savunma hakkının temsilcisi, demokratik hukuk devletinin güvencesi avukatlara yönelik saldırılar, bizatihi halkın hak arama özgürlüğüne yapılmış saldırılardır. Avukatların saldırıya uğramasını olağan karşılayanlar, bir hak ihlali ile karşılaştıklarında da yine biz avukatlar aracılığı ile temsil edilmektedir” dedi.
Altun şöyle konuştu: “Gelinen noktada avukatlık mesleğine yönelmiş sistematik bir saldırının vaki olduğunu görmemek mümkün değildir. Yargıtay Başkanlığı’nın “Yargıda Şeffaflığa İlişkin İstanbul Bildirgesi ve Taslak Uygulama Tedbirleri” başlığıyla yayımladığı metinde yargının kurucu unsuru olan ve bağımsız savunmayı temsil eden halkın hak arama özgürlüğünün güvencesi olan biz avukatlar; “Yargı mensubu olmayan kişiler” arasında sayılmıştır. Özünde ihtiyarilik içeren arabuluculuğun iş davalarından sonra, ticari davalarda da zorunlu hale getirilmesi ve yine aile hukuku alanında da zorunlu kılınacağına dair söylentiler, noterlere devredilen yargısal işler, uzlaştırma gibi uygulamalar avukatlık mesleğinin alanını sınırlandırmıştır. Bu haliyle yakın gelecekte ‘avukatsız yargılama yapılması’ sonucunu doğurabilecek hukuka aykırı yaklaşımlara ve uygulamalara karşı durma kararlılığımızı yineleyerek ‘Avukatsız adalet olmaz’ diyoruz.”
Altun, konuşmasının ardından sırasıyla konuk baro başkanları ve başkan vekilleriyle, milletvekillerine de söz verdi.
Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan, bu nöbetlerin avukat tutuklamaları üzerinden vatandaşın ses tellerinin kısılması anlamına geldiğini söyledi. Sağkan “Biz, vatandaşlar özgür bir coğrafyada yaşasınlar diye nöbetteyiz” dedi.
Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, “Cumhuriyet tarihinin en ağır ve karanlık sürecinden geçiyoruz. Hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi, özgürlüklerde haritada yerlerini göstermekte zorlanacağımız bazı üçüncü dünya ülkelerinin gerisine düştük. Bugün yargıya duyulan güven tarihin en dip seviyesine düşmüştür. Bunun sorumlusu avukatlar değildir” dedi.
Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, “Yolda kar vardı. Karlı dağları aşarız ama kirli zihinleri aşmakta zorlanıyoruz. Ama onları da aşacağız. Avukatlar efendidirler, hanımefendidirler. Ama hak arama noktasına geldiğinde cübbemizi giydiğimizde hepimiz efeyizdir. Efelenmenin en iyisini biz biliriz” diye konuştu.
İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ise “Bizden istedikleri susmamız, bat etmemiz, vazgeçmemiz. Ama yanılıyorlar. Susmayacağız, biat etmeyeceğiz. Vazgeçmeyeceğiz. Ülke demokrasi adına, insan hakları adına, hukuk devleti adına yaşanabilir bir ülke olana kadar, bütün yurttaşlarımız için hukuk güvenliği sağlanana kadar susmayı kabullenmeyi biat etmeyi reddediyoruz” dedi.
Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu da “Geçmişte yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı sorunu vardı. Tartışırdık. Ama şimdi Türkiye’de yargı yok. Yargının kendisi yok. Ha Karayolları Bölge Müdürlüğü ha adliyeler. Türkiye’nin 81 iline yayılmış adaletsiz ortam var” diye konuştu.
Milletvekili Av. Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise şöyle konuştu: “Ülkemiz adalet endeksinde 2017 verilerine göre 113 ülke arasında 101. sıraya geriledi. Bizler bu ülkede adaleti tesis edemezsek tepemizde dönen bu helikopter, binlerce güvenlik aracıyla bu ülke yönetilmeye çalışılır. Maalesef bu ülkede her anlamda adaleti yitirmiş durumdayız.”
Diğer konuşmalarda, cezaevinde tutuklu bulunan Selçuk Kozağaçlı’nın şahsında tüm avukatların bir an önce tahliye edilmeleri ve tutuklu avukatların da açlık grevine son vermeleri istendi.
Açıklamanın sonunda Adalet Nöbeti’nin Ocak-Şubat aylarına ilişkin raporu da dağıtıldı.
İŞTE #adaletnöbeti RAPORU
Avukatların mesleki faaliyetlerini yaparken uğradıkları hak ihlalleri ile müvekkillerinin kimlikleri ve eylemleri nedeniyle haklarında başlatılan soruşturmalar ve yargılandıkları davalarla ilgili veriler Ocak 2019 tarihinden başlayarak aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır. İşbu Rapor 01 Ocak 2019-15 Şubat 2019 tarihinde İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Bursa ve Adana Barolarının Avukat Hakları Merkezlerine ulaşan bilgiler ve kamuoyuna yansımış olaylardan yararlanılarak hazırlanmıştır.
Ocak 2019
- 18.01.2019 tarihinde Van’da, Av. Ümit Dede Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yapılan yargılamada beraat etmiştir.
- 18.01.2019 tarihinde Van’da, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bir dosyada avukatlık yapan Av. Harika Günay Karataş Kurt’un savunması nedeniyle Mahkemece suç duyurusunda bulunulması üzerine ve soruşturma izni alınmadan “terör örgütü propagandası yapmak” suçunu işlediği gerekçesiyle iddianame hazırlanmasının ardından yine Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından ilk duruşma gerçekleştirilmiş ve duruşma ileri bir tarihe ertelenmiştir.
- 24.01.2019 tarihinde İstanbul’da, Halkın Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Engin Gökoğlu, Av. Aycan Çiçek, Av. Aytaç Ünsal ve Av. Behiç Aşçı (yargılanmakta oldukları davadaki hukuksuzlukları ve yargılama sürecinin bağımsız olmamasını protesto etmek amacıyla) açlık grevine başlamışlardır. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargılanan avukatların bir sonraki duruşması 18-21 Mart 2019 tarihleri arasında görülecektir.
- 26.01.2019 tarihinde babası vefat eden tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’ya Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi tarafından taziye ziyaretinde bulunularak, kendisinden cenaze töreninde kelepçe ile bulundurulması ve cenaze törenine götürülürken maruz kaldığı ihlaller hakkında bilgi alınmıştır. Görüş sırasında yargılandıkları Mahkeme heyetinin genel olarak yargılama sırasında sergilediği taraflı tutuma dair gözlemleri Avukat Hakları Merkezi’ne iletilmiştir. Konu ile ilgili olarak HSK şikayetinin yapılması için gerekli çalışmaların başlatılması yönünde değerlendirme yapılmıştır. Yine aynı cezaevinde tutuklu bulunan Behiç Aşçı ve Av. Can Tombul da ziyaret edilmiştir.
- 28.01.2019 tarihinde Van’da, Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla, Van Barosu’na mensup Erciş ilçesinde faaliyet yürüten Av. Bayram Çiçek ve Av. Barış Hezer “örgüt üyeliği” suçlamasıyla gözaltına alınmıştır. Aynı gün savcılık ifadelerini alarak, Av. Barış Hezer’i tutuklamaya, Av. Bayram Çiçek’i ise adli kontrole sevk etmiş ve Sulh Ceza Hakimliğince her iki talep de kuvvetli suç şüphesi yokluğundan reddedilmiştir.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. Atacan ARSLAN, Av. Merve KUŞOĞLU ve Av. Nebahat Gizem ATEŞ Adana Fatih Polis Merkezi’nde bazı kolluk görevlerinin sözlü sataşmalarına ve yüksek sesle hitaplarına maruz kalmışlardır.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. İlker GÜNGÖR Adana Bağlar Polis Karakolu’nda bazı kolluk görevlerinin sözlü sataşmalarına, yüksek sesle hitaplarına ve müessir fiillerine maruz kalmıştır.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. Yasemin TEKDEMİR, müvekkilinin ödendiği vekalet ücretinin geri istenip meslektaşımızın da geri vermemesi nedeniyle müvekkili tarafından yağmaya teşebbüs eylemine maruz kalmıştır. Bu hususta Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştır ve sanık hakkında mahkûmiyet kararı verilmiştir.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. Hakan TAHTACI Adana Emniyet Müdürlüğü KOM Şube’de dosyanın kalın olması gerekçesiyle dosyanın bazı kolluk görevlilerince incelemesi engellenmiştir.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. Canan Acar TEMEL Adana Emniyet Müdürlüğü KOM Şube’de müvekkiliyle görüştürülmemiş ve ifadeye alınmamıştır.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Adana Barosu Başkanı ve Baro Yönetim üyeleri hakkında BARONET sisteminin Emniyet Müdürlüğünün erişimine kapatılması nedeniyle haklarında soruşturma başlatılmıştır.
- Ocak ayı içerisinde Adana’da, Av. Sabahattin GÜMÜŞ ve Av. Uçar ERDAL, maruz kaldığı şiddete ilişkin delil elde etmek amacıyla yere atılan ajandanın fotoğrafını çekmesi nedeniyle Av. Sabahattin GÜMÜŞ hakkında soruşturma başlatılmıştır.
- Ocak ayı içerisinde İstanbul Avukat Hakları Merkezi’ne meslektaşlarımız tarafından 53 adet başvuru gerçekleştirilmiştir.
Şubat 2019
- 06.02.2019 tarihinde Bursa’da, Bursa Barosu Avukatlarından Gizem Berceste Olgun 06.02.2019 tarihli dilekçesi ile takip ettiği bir icra takip dosyası borçlusunun kendisini arayarak özetle “elimde kalacaksınız, dolandırıcısınız” şeklinde tehdit ve ithamlarda bulunduğundan yakınmıştır. Meslektaşın Savcılığa şikayeti ile başlayan soruşturma dosyasının Avukat Hakları Merkezi’nce takip edilmesi yönünde değerlendirme yapılmıştır.
- 06.02.2019 tarihinde Bursa’da, Bursa Barosu Avukat Hakları Merkezi’ne ulaşan Av. Fatih Sultan Mehmet Yılmaz, Emniyet biriminde görüşmek istediği şahıs ile görüşemediğini, şahıs ile görüşmek için 5 saate yakın bekletildiğini, 5 saatin sonunda şahıs ile görüştürüldüğünü, bu görüşme ile müdafi-sanık ilişkisi kurduğu şahsın ifadesinin OCAS üzerinden atanan bir avukat ile alındığını öğrendiğini, şahsın esasen CMK müdafi istemediği halde kendisine zorla evrak imzalatıldığını beyan ettiğini, ayrıca bu görüşme esnasında şahsın vücudunun muhtelif yerlerinde işkence izlerinin bulunduğunu ve şahsın delil elde etme amacı güden cinsel taciz içerikli tehditlere de maruz kaldığını ifade etmiştir. Talebi üzerine gidilen emniyette şahıs ile görüşülüp yazılı beyanı alınmış, Avukat hakkı ihlali içeren hususlar Avukat Hakları Merkezi tarafından değerlendirmeye alınmış, işkence iddiasının Bursa Barosu İnsan Hakları Komisyonu’na havale edilmesine karar verilmiştir.
- 06.02.2019 tarihinde Diyarbakır’da, KCK dosyası olarak anılan ve Sivil Toplum Temsilcileri ile Belediye Başkanlarının da sanık olarak yargılandığı dosyada, söz hakkı ellerinden alınarak savunmaları esasında duruşma salonundan dışarı çıkarılmalarına yönelik gösterdikleri tepki sebebiyle haklarında suç duyurusu bulunulmuş ve içlerinde Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın’ın da yer aldığı meslektaşlar hakkında Diyarbakır 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması yapılmıştır. Yurtdışında olan iki meslektaşın ifadeleri alınamadığı için haklarında tefrik kararı verilirken diğer meslektaşlar için beraat kararı verilmiştir.
- 08.02.2019 tarihinde Diyarbakır’da, Av. Tahir Elçi’nin ölüm olayına ilişkin (Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına 14.12.2018 tarihinde Diyarbakır Baro Başkanlığınca sunulan ve Forensic Architecture tarafından hazırlanmış bilirkişi raporuna rağmen) hiçbir işlem yapılmaması üzerine, Basına ve meslektaşlara yönelik bir brifing düzenlenmiş ve video kaydı eşliğinde soruşturma dosyasının akıbeti hakkında bilgi verilmiştir.
- 08.02.2019 tarihinde İstanbul’da, dosya incelemek üzere İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi kalemine giden Av. Abdulah Üsame Ceran’a “Başkanın talimatı var, vekalet olmadan inceletmiyoruz” şeklinde cevap verilerek dosya inceleme talebi reddedilmiştir. Olay üzerine 17. Ağır Ceza Mahkemesi hakimi ile görüşmek isteyen Av. Abdulah Üsame Ceran’a, özel güvenlik görevlileri engel oldu. Av. Abdulah Üsame Ceran adliye içerisinde bulunan Polis Merkezi Amirliği’ne giderek şikayetçi olmuştur.
- 08.02.2019 tarihinde İstanbul’da, Selahattin Demirtaş’ın avukatı Av. Ramazan Demir hakkında Adalet Bakanlığı’nın talebi ile İstanbul Barosu tarafından disiplin soruşturması açılmıştır.
- 14.02.2019 tarihinde İstanbul’da, Av. Sezin Uçar, Av. Özlem Gümüştaş ve Av. Gülhan Kaya’nın tutuksuz, ETHA editörlerinden İsminaz Temel’in tutuklu olarak 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın duruşması görülmüştür.
- 14.02.2019 tarihinde Van 2. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülen davada hakimin 23 celse sonra karar vermesi beklenirken dosyanın yeni bir bilirkişi heyetine tevdii kararı alması üzerine, davacı vekili Av.Veysi Roger Turgut ile hakim arasında sözlü bir tartışma yaşanmıştır. Meslektaşımızın duruşma salonundan çıktıktan sonra reddi hakim talebinde bulunması üzerine, meslektaşımız hakkında hakim ve personeli tarafından tutanak tutulmuş; tutanakta meslektaşımızın gerçeğe aykırı olarak yazıcıya vurduğu ifade edilmiş ve hakkında şikayette bulunulmuştur.
- Şubat ayı içerisinde (13.02.2019 tarihine kadar olan süreçte) İstanbul Avukat Haklar Merkezi’ne meslektaşlarımız tarafından 23 adet başvuru gerçekleştirilmiştir.
- İzmir’de, Av. İsmail Mert Özbağatır müvekkiline teslim ettiği evrakların eksik olduğu iddiasıyla bürosuna gelen üçüncü kişiye evrakları teslim etmemesi üzerine sözlü/fiili saldırıya maruz kalmıştır. Şikayeti üzerine İzmir 29. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülen davaya İzmir Barosu davaya müdahil olarak katılmaktadır, duruşma günü 20.03.2019 tarihidir.
- İstanbul’da, Barış Akademisyenleri Davalarının vekillerinden Av. Oya Meriç Eyüpoğlu, savunma yaptığı esnada duruşma salonundan atılmıştır.
- Ankara’da, Av. Özgür Urfa, yazılı savunmasında yer alan sözlerin cumhurbaşkanına hakaret suçu olduğu gerekçesi ile yargılanmaktadır.
- Meslektaşlarımız terörle mücadele şubesine gittiklerinde polislerin mesleğini yürütmek isteyen avukatlara karşı uygun olmayan muamelelere maruz kalmakta, müvekkiller üzerinden kendilerine mesaj iletilmesi ve üstü kapalı tehditler benzeri durumlar yaşanmaktadır.
- İstanbul’da, Av. Ezgi Çakır 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir dosyası için yaptığı savunmanın Mahkeme başkanınca beğenilmemesi üzerine Mahkeme tarafından uyarılmıştır. Savunmanın kapsamının hakime onaylatılması gerekmediği, savunmanın bağımsız olduğunu ifade etmesi üzerine duruşma salonundan atılmıştır.
- Av. Nadide Özdemir müvekkilinin tutuklanması talebiyle sulh mahkemesine sevk edildiği sırada gözaltı süresince kendisine işkence eden ve hukuka aykırı beyan almaya çalışan siyasi şube polislerinin duruşma salonundan çıkarılmasını istemiştir. Mahkeme talebi dikkate almayınca tarafsız davranmadığı gerekçesi ile reddi hakim talebinde bulunmuştur. Mahkeme savunmaya söz dahi vermeden tutukluluk kararı vermiştir.
- Balıkesir Adliyesinde meydana gelen gaz sızıntısından ve hayati tehlikeden sorumlu tutulan memurun avukatlığını yapmak üzere adliyede bulunan Av. Duygu Demirel dosyayı incelemek istediğinde, “eğer ısrar ederseniz gizlilik kararı alırım” tehdidiyle karşılaşmış ve meslektaşın savunma hakkını hatırlatması üzerine savcılık gizlilik kararı aldırarak dosyayı görmesini imkansız hale getirmiştir.
Bilgilerinize sunulur, 15.02.2019
Adalet Nöbeti