Ahmet SEVİNÇ yazdı:

21.09.2018
A+
A-

Zafer Plaza ve Kent Meydanı AVM, yandaşlara peşkeş çekiliyor…

Bursa’da ilk defa Belediye, vatandaş ve müteahhit ortaklığında kurulan Zafer Plaza Alışveriş Merkezi’ndeki Bursa Büyükşehir Belediye hisseleri satışa çıkarıldı.

Yine aynı şekilde Kent Meydanı Alışveriş Merkezi hisseleri de daha önce ihale ile satışa çıkarılmış, ancak talipli çıkmamıştı.

Zafer Plaza AVM yapım aşamasında; Zafer Meydanı’nda bulunan Bursa Büyükşehir’e ait sıra dükkanların yıkılması ile kazanılan alana, bu alan etrafında bulunan vatandaşlara ait ev ve dükkanlar da Hukuk Mühendisliği sistemi ile ortak edilmiş ve vatandaşların arsa ve bina yerleri karşılığı, AVM’den dükkan hisseleri verilmişti.

Yönetim Kurulu Başkanlığını Aziz Torun’un yaptığı Torunlar İnşaat ise inşaatı yapma karşılığı olarak alışveriş merkezinin en büyük ortağı oldu. Bu inşaat alanına Bursa’nın meşhur Zafer Meydanı ilave edildi. Yetmedi, Büyükşehir Belediyesi’ne ait İtfaiye binası da Torunlar İnşaat’a verildi. İtfaiye için AVM’nin alt tarafından bir yer tahsis edildi. Bu yer de zaman içerisinde bilinmeyen bir alicengiz oyunu ile Bursa kamuoyundan gizlenerek kaşla göz arasında AVM’ye dahil edildi. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’ne göstermelik küçük bir yer bırakıldı.

Zamanla Torunlar İnşaat’ın büyük ortak olduğu, Belediye – vatandaş ortaklığında yapılan Zafer Plaza AVM, Torunlar İnşaat gelir ve gider dengesini istediği gibi ayarlayarak hem Belediye hisselerine, hem de vatandaştan aldığı arsa ve bina hisselerine karşılık dükkanlardan elde ettiği kazançtan çok az pay vermeye başladı. Bu durumda Belediyenin sahip olduğu hisseler ile vatandaşa ait arsa ve bina hisseleri hiçbir gelir elde edemez hale geldi. Bu durumda hem Belediye, hem de vatandaşlar büyük zarar gördü.

Şimdi ise Bursa Büyükşehir Belediyesi yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle; yayınladığı ilanla Zafer Plaza AVM’deki 1822,18 m2’lik hissesinin 1443,89 m2’lik kısmını satışa çıkardı. İlanda 51 milyon TL gibi bir tahmini bedelle satışa çıkarılacağı duyurulan Zafer Plaza AVM’deki hisse için, 2 Ekim’de ihalesinin yapılacağı duyuruldu.

‘Büyük balık küçük balığı yutar’ misali Torunlar İnşaat-Aziz Torun adrese dayalı ihale ile 51 milyona çıkan ihale bedeli üzerinden 2. ihalede Zafer Plaza AVM hisselerinin tamamını ihale bedelinin % 40’ı nispetinde bir para ile 20 milyon gibi bir bedelle satın alabilecek. Çünkü bu ihaleye en büyük ortak Torunlar İnşaat olduğu için kimsenin girmesi mümkün değil. Ancak bu hisseleri Torunlar İnşaat alabilir. Bilindiği gibi Torunlar İnşaat, AKP iktidarına yakınlığı ile tanınıyor.

Geçtiğimiz yıllarda Torunlar İnşaat’ın Mecidiyeköy’deki 10 işçinin hayatını kaybettiği Torun Center asansör faciası davasında 9 sanık, “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme, 9 sanık hakkında verdiği bu cezayı, “Sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve tali kusurlu olmaları” gerekçesiyle 60 bin 800’er TL adli para cezasına çevrilmesine hükmetmiş, 16 sanık ise beraat etmişti.

Yine Kent Meydanı AVM’de bulunan Belediye hisseleri de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Çalık Grubu’na aittir. Bu hisseler için de 50 milyon bedelle ilk ihalede alıcı çıkmamıştı.

İkinci yapılacak ihale de büyük ihtimalle Çalık Grubu’na ihale bedelinin % 40’ı nispetinde yani 20 milyon bedelle Çalık Grubu’na kalacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin hisseleri bu ihale yolları ile yandaş müteahhitlere peşkeş çekilmektedir. Bu ihale bedelleri ile hem Zafer Plaza AVM’den, hem de Kent Meydanı AVM’den bir dükkan almak mümkün değildir.

Devlete ve millete ait gayrimenkuller insafsızca yandaş müteahhitlere sözde ihale yöntemiyle adrese dayalı olarak peşkeş çekilmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.