Antakya Medeniyetler Korosu…
Antakya Medeniyetler Korosu, depremin yaralarını sarmak için ilk konserini duygu yüklü mesajlarla Adana’da başlattı.
6 Şubat 2023 sabahı depreminde on binlerce kardeşimiz, annemiz, babamız ve çocuğumuz gibi can veren Antakya Medeniyetler Korosu da 7 kıymetli üyesini (evladını, kardeşini) depremde kaybetti. Hepsi can, hepsi coşkulu, üretici insanlardı. Hepsinin toprakları bol olsun, ışıklar içinde uyusunlar. Dün akşam deprem sonrası ilk müzik konserine Adana’daki değerli dostlarımız, üniversitemiz, sivil toplum kuruluşları ve Adana Büyükşehir Belediyesi öncülüğüne organize edilen Antakya Medeniyetler Korosu’nun konserine katılık.
Evet saat 4.16 ‘da milyonlarca insanın birçok şeyi vardı, ancak 4.17’de artık kardeşleri, canları, anneleri, babaları, çocukları, evleri, arabaları, aşı-işi artık yoktu. Bu bağlamda dün akşam hüzün ve sevinçle Adanalılarla buluşan Hatay Medeniyetler korusu konseri güzel olduğu kadar verilen mesajlar ile sabahın 4.17 karalığını bir kez daha zihinlerde canlandırdı. Koro şefi boğazı tıkanarak enkaz altında yaşadığı 7 saati anlatırken sözleri boğazında düğümleniyordu. Buna karşın insanlar ayakta dim dik, kalanları kurtarmak ve yaşatmak için canla başla çabaladığı görülüyor.
Toplum olarak çok organize olabilen, önceden sorunlar gören, çözüm üreten bir toplum değiliz, ancak sonrasında hızla yardımlaşmaya koşan, yaraları sarmaya çalışan önemli bir yönümüz var. Halen de hiçbir beklenti içinde olmadan yalnızca ve yalnızca insani duygular ile bölgede yardımlaşmayı sağlayan çok sayıda insan bulunmaktadır.
Müzik Dinlemek İçin Değil, Yaraları Sarmak İçin Konser
Dün akşam bu duygu ile hareket eden yüzlerce insanı salonda gördüm. Konsere çoğumuz müzik dinlemek için değil, acıyı paylaşmak, yıkılan kadim kent Antakya’yı yeninden ayağa kaldırmak ve destek olmak için oradaydık. Herkesin isteyerek, empati ile buruk yürekle konsere katıldığını gördüm. Gözüm çoğunlukla katılanların bakışlarında ve duygularını anlamaya çalışıyorum. Hepimiz yeniden üzüldük, içimizden ağladık. Ancak diğer taraftan depremin o ağır sarsıntısında yerle bir olan kentlerin fiziki ve manevi yapılarının yeniden ayağa kaldırılacağı inancı geleceğe olan umudumuzu yeşertiyor. Ölenleri geri getiremeyiz, ancak anılarını, yaşam alanlarını, dokusunu uygun olarak yeniden umutla ve şevkle oluşturabiliriz. Yeniden kültürlerin kadim şehirleri Antakya, Maraş, Adıyaman’ı, diğer il, iç ve beldeler ayağa kalkar düşüncesiyle atılan her adımı, yapılan her bağış çağrısını, konseri içtenlikle destekliyor ve yanında duruyoruz. Dün gece bu çabayı gördük.
Dayanışma Güç Katıyor
Çukurova Kongre salonun tıklım tıklım depremin acılarını içinde barındıran insanlarla doluydu. Konseri düzenleyen komitesindeki tüm arkadaşlara, dostlara, üniversitemiz yönetimine, Adana Büyükşehir belediyesi başkanına katkı ve isteklendirci tutmalarından dolayı teşekkür ederim. Sağ olsunlar. İyi ki hayata bu pencerede bakan/bakabilen geniş bir çoğunluk var. İyi ki dayanışma ve empati var. İyi ki düştüğü yerde kalmasına inancı olan insanımız var. Bir araya gelmek, birlik, dirlik, güç olma ancak dayanışma ile kardeşçe paylaşarak sağlanır. Keşke deprem, salgın gibi hepimizi derinden etkileyen büyük felaketler olmadan birlikte dayanışma göstersek, insanca bakabilsek, empati yapabilsek. İnşallah o güzel günleri de göreceğiz.
————————————–
- Prof. Dr. İBRAHİM ORTAŞ
Çukurova Üniversitesi/ Ziraat Fakültesi / Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü. Adana