Avrupa Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi’ni onaylandı

Avrupa Parlamentosu, İstanbul Sözleşmesi’ni onaylandı
29.11.2019
A+
A-

Avrupa Parlamentosu, toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanan İstanbul Sözleşmesi’ni tüm üye ülkelerin onaylaması için çağrı yaptı.

Strazburg’da düzenlenen Avrupa Parlementosu (AP) Genel Kurulu’nda, İstanbul Sözleşmesi’nin onaylanması çağrısına yönelik karar tasarısı 91 hayır oyuna karşı, 500 evet oyuyla onaylandı.

Kararda, Bulgaristan, Çekya, Macaristan, Litvanya, Letonya, Slovakya ve İngiltere’nin sözleşmeyi imzaladığı ancak onaylamadığı belirtilerek bazı ülkelerde sözleşme hakkında yanlış bilgi yayarak yürütülen kampanyalar kınandı.

Söz konusu ülkelere acilen İstanbul Sözleşmesi’ni onaylama çağrısı yapılan kararda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na da kadına karşı şiddetle mücadeleyi öncelik konusu yapması tavsiye edildi.

AB, 2014’te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi’ni 2017’de imzalamıştı. Son veriler, AB genelinde 3 kadından birinin fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor.

11 Mayıs 2011’de İstanbul’da imzaya açıldığı için ‘İstanbul Sözleşmesi’ ismiyle anılan Kadına Yönelik Şiddet ve Aile Dçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine dayanıyor ve her türlü şiddetin engellenebilmesi için eğitimin önemine vurgu yapıyor.

Türkiye, Sözleşme’yi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştı.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.