Başkan Aktaş, BGC’ye konuk oldu

19.09.2018
A+
A-

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu toplantısına konuk oldu.

BGC yönetim kurulu toplantısı öncesi Basın Kültür Sarayını gezen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BGC Başkanı Nuri Kolaylı’dan bina hakkında bilgi aldı. BGC’nin, Türkiye’nin en güçlü basın meslek örgütlerinin ilk sıralarında yer aldığını ifade eden Kolaylı, Bakanlar Kurulu kararıyla “kamu yararına dernek” statüsünde çalışan Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin üyelerine doğum, vefat ve evlilik yardımı yaptığını, ayrıca üyelerin üniversitede öğrenim görev çocuklarına burs verildiğini kaydetti.

Basın Kültür Sarayı’nın Bursa’ya kazandırılması sürecini de anlatan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Cemiyetimize ait olan arsayı kat karşılığı müteahhide vererek Basın Kültür Sarayı’nın yapımını sağladık. Basın Kültür Sarayı bünyesinde mülkiyeti Bursa Gazeteciler Cemiyeti’ne ait olan Kültür Bakanlığı onaylı Bursa Basın Tarihi Müzesi, Uğur Mumcu Etkinlik Salonu, BGC Merkezi, BGC Lokali, sergi salonları, Nikâh Salonu, Nilüfer Belediyesi’yle birlikte oluşturduğumuz Akkılıç Kütüphanesi yer alıyor” dedi.

Basın Kültür Sarayı’nı hayranlık içinde gezen Başkan Aktaş, “BGC gibi bir meslek örgütünün Türkiye’de benzeri yok. Burada Bursa basınının gücüne şahit oldum. Kendi ayaklarınızın üzerinde durmanız ve kamu yararına hizmet üretmeniz çok güzel. Bunu son 10 – 12 yılda gerçekleştiren Başkan Nuri Kolaylı’yı yürekten tebrik ediyorum ” dedi.

Gezinin ardından katıldığı BGC Yönetim Kurulu Toplantısında açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ulaşımdan planlamaya, turizmden altyapı sorunlarına kadar birçok konuya değindi. Başkan Aktaş şunları söyledi;

“Günlük geçici çözümler yerine, bilgiyi, bilimi ve uzmanları da işin içine katarak, ulaşım ve imar öncelikli olmak üzere master planlar hazırlıyoruz. Bunu yaparken de 3 ayrı ekiple çalışıyoruz. Bir grup mevcudu değerlendiriyor, bir grup geçmişten bugüne gelen süreci değerlendiriyor, bir grup da yeni dönemle ilgili hazırlık yapıyor.

ULAŞIM MASTER PLANI

Ulaşımla ilgili master plan çalışması yapan grup pazartesi günü raylı sistemlerle ilgili bir sunum yaptı. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaları da kapsayan müthiş bir yol haritası hazırlıyoruz. 2035 hedefiyle başlattık bu çalışmayı. Güzel bir yol haritamız olacak. Bu çalışmayı tamamen sayımlar ve bilimsel verilerle yapıyoruz. Zamanında bu tip çalışmalar yapılsa, T2 gündeme gelmezdi. 1/100 bin ölçekli plana da çok önem veriyoruz.

Ulaşımla ilgili çalışmalarımızı içeren raporu Kasım ayında açıklayacağım. Bir yıl sonra, 3 yıl sonra, 5 yıl sonra yapacağımız çalışmalar, uzun vadeli çalışmalar burada yer alacak. T2 tamamen bir fantezidir. T1 ve T3 de fantezidir. Her işin bir maliyeti var. T2 hiçbir şekilde işletilecek gibi değil. Kendi kendini finanse etmiyor. Demirtaş OSB’yi işin içine katmazsan bu yapılan 8.100 metrelik hattın hiçbir anlamı kalmıyor.

Çalı, Kayapa, Hasanağa çok hızlı büyüyen bölgeler. Sürekli gelişiyor ve gelişecek. Bu bölgenin toplu ulaşımı ile ilgili plan yapmadıktan sonra, raylı sistemi merkezde bir yerlerde gezdirmeniz sorunu çözmüyor. Acemlerin trafik yükünü hesaplayan firma, işin içinden çıkmak için deyim yerindeyse kafayı yiyecek. Bizim en acil ihtiyaçlarımızdan birisi sinyalizasyon yatırımı. Toplu ulaşım hızını acilen 3,5 dakikadan 2 dakikaya düşürmemiz lazım. Böylece aynı kapasite ile yüzde 40 daha fazla yolcu taşıyacağız. Raylı sistemde kesinlikle kesişme noktası istasyonları oluşturmamız lazım. Farklı formatlarla yapılan toplu ulaşım sistemleri çeşitli sorunları da beraberinde getiriyor. Bunlar birbirinden bağımsız çalışmamalı. Ortak bir kombinasyon oluşturmamız lazım. Bu nedenle önce 2026, sonra 2035 projeksiyonlarını hazırlıyoruz.

‘NÜFUS HIZLI ARTMAYACAK’

Ayrıca, Bursa’nın nüfusunun önümüzdeki dönemde çok çok hızlı artacağını düşünmüyoruz. Gelişmeler bunu gösteriyor. 2035 yılı için öngörülen nüfus 3 milyon 900 bin civarında. Nüfuz hareketliliklerinin değiştiği yerler var. Örneğin Yıldırım ve Osmangazi’de nüfuz artışı yaşanmazken, batıdaki Nilüfer ilçemiz sürekli büyüyor. Hatta Yıldırım bir miktar nüfus kaybediyor.

Dağ yöresi ile strateji de daha gerçekçi hazırlamak lazım. Hayvancılık ve eko turizm ile dağ yöremizdeki küçülmenin önüne geçebiliriz. Maden OSB de dağ yöresi için önemli. Bursa ile ilgili planları uzun vadeli yapmak zorundayız. Bu çalışmalar işbaşına kim gelirse gelsin işe yarayacak çalışmalar, boşa gidecek çalışmalar değil. En kötü plan plansızlıktan iyidir.

Bursa katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünü sanayilerle büyümek zorunda. Bursa ‘Ne olursan ol gene gel sanayi kur’ mantığıyla büyüyemez. Böyle büyüme Bursa’ya yarar sağlamaz, zarar verir.

TURİZM YATIRIMLARI

Bursa turizmle ilgili alanda da atıl ve bakir durumda. Turizm, Bursa’nın gelişen yüzü olmalı. Bu konuda yapılacak çok şey var. UNESCO Dünya Mirası Listesi, Uludağ, İznik, Karacabey Longozu, Suuçtu Şelalesi. İlk 7 ayda, geçen seneye göre otel doluluk oranları büyük ölçüde arttı. Bunu çok arttırabiliriz. Uluslararası fuarlara katılım ve tanıtım ile altyapı yatırımları ile elimizdeki potansiyeli kullanabiliriz. Destinasyonu iyi ayarlamak ve insanları Bursa’da tutacak çalışmayı yapmalıyız. Bursa’yı turizm alanında bir bütün olarak görmeli ve organize etmeliyiz. İnegöl Mobilya Fuarı’na gelen veya İznik’deki tarihi yapıları görmek için gelen yerli ve yabancı turistler Bursa merkezindeki otellerde konaklayabilir. İnegöl’de veya İznik’te onlarca 5 yıldızlı otel yatırımı yapmaya gerek yok. Turizm anlamında Bursa’yı bütün olarak ele alırsak başarılı olabiliriz. Termal turizmi ön plana çıkaran yatırımlar yapmamız lazım, kongre turizmini destekleyecek hamleler yapmamız lazım. Atatürk Kongre Merkezi, sabah 8 akşam 5 kamu mantığıyla çalışan personelle yönetilemez. Gerekirse özelleştirilir ve Bursa’nın kongre turizmine destek olacak yapıda yönetilir.

‘YENİ ÜNİVERSİTELER AÇILMALI’

Mesela eğitim konusunda eksiğimiz var. Çoğu şehirde üniversite sayısı 4 veya 5’e çıkmış durumda. 90 bin öğrenci ile en büyük üniversite bizde. Keşke bunun yerine 20’şer bin öğrencili 5 tane üniversitemiz olsaydı. Yeni dönemde en az 2 üniversite açılmalı. Uludağ Üniversitesi de iki ayrı üniversite olarak hizmet verebilir.

Bu süreçte bir yerel seçim de var. Sayın Cumhurbaşkanımızın anlatımlarından anlıyoruz ki; seçimler öngörülen tarihte yapılacak. Görev fırsatı verilirse canla başla bu süreci devam ettirmek için elimizden geleni yaparız. Yoksa, Bursa’da zaten bir ticaretim var, hayatıma Bursa’da devam ederim, tecrübemi ve bilgi birikimimi de paylaşırım. Bunu söylerken iddiam yokmuş gibi de algılanmasın, iddialı iseniz hizmet üretebilirsiniz. İddiasız hiçbir iş yapılmaz.

Bursa’nın daha makro düzeyde planlanması gerekiyor. Ova Eylem Planı kapsamında toplantılar yapıyoruz. Önümüzdeki hafta bakanlığa taşıyacağımız konular var. Bazı sorunlar bugüne kadar sürüncemede kalmış, karar verilememiş, ertelenmiş. Ya siyah ya da beyaz dememiz lazım. Hep gri hep gri olarak kalmış. Artık olacak mı, olmayacak mı karar vermek lazım. Sorunlar ötelenerek çözümlenmiyor. Sorunların üzerine kararlılıkla gidiyoruz.

‘İLERİ TEKNOLOJİ ÜRETMELİYİZ’

Organize sanayi bölgelerimizde doluluk oranı yüzde 54. Geçenlerde deri OSB’ye gittik. Doluluk oranının yüzde 30 olmasına karşın, yan tarafa büyüme konusu gündeme geldi. Büyütelim ama, daha olan bölge yüzde 30 dolu. Ayrıca, daha ileri teknoloji üreten sanayi ve ticaret alanları üretmeliyiz.

Dünya Tarihi kentler Birliği buluşması 21 ülkeden 49 belediye başkanının katılımıyla Bursa’da yapıldı. Japonya’nın Kyoto Belediye Başkanı ile her bir araya gelişimizde tercüman aracılığı ile sohbet ediyoruz. Ben sürekli olarak büyük bir heyecanla yeni yol çalışmalarını, köprülü kavşak, raylı sistem çalışmalarını, altyapı çalışmalarını anlatıyorum. Master planlardan bahsediyorum, Kyoto Belediye Başkanı ise geri dönüşümde alınan mesafeyi, karbon gazındaki düşüşü, güvenli ve huzurlu kent olma yönünde alınan mesafeyi, kültür sanat faaliyetlerindeki artışı anlatıyor. Bir süre sonra anlattıklarımdan utanmaya başladım. Sadece son bir yılda, 270’in üzerinde uluslararası organizasyona ev sahipliği yapmışlar. Onların şehirlerinde ürettikleri hizmetler bizim çok çok ilerimizde. Şehirlerini, nasıl daha iyi yaşanabilir hale getirdiklerini anlatıyor.

HUZURLU KENT ÖZLEMİ

Bakın şunu açıklamamız lazım; Bursalılar ulaşım sorununu çok dile getiriyor ama, ulaşımdan da önce temiz ve huzurlu bir kentte yaşamak istiyorlar. Bursa kalite istiyor. Bursa yığınlar halinde nüfuz kalabalığıyla yaşanacak bir yer değil. Bursalılar huzur ve güvenle gezecekleri, ticaret yapabilecekleri bir şehir istiyorlar.

11.300 kişiyle yüz yüze görüşmeler yapılarak gerçekleşen bir çalışmamız var. Bursa 2026 Projeksiyonu isimli çalışma, Bursa’nın fethinin 700. yılına atıfta bulunuyor. Şehrin ortak söylemini ve ortak beklentilerini bulmaya çalışıyoruz.”

SORU CEVAP BÖLÜMÜ

Açıklamalarının ardından BGC Yönetim Kurulu üyelerinin sorularını yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Yalova Yolundaki çalışmalara ilişkin bir soru üzerine kamulaştırma bedellerinin yüksekliğinden yakındı. Başkan Aktaş, “Beşyol Kavşağı’nda kamulaştırma sorunumuz oldu, yaklaşık 120 – 130 milyon liralık kamulaştırma bedeli çıktı karşımıza. Farklı bir geçiş yöntemi bulmak durumundayız. Arkadaşlarımız kamulaştırmadan ne yapabiliriz, onu araştırıyorlar” diye konuştu.

Seçim sürecinde merkezi hükümetten parasal kaynak sağlanıp sağlanmayacağı yönündeki soruyu yanıtlayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Her ay, Cumhurbaşkanımızın Başkanlar toplantısına katılıyorum. Her iki ayda bir de Cumhurbaşkanımız il ve ilçe belediye başkanlarımızı bir araya getirip, 2-3 saat süren toplantılar yapıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız son toplantıda çok net olarak elimizdeki yarım işleri tamamlamamızı istedi. Yeni yatırımlara kaynak aktarmaktansa, yarın kalan yatırımların bitirilmesi öncelikli işimiz. Ayrıca ilgili bakanlık yatırım yapınca, bizim bütçemizden yıllara bölerek kesinti yapıyor. Devletten para gelecek diye bir beklentimiz yok, ayrıca bunu bekleyecek vaktimiz de yok. Biz bütçe olanaklarıyla çalışıyoruz” dedi.

‘STADYUM DEĞERLENDİRİLMELİ’

Yeni futbol stadyumuna ilişkin de bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, müteahhit ile toplantı yapılarak, çalışmaların tamamlanması için 3 ay süre verildiğini söyledi. Başkan Aktaş, “3 milyon 750 bin TL’lik iş kaldı. 90 gün sonra iş bitecek. Ama stadyumu Bursaspor ne kadar rantabl kullanıyor, bu tartışılır. Orası sıcak su bölgesi. Yeni bir yaşam alanı olabilir. Stadyumu maç günü dışında kullanamıyoruz. İsmini bile sponsor bularak daha koyamadık. Özellikle reklam bulma alanında yapılacak çok şey var. Kurumsal olarak satış çok önemli. Ali başkanı çok severim, mutlaka finansal satışta profesyonel çalışma yapılmalı. Ben olsaydım zaten stadı buraya yapmazdım. Stadın eski yerini kod farkı nedeniyle yükseltip altını otopark yapacağız. Üstünü de daha önce açıkladığım gibi Bursalıların kullanacağı, spor yapacağı bir bölge olsun istiyoruz” açıklamasında bulundu.

ETİK VE AKREDİTASYON KURULU

Toplantının son bölümünde, son dönemde bazı gazeteci görünümündeki şantajcıların sektörde boy gösterdiğini ve bu durumun önlenmesi için Bursa Etik ve Akreditasyon Kurulu oluşturulduğunu söyleyen BGC Başkanı Nuri Kolaylı, “Bursa Valiliği ve sizin de desteğinizle oluşturduğumuz kurul ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. Bütün belediyeler, kamu kurumları, özel sektör kuruluşları, hastaneler, hatta özel okullar, şantajcı gazetecilerden kaynaklanan aynı sorunları yaşıyor. Bursa Etik ve Akreditasyon Kurulu ile mesleğimiz adına olumlu sonuçlar alacağımızı umuyoruz” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, “Yüzde yüz yanınızdayım. Sapla samanı birbirinden ayırmamız lazım. Etik kurallar çerçevesinde bu işi yapmayanları aranızdan uzaklaştırmanız lazım. Elbette eleştirel haber yazılır. Ama tehdit ve şantaj başka bir şey. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum, kurula seve seve üye vereceğiz” diye konuştu.

Toplantıya, Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bayhan ile BGC Başkan Yardımcıları Fuat Kars, Ahmet Akhan, Hakan Işıkkent, İhsan Altıkardeş, Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Kundakçı, Ersin Yıldıran, Hüseyin Yeşilkavak, Tuna Çam, Hülya Saatçi, Mehmet Ali Ekmekçi, Cemal Ekentok, Ali Ufuk Alıntaş, Ruhi Berber, Huriye Gül Kolaylı, Büyükşehir Başkan Danışmanı ve BGC üyesi Kenan Kibar, Genel Sekreter Sinan Tunç ve BGC İdare Müdürü Sedef Işıkkent katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.