Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca’dan kritik açıklamalar

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Bakan Koca’dan kritik açıklamalar
02.09.2020
A+
A-

Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası Sağlık Bakanı Koca açıklama yaptı. Vakalarda ve can kayıplarında yaşanan artışın görüşüldüğü toplantının ardından Bakan Koca corona virüsü salgınındaki son durumla ilgili açıklama yaptı.

Bilim Kurulu, iki hafta sonra bugün yeniden bir araya geldi. İki haftalık süreçte korona virüsü salgınında yaşanan gelişmelerin ele alındığı toplantı sonrasında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaptı.

Bakan Koca’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;

Korona virüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz.

Bayramlar ve düğünlerdeki hareketlerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Halkımızın büyük bir çoğunluğu ilk günkü hassasiyetlerle tedbir alıyor.

Şurası unutulmamalıdır ki, bir salgınla mücadelede toplumun her ferdi aynı mücadeleyi göstermelidir. Düğünler de olmak üzere bu mücadeleye istisna getiremeyiz.

Hastalarımız ve yitirdiğimiz canların sayısı ülkemizde yeniden artıyor. Haziran sonu başlayan dönemin tipik bir normalleşme dönemi olmadığını söyledik. Bu dönem, sağlığımızın garanti edilerek kısmen özgürleşmesi olmasıydı.

“YENİ HASTA SAYIMIZ DÜŞMÜYOR”

Çarşı pazarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz. Düğünlerimiz, sünnet düğünlerimiz yeni taziyelere neden olan yerler haline geliyor.

Yeni hasta sayımız düşmüyor. Unutmayın bu yüke hayallerinizin ötesinde omuz verenler var.

Kamuda esnek çalışma uygulamasına geçildiği bu dönemde, gündüz ve gece göreve giden, aylardır eve gidemeyen doktorlarımız, hemşirelerimiz var. Sağlık personelimiz mesleğe adım atarken, acıları ve sevinçleri paylaşacağı bir hayata talip olduğunun bilincindedir.

Vatandaşlarımıza şüpheli vakalardan uzak durmasını tavsiye ederken, sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bu hastalarla beraber geçirmektedir. Şu ana kadar sağlık kuruluşlarımızda virüs bulaşmasından kaçamayan 29 bin 865 çalışanımız oldu. 52 sağlık çalışanımızı ebediyete yolcu ettik. Tümüne Allah’tan rahmet diliyorum.

Bu ortamda sağlık kuruluşlarımızda hala şiddete başvuranların olması içimizi acıtıyor. Vatandaşlarımızdan sorumluluk bekliyoruz.

“EN FAZLA ARTIŞ ANKARA’DA… BAZI İLLERİMİZDE HASTANE SIKINTISI YAŞANDI”

Kalabalık içine atılan her adım, ihmal edilen her tedbir bir değil, onlarca can yakmaktadır. Sağlıkçılarımızın beklentisi alkıştan öte, hassasiyettir.

Bu hassasiyet, pandemi nedeniyle iş yeri tam çalışmayan kardeşimiz, evlatlarımızın eğitimi için gerekli. Ülke genelinde durum kontrol altında. İstanbul’da ve Trakya’da artış yok. Son dönemde en fazla artış Ankara’da… Batman’da, Mardin’de Diyarbakır gibi bazı illerimizde hastane sıkıntısı yaşandı.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas ve Kayseri halen yüksek riskli illerimiz arasında.

“İL BAZINDA AYRI AYRI DEĞERLENDİRME YAPTIK”

Virüs, gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır vaka sayısını azaltmamız gerekiyor.

Biliyorsunuz sorun küresel, mücadele ulusal demiştim. Her ülke kendi mücadelesini, kendi şartlarında veriyor.

Bilim kurulu bu süreçte karar mücadelemizde rehberlik yaptı. Ülke olarak aldığımız kararlarda, yol gösterici oldular.

“SALGIN ÜLKE GENELİNDE KONTROL ALTINDA”

Görev alan tüm bilim adamlarıma teşekkür ediyorum. HES projesi gayet iyi gidiyor. Kitle iletişim araçlarından sonra birçok sosyal mekana girişte de yaygınlaştırılacaktır.

İller bazında ayrı ayrı değerlendirme yaparak il hıfzıssıhha kurullarımızı harekete geçirdik.

Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altındadır. Ancak önümüzde mevsimsel hastalıkların artacağı bir durum var.

Ve bu hastalıkların da tedbirleri alındı. Tedbir, salgınla mücadelemizin başarıya ulaşmasında çok önemli yer tutuyor.

Başta pandemi hastanesinde çalışanlar olmak üzere tüm hemşirelerimiz, bilim insanlarımız sizden maske- mesafe kurallarına uymanızı bekliyor. Maske ile mesafe almak, entübede nefes almaktan daha kolay.

14 Mart- 1 Haziran arasında vefat eden vatandaşlarımızda, yaş arttıkça vefat oranımız tramvatik şekilde artıyor. Her iki cinsiyette de ölümler 50 yaşından itibaren büyük bir ivme ile artmaktadır. Tedbirlerin hafiflemeye başlaması ile birlikte 65 yaş üzeri vatandaşlarımızın vefat oranının arttığı ortaya çıkıyor.

Enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybedenlerin, korona nedeniyle kaybedildiğini söylemek bile mümkün olabilir. Herkesten özellikle rica ediyorum, yaşlılarımızın hastalanmamasını sağlamamız gerekiyor.

SORU-CEVAP

Grip aşısı nasıl yapılacak?

Bu konu ile ilgili bir gayret içindeyiz. Geçen yıla göre bu aşıların daha fazla tüketileceğini biliyoruz. Kimlerin aşı vurulması gerektiği yönünde bir algoritma geliştirildi.

Kimlere zorunlu grip ve zatüre aşısının yapılması gerektiğinin yer aldığı algoritmayı hazırladık. Ancak geçtiğimiz yıla göre 3 ve 4 kat fazla talep olacağının bilincindeyiz. Türkiye veya Ankara geneli bir kısıtlama olur mu?

Ankara’da sokağa çıkma yasağı gelir mi?

Türkiye’de vaka sayısının en fazla olduğu il Ankara… İstanbul’u iki kat geçmiş durumda. Bu kapsamda tedbirleri Ankara’da daha da yoğunlaştıran bir çaba içindeyiz.

Bilindiği üzere birtakım tedbirler alınmaya başladı.

Belli bir yaş üzerindeki kişilerin kuruma gelmelerini önlemek gibi birçok düzenleme başladı. Ankara üzerinde de bu tür düzenlemeler başladı. Ancak sokağa çıkma yasağı gibi bir durum şu anda gündemimizde yok.

Bilim kurulu üyesinin açıklamaları, tavsiyeleri dikkate alınmıyor mu? Bilim kurulumuzu bu dönemde bir tavsiye kurulu. Ve bu dönemde bilim kurulumuzun aldığı tavsiye kararlarını uygulama noktasında gayret içinde olduk.

Bilim kurulunun karar verici olmadığı bu yönde söylenmiş. Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz.

Ancak tedbirlere uyum konusunda hassasiyet göstermezsek sorun oluşur. Konya biraz duruldu ancak Kayseri ve Ankara’da artış var. Ankara, İstanbul’dan da öne çıkıyor. Yine de kontrolden çıktığını söylememiz mümkün değil.

Ankara’da sorunun kaynağı ne?

Zatüre oranının giderek aşağı düştüğünü görüyoruz. Erken dönemdeki ilaç uygulaması işe yarıyor. Bizim erken dönemde ilaca ulaşımı kolaylaştırmamız gerekiyor.

Ankara’da bizim gördüğümüz en büyük bayram ve bayram sonrası yoğun düğün ve benzeri etkinliklerin olduğunu görüyoruz.

Düğünlerle ilgili bilim kurulumuzda da gündem olan düğünlerle ilgili organizasyonun daha çok nikah tarzında olması, kına gibi etkinliklerin tüm Türkiye’de yapılmaması şeklinde bilim kurulumuzun da önerisi oldu.

Kapatılan hastaneler açılacak mı?

Bizim zaten kapatılan hastanelerimizin açılması gibi bir eğilimimiz vardı. Bu hastanelerin yoğun bakım ünitelerinin açılmasını planladık.

Aşı çalışmalarının durumu

Özellikle şu anda iki aşı ile ilgili bakanlığımız onay vermiş oldu. Ve bu faz 3 çalışması için her biri için 8-10 merkez çalışma yürütülüyor olacak. Bu çalışmalar için gönüllük esası öne çıkarılıyor. Dolayısıyla bu gönüllülük esasına göre yapılan çalışmaları bizim biliyor olmamız gerekiyor.

Ancak bu gönüllülük esasına göre üzerinde çalışılan aşılarla ilgili temelde olan etkinliğini görmemiz de bizim için çok önemli.

Bizim kendi yaptığımız çalışmalarda ise faz 1 çalışmasına gelen çalışmalarımız var. Bu çalışmalarla ilgili de gerekli bilgilendirmeleri yapacağız.

Rusya’da yapılan faz 3 çalışması ile ilgili de müracaat edildi, bu noktada önemli yerde olunduğunu söylemek isteriz.

Maçların seyirci veya seyircisiz oynanması

Bu konu bilim kuruluna geldi. İlk yarı yıl seyircisiz olması şeklinde bir öneri var. Bunu söyleyebiliriz ancak seyircisiz devam etmesi şeklinde öneri var.

Bu konu ile ilgili yaklaşımımız bu şekilde. Ek ödeme ile ilgili biliyorsunuz geçen toplantıda söylemiştim, uzatıldı. Birkaç gün içerisinde yayınlanmış olur.

Özellikle salgın döneminde bu hastalıklarla ilgili yoğun çalışan hekimlerle ilgili bir düzenleme yapıldı. Önümüzdeki günlerde de yayınlanmış olur.

Atama ile ilgili ihtiyaç durumuna göre hareket ediyoruz. Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Konya’da ve İstanbul’da açılan hastanelerimiz oldu.

Hastanelerin devreye girmesi ile birlikte alım söz konusu olacak. Döner sermayenin kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil.

Performansı daha etkin kılmaya yönelik bir değerlendirme yaptık biliyorsunuz. Bizim şu dönemde üzerinde daha çok durduğumuz bu performansın sağlıklı bir şekilde devreye girmesini hızlı şekilde sağlamak olacak.

Atama ile ilgili ihtiyaç durumuna göre hareket ediyoruz. Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Konya’da ve İstanbul’da açılan hastanelerimiz oldu. Hastanelerin devreye girmesi ile birlikte alım söz konusu olacak.

Döner sermayenin kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil. Performansı daha etkin kılmaya yönelik bir değerlendirme yaptık biliyorsunuz. Bizim şu dönemde üzerinde daha çok durduğumuz bu performansın sağlıklı bir şekilde devreye girmesini hızlı şekilde sağlamak olacak.

Mansur Yavaş’ın iddiası

Ben Başkan ile de görüştüm. Ölümlerle ilgili, bir hekimin kendi tanısı ile söz konusu oluyor.

Bizim merkezden bir müdahalemiz söz konusu olmuyor. Kovidden mi yoksa farklı şekilde mi olduğuna ilişkin komisyonlar kuruluyor. Ben demin bahsetmiştim, enfeksiyonla ilgili bu yılın azaldığını gösterdim.

Geçen yıla farklı enfeksiyon tablosu olarak görülen parametrede, korona virüsün yazıldığını görüyoruz.

İkinci kez hastalığa yakalanan var mı?

Bizim testlerin içinde, turistik bölgelerde yapılan testler, bu testlerin içinde yok. Pozitif vakaları takibe alıyoruz ama testin içinde yok.

Şu ana kadar Türkiye’de ikinci kez hastalığı geçiren kişi yok ancak bu olmayacağı anlamına gelmez. Dördüncü aydan itibaren antikorun düştüğünü görüyoruz. Bu anlamda da bildiğimiz bir hasta durumu yoktur.

Erdoğan’ın Giresun mitingi

Maske, mesafe ve hijyen noktasında sayın Cumhurbaşkanımız da hassaslık içinde. Ancak yer yer bunun ihlal edildiğini görüyoruz. Bizim vatandaş olarak özellikle maskesiz şekilde sokakta dolaşılmaması gerektiğine inanıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.