Bitcoin işlemlerinde kimliğinizi anonim tutma yolları

Bitcoin işlemlerinde kimliğinizi anonim tutma yolları
31.05.2019
A+
A-

Bitcoin işlemlerinde kendiniz hakkında sanal dünyada bıraktığınız izlerin bilincinde olmanız çok önemlidir. Bilinçli olmanın ilk kuralı, arkanızda bıraktığınız dijital izlerin neler olabileceğini bilmeniz ve bu izlerin gerçek hayatta sizinle nasıl ilişkilendirilebileceğini bilmenizdir. Bitcoin işlemlerinde kimliğinizi anonim tutmak için çevrimiçi gerçekleştirdiğiniz her eylemi sorgulamanız gerekmektedir.

Bitcoin işlemlerinde kimliğinizi anonim tutmak için VPN kullanıyor musunuz?

Şu anki IP adresinizde daha önceden hangi web siteleri ziyaret ettiniz?

Tarayıcınızda açık olan web siteler hangileri?

Hangi Bitcoin cüzdanlarını kullanıyorsunuz?

Bitcoin cüzdanınızdaki kripto para nereden geliyor?

Bitcoin cüzdanınızla alışveriş yaptınız mı?

Çevrimiçi olarak iletişim kurarken herhangi birine bitcoin işlemlerinizle alakalı bilgi verdiniz mi?

Peki, bu iletişimin gizli olup olmadığından nasıl emin oluyorsunuz?

Bitcoin işlemlerinde kimliğinizi anonim tutmak için yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevapların hepsi çok önemli. Sanal dünyada sizin tanımlanmanıza yardımcı olabilecek birçok kimlik belirleyici unsuru arkanızda bırakıyorsunuz.

Bitcoin işlemlerinde aynı adresleri kullanmamak için gizliliğinize önem veren ve bunu ciddiye alan Bitcoin cüzdanları kullanın. 2019 yılında en güvenilir bitcoin cüzdanları HD Cüzdan adı verilen cüzdanlardır. Hierarchical Deterministic olarak geçen ve Sıra Düzenli Determinist olarak adlandırabileceğimiz cüzdanlar, tek bir anahtar üzerinden teorik olarak sonsuz adres üretebilen cüzdanlardır. Kripto para çekim işlemlerinde devamlı aynı adresin kullanıldığı hizmetlerden kaçının.

Bitcoin işlemlerinde anonim olmak demek; internet aktivitelerinizi gerçekleştirdiğiniz web sitelere dikkat edin. Bitcoin işlemleri veya sanal kimliğiniz ile alakalı bilgileri paylaştığınız web sitelerin HTTPS olduğuna dikkat edin.

İnternette gezinirken aktivitelerinizi gizli ve güvende tutmanın bir yolu da VPN kullanmaktır. VPN kullandığınızda IP adresiniz artık internet servis sağlayıcınızın cihazınıza atadığı IP adresi değil, VPN vekilinin sağladığı IP adresini kullanırsınız. VPN sağlayıcısını seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Günlük kaydı tutmayan VPN sağlayıcılarını kullandığınızdan emin olun.

Bitcoin adresleri blok zincirine (blockchain) girdiği anda küresel veritabanında yerini alıyor. Bitcoin adresi bu küresel veri tabanında yer almadan önce sadece iki parti tarafından biliniyor: Bitcoin alıcı ve gönderici adresleri.

Blok zincirinde daha yer almayan bir adresi arıyorsanız, ya siz o adresin sahibisinizdir ya da birisi sizden para talep ediyordur.

Bitcoin adresleri üzerinden takip edilmemek için bütün kripto para ödemelerinin ve alımlarının şifreli kanallar üzerinden gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Bu yüzden, web sitelerin HTTPS olması, yani SSL sertifikasına sahip olması gerekmektedir.

Bitcoin işlemlerindeki farklı İhtiyaçlarınız için farklı cüzdanlar da kullanabilirsiniz.

Örneğin, gelen ödemeler için bir cüzdan, gerçek kimliğiniz için bir cüzdan, reklam geliriniz için bir cüzdan kullanabilirsiniz. Tabii her bir cüzdanınız için ayrı bir yazılım indirmenize gerek yok. Bütün yapmanız gereken cüzdan dosyalarını ayrı ayrı tutmak. Yani, açık ve gizli anahtarınızı içeren dosyaları ayrı ayrı tutmanız yeterli olacaktır. Bu noktada dikkatli olmanız gereken nokta hangi cüzdanınızı ne için kullandığınızı unutmamanız olacaktır.

Cüzdanlar arası kripto para aktarmanız gerektiğinde, cüzdanların sizinle ilişkilendirilmesinden kaçınmak için işlemlerinizi gizlemeniz gerekmektedir.

Bitcoin dünyasının transparan doğası gereği, kurum işlemleri bitcoin ile gerçekleştirilirken ticaret sırlarını ve işletme operasyonlarını açığa çıkmaması adına gizlilik gerekir. Bir kişiden geleneksel bir banka hesabına yapılan bir havalenin üçüncü bir partiye bildirilmemesi gerektiği gibi, müşterilerin birbirlerinin ya da rakip firmaların gelirlerinin nasıl kullanıldığını bilmeleri de gerekmemektedir. Gizlilik olmadığı takdirde istenmeyen hassas bilgilerin üçüncü partiler tarafından erişilebilir olması kaçınılmazdır. Bu sebepten ötürü, Bitcoin cüzdanlarının olabildiğince gizli tutulması büyük önem arz etmektedir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.