Bitkisel beslenme ve kalp sağlığı

Bitkisel beslenme ve kalp sağlığı
20.05.2020
A+
A-

Daha fazla bitkisel besin, daha az hayvansal besin almak; kalp krizi, felç ve diğer kalp damar hastalıklarından ölüm riskini azaltır.

Amerikan Kalp Cemiyetinin yayın organı The Journal of the American Heart Association‘da 9 Ağustos 2019’da yayınlanan bir çalışmayı özetlemek istiyorum. Çalışma Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, Baltimore, Maryland isimli hastanede yapılmış.

Araştırmacılar, 1987’den 2016’ya kadar izlenen ve çalışmanın başlangıcında kardiyovasküler hastalığı olmayan, 10.000’i aşkın orta yaşlı ABD’li yetişkinin yeme alışkanlıklarını, tükettikleri hayvansal ya da bitkisel besinlerin oranlarını belirlemişler.

Çalışmaya göre bitkisel ağırlıklı beslenenlerde örneğin daha fazla sebze, fındık, ceviz, tam tahıllar, baklagiller ve meyve tüketip daha az hayvansal besin tüketenlerde ortaya çıkan faydalar şu şekildedir:

1. Kalp krizi, felç, kalp yetmezliği ve diğer kalp damar hastalıklarına yakalanma riski% 16 daha düşük.

2. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riski % 32 daha düşük.

3. Tüm nedenlerden ölüm riski % 25 daha düşük.

Ortaya çıkan sonuçlar hipertansiyonu önlemek için diyet yaklaşımlarını konu alan bir başka çalışma ile çok uyumlu bulunmuştur.

Bu konuda devam edilecek olan çalışmalarda bitkisel besinlerin kalitesine, sağlıklı üretilip üretilmediğine de dikkat edilmesi planlanmakta.

Bitkisel besinlere şeker, tuz ve doymuş yağ ilave edilmesi ve kızartılması yerine taze ve işlenmeden ya da en az işlemle tüketilmesi Amerikan Kalp Cemiyetinin önerileri arasındadır.

Bitkisel beslenme ile kalp sağlığı arasındaki bağlantıyı ortaya koyan bu çalışma neyin neden olduğunu ortaya koyan bir çalışma olmasa da bize önemli bilgiler vermekte.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.