Bursa Barosu Spor Hukuku Komisyonu: Ligler başlatılmamalıdır!

Bursa Barosu Spor Hukuku Komisyonu: Ligler başlatılmamalıdır!
20.05.2020
A+
A-

Bursa Barosu Spor Hukuku Komisyonu, bazı futbolcular, kulüp yöneticileri ve çalışanlarının COVID 19 testlerinin pozitif çıktığını hatırlatarak, Futbol Federasyonu’nun liglerin başlatılması kararını geri alması gerektiğini açıkladı.

Komisyondan yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan COVID 19 salgını sebebiyle başta UEFA ve ülke federasyonları olmak üzere liglerin ertelenmesi kararı almıştır.

Salgın sebebi ile birçok vatandaşımızın hayatını kaybetmesi, salgını ortadan kaldırılacak bir aşının tüm dünyada henüz geliştirilememiş olması, seyahat engeli ve sair sebepler doğrultusunda; Gençlik Spor Bakanlığı ile ülkemiz federasyonları arasında 19.03.2020 tarihinde yapılan görüşme sonucunda ülkemizdeki tüm liglerin ertelenmesi kararı verilmiştir.

Buna bağlı olarak da;

Türkiye Voleybol Federasyonu, COVID 19 salgını nedeniyle Vestel Venus Sultanlar Ligi ve AXA Sigorta Efeler Ligi’nin mücbir sebeple oynanamaması (şampiyon çıkmayacağı, liglerin mevcut hali ile tescil edileceği, küme düşmenin olmayacağı) yönünde karar almıştır.

Yine, aynı doğrultuda Türkiye Basketbol Federasyonu, ilgili bakanlıklar olmak üzere FIBA ve TBF Sağlık Kurulu ve tüm kulüpler ile yapılan görüşmeler sonrasında, yaşanan belirsizliğin liglere daha fazla zarar vermemesi ve basketbol ailesinin sağlığını korumak adına; tüm basketbol liglerinin sonlandırılmasına, hiçbir ligde şampiyon ilan edilmemesine, ligden düşme ve lige çıkma işlemlerinin uygulanmamasına karar vermiştir.

Türkiye Futbol Federasyonu, seyircisiz oynama başta olmak üzere oluşturulan bir dizi kural ile öncelikle Süper Lig, 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerinin 12, 13, 14 ve 15 Haziran tarihlerinde başlatılması yönünde karar aldı. Sonrasında alınan karar ile; 1. Lig, 2. Lig, 3. Lig ve bölgesel amatör liglerinin başlama tarihleri başka bir tarihe ertelendi.

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, liglerin başlatılmasına ilişkin kararının hemen sorasında; süper lig ve alt liglerde mücadele eden birçok kulüp yönetimi, gerek sporcu ve teknik ekip, gerekse yönetici ve çalışanlarının COVID 19 testlerinin pozitif çıktığını beyan etmişlerdir.

Temennimiz, bir can kaybı yaşanmaksızın sağlıklarına bir an önce kavuşmalarıdır.

Yaşanan salgının spor ekonomisi üzerinde olumsuz etkiler yaratacağı kaçınılmaz ve tartışılmaz. Ancak; öncelikle düşünülmesi gereken insan sağlıdır. COVID 19 vakalarının bulunduğu ve yeni vakaların açıklandığı bir süreçte liglerin başlatılması, telafisi mümkün olmayan mağduriyetlere sebebiyet verecektir.

Bazı kulüp yönetici ve sporcularının COVID 19 salgının mücbir sebep kabul edilerek liglerin oynanması gerektiği yönündeki beyanları ve ligin bu şartlarda oynanması halinde seyir zevki anlamında da tatminkar nitelikte olmayacağı hususu aşikardır.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Nihat Özdemir ve yönetim kurulu üyelerine sesleniyoruz… Sürecin, ilgili bakanlıklar, kulüpler birliği, kulüpler ve sağlık kurulları ile birlikte istişare edilerek, süper lig başta olmak üzere tüm liglerin başlatılması yönündeki kararından bu aşamada vazgeçilmesi gerekmektedir. Esas ve önemli olan insan sağlığıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.