BİLDEF üyeleri, GAP’a çıkarma yaptı
- Haber: BOYBEYİ ÇELİK
Kısa adı BİLDEF olan Bursa İl Dernekleri Federasyonu’nun GAP illerine gerçekleştirdiği gezinin ikinci durağı, Batman ilimiz oldu.
1948 yılında ilk petrol kuyusunun bulunmasıyla yıldızı parlayan kent, o yıllarda tipik bir köy statüsünde yer almaktaydı. Türkiye genelinde bulunan petrolün yüzde 60’nının burada çıkarılması, Batman’ın ekonomik gücünü gün ışığına çıkarmaktadır. Türkiye’de modern yapılaşmada “Örnek kent” olarak gösterilen Batman’ın geniş ve uzun sayılabilecek caddeleri, yeşil ile donatılı park ve bahçe alanları, örnek teşkil edilebilecek alt ve üst yapısı, kenti adeta cazibe merkezi haline getirmiş.
BATMAN VALİSİ ŞAHİN: CANLI ÜRETİM VE TİCARET MERKEZİ
BİLDEF heyetini, kalabalık STK yetkilileriyle karşılayan Batman Valisi Hulusi Şahin, ilde yapılacak sanayi yatırımlarına kamu olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarının altını çizerken, “Asayiş bakımından bölgemiz en güvenilir bir merkez. Şimdi, yatırım yapmanın tam da zamanı. Bölgede yatırım yapacak kişi ve kuruluşların başımızın üzerinde yeri var” bilgisini verdi.
Batman’ın, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin büyük şehirlerinden birisi olduğunu ifade eden Vali Şahin, ”Merkez nüfusumuz 450 bin, toplam nüfusumuz 620 bin, merkez nüfus itibarıyla büyükşehir olan birçok bölge illerinden büyük bir şehir Batman. Canlı bir üretim ve ticari hayatı var. Büyük oranda sulu tarımın yapıldığı verimli bir ovanın ortasına kurulmuş olan Batman’da; sanayinin yanı sıra gelişmiş bir tarım sektörü de var. Bu verimli ovada buğdaydan mısıra, pamuktan susama ve karpuzdan mercimeğe kadar çok geniş bir yelpazede tarım ürünü yetiştirilmektedir. Ayrıca tütün, çilek ve fıstık yetiştiriciliğinde çok önemli bir üretim hacmine ulaşmış durumdayız. Buraları görmeyenler farklı olduğunu zannederler ama öyle değil. Görmek ve bilmek önemlidir. Bursa’da altyapı, üstyapı olarak ne varsa Batman’da da o var. Devletimiz Bursa’ya ne hizmet götürüyorsa, Batman’a da aynısını getiriyor” diye konuştu
DEMİR: GÖNÜL KÖPRÜSÜ KURULDU
Bursa Batmanlılar İl Derneği Başkanı Mustafa Demir ise GAP bölgesine yapılan gezi ile ilgili yaptığı açıklamada, ”Kısa adı BİLDEF olan Bursa İl Dernekleri Federasyonu olarak, 40 STK ve basın mensubuyla, İçişleri Bakanlığı’nın onayladığı Birlik ve Beraberlik Projesi kapsamında yaptığımız GAP turunda Batman Valiliği, STK’lar ile bizi aynı eşit oranda karşıladılar ve ağırladılar.Böylece de aramızda bir gönül köprüsü kurulmuş oldu.” ifadelerini kullandı.
BATMAN’IN TARİHÇESİ
1948 yılında petrolün bulunmasıyla bir köy mahiyetinde olan Batman (Eski adı Elaha/iluh), yılların ilerlemesi ve iş için göç almasıyla gelişmiştir.
Petrolün işlenmesi ve dağıtımı için kurulan ilk petrol rafinerisiyle güneydoğunun yıldızı haline gelmiştir.
Siirt-Mardin-Diyarbakır-Adıyaman sahaları Batman’a bağlı petrol sahalarıdır. Daha sonra Adıyaman’da üretim artınca ayrı bir bölge olup Batman’dan ayrılıp TPAO Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştır.
Batman bölgesinde günde 15.000 varil ham petrol üretimi devam etmekte, yeni sahalar bulunmaktadır. Ham petrol, ilk rafineri olan Batman Tüpraş Rafinerisi’nde işlenip piyasaya satılmaktadır.
1990 yılında 72. il olan Batman, şehirleşme alanında hız kazanmıştır.
5 ilçesi vardır:
Kozluk, Sason, Gercüş, Hasankeyf ve Beşiri.
İçlerinde tarihi Hasankeyf, Artuklu döneminin dokularıyla doludur. Ilusu Barajı nedeniyle yeni yerleşim yerine taşınan Hasankeyf İlçesi, tarihi dokularını da beraber götürüp bir müzeye dönüşmüştür. Tüm anti çabalara ve örgütün bu baraja karşı mücadelesine rağmen, devletimiz bu konuda çok hassas davranmıştır. Tarihi zenginliğimiz korunmuştur.
Türkülere konu olmuş Malabadi Köprüsü, Kozluk ilçesi ve merkez sınırlarındadır.
Kozluk ilçesinde, tarihi kalesi, Angebire su kaynaklı bahçeleri, kaya tuzları ile;
Sason İlçesi Merato Dağı özelliği ve tütün, ceviz, bal, aroması çok güzel çilek üretimi ile;
Gerçüş İlçesi meşhur mezrona üzüm bağları ile;
Beşiri İlçesi ve merkezde fıstık, buğday, mısır, pamuk üretimi ile başı çekmektedir.
Beşiri İlçesi Ayrancı köyünde tarihi Mor Kıryakus Manastırı bulunmaktadır. Restarasyonu yapılmıştır.
Merkezde 5 büyük alışveriş merkezi (AVM) vardır. Tekstil bölgede önemli bir yere haizdir. Organize sanayiinde birçok üretim fabrikaları vardır. Girişimciler sürekli artmakta, yer sıkıntısı yaşanmaktadır. Hayvancılık ve tarım, merkez ve ilçelerde ileri safhadadır.
3.ligde mücadele eden lider Petrolspor takımı vardır. Ayrıca, birçok amatör takımları mevcuttur.
Geniş ve modern binalarla doludur. Daireler genelde 3+1 dir. Aileler geniştir.
BATMAN YEMEKLERİ
İçli Köfte, Kuzu Tandır, Perde Pilav, Fırında Güveç (Mahalli adı Tırşık), Mumbar,
Acur Turşusu (Kıttık).
GEZİLECEK YERLER;
1- 11.000 yıllık bir geçmişe sahip Neolitik Çağ’dan günümüze kadar ulaşabilmiş bir miras 1981 yılında koruma altına alınmış olan tarihi Hasankeyf, Bizanslılar’dan Osmanlılara kadar Mezapotamya’da hüküm sürmüş önemli devletlerin yönetimine geçmiş, dördüncü yüzyılda Emeviler’in şehri fethetmesi ile birlikte tarihte önemli bir rol oynamıştır.
İlde, anıt mezar Zeynel Bey Kümbeti ve birçok tarihi yerler ve mağaralar var.
İmam Abdullah türbesi, MS. 638 yılında yaşanan İslami savaşlar sırasında Hasankeyif’te şehit düşen İmam Abdullah Seyid soyundan ve sahabedir.
2- Kozluk ilçesinde bulunan Hallan Çemi adıyla anılan Höyük, 11.000 yıllık tarihi ile oldukça eskidir.
Rabat Kalesi 4. yüzyıldan kalma bir eserdir.
3- Güneydoğu Anadolu bölgesinin önemli müzelerinden olan Batman müzesi üç salon ile hizmet veriyor. Neolitik Ilısu ve Hasankeyf’ten oluşan salonlarda paleolitik dönemden itibaren çıkarılan eserler sergilenmektedir
4- Kozlukta bulunan Hezo Kalesi, MS. 416 yılında inşa edilen oldukça önemli bir kaledir.
Hızır Bey Camii, 1512 yılında inşa edilmiş ilçenin en büyük camisidir.
5- Sason’da bulunan Bozikan kalesinin dördüncü yüzyılda inşa edilmiş olduğu söylenmektedir.
BEKSİ KALESİ, MERATO DAĞI
Üzerinde pek çok savaşların olduğu Pertukan Kalesi /Sason ilçemizde.
3000 metrelik rakımda yer alan Merato Dağı doğa yürüyüşü ve doğayı keşfetmeyi sevenler için önemli bir yer tutar.
6- Beşiri ilçemizde Mor Aho Manastırı (Mardin’de bulunan Deyrulzaferan kilisesi kadar büyüktür. Restorasyonu tamamlanmıştır.
Ayrıca Süryanilerin bölgede inşa ettikleri Mor Kiryakus Manastırı MS. 457 yılında yapılmıştır.
7- Seyit Bilal Türbesi, Gerçüş ilçesindedir. Hazreti Hüseyin’in soyundandır. Batman’da en çok ziyaret edilen türbeler arasındadır.
KIRKAT GÖLETİ MESİRE ALANI
8- Artıklar döneminde yapılan 1147’de inşa edildiği bilinen Malabadi Köprüsü Batman-Silvan yolu üzerindedir.
Birçok gezilecek ve görülmeye değer, petrolün ilk çıktığı yer Batman…