Bursa Kılıç Kalkan ‘dalya’ dedi
Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Derneği’nin kuruluşunun 100. yılı, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da katıldığı törenle kutlandı. Tarihi Bursa Mehter Takımı’nın marşları ile renklenen etkinlikte, Tahtakıran Kılıç Kalkan Derneği’nin en yaşlı ve genç üyesi aynı gösteride buluştu.
Derneğin 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle, Setbaşı’nda bulunan Kılıç Kalkan Evi önünde tören düzenlendi. Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Derneği Başkanı Metin Direkel’in ev sahipliği yaptığı törende kılıç kalkan ekibiyle buluşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kurucu merhum Mustafa Tahtakıran ve arkadaşlarının başlatmış olduğu geleneğin şehrin geleceğine, markasına ve logosuna katkı sağladığını söyledi.
Kültürel mirasa sahip çıkmanın bir insanlık vazifesi olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Tarihi ve kültürel miras milletlerin belleğidir. İçerisinde geleceğin kodlarını taşır ve onu yok saymak mümkün değildir. Tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmak, insanlığın boynunun borcudur” dedi.
Anadolu’nun çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığını ve bünyesinde yine çeşitli medeniyetlerin doğup büyümesine şahitlik ettiğini belirten Başkan Aktaş, Bursa’nın bu anlamda dünyanın gıpta ettiği bir şehir olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmayı görev bildiklerini ve her zaman için bu doğrultuda hareket ettiklerini söyleyen Başkan Aktaş, “Medeniyetlerle yoğrulan kültürümüzü koruyarak geleceğe taşımakla yükümlüyüz. Bursa Taktakıran Kılıç Kalkan Derneği bir asrı tamamlamış oldu. Bugün yapılan bina ve şirketlerin ömrünün 40-50 yılı geçmediğini görüyoruz. Değerli büyüğümüz öyle bir temel atmış ki 100 senedir bu çınar ayakta. Rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
Farklı zamanlarda piyango bileti, mektup pulu, sigara paketi, hediyelik eşya ve kartpostallarda farklı figür olarak kullanılan kılıç kalkanın her zaman için Bursa sembolü olarak bilindiğini hatırlatan Başkan Aktaş, “Bu vesileyle yiğitliğin destanı olan kılıç kalkan oyununun, özgünlüğünü kaybetmeden bugünlere ulaşmasında katkısı bulunanlardan Allah razı olsun” şeklinde konuştu.
Bursa Tahtakıran Kılıç Kalkan Derneği Başkanı Metin Dikerel ise yaptığı konuşmada, kılıç kalkan oyununun ‘cenk karşılaşması sıfatının yanında’ barış kareografisine de sahip olduğunu ifade etti. Derneğin faaliyet gösterdiği 100 yıl içerisinde önemli tecrübe ve başarılar elde ettiğini hatırlatan Dikerel, kılıç kalkan öğrenen ve bunu sahneleyen günümüz gençlerine özel önem verdiklerini vurguladı.
Başkan Aktaş, konuşmaların ardından ‘günün anısına’ Dernek Başkanı Metin Dikerel’in elinden teşekkür plaketi aldı. Başkan Aktaş, ziyaretin sonunda Kılıç Kalkan Evi’nde oluşturulan anı defterini imzaladı.