Bursa Talks ‘Dijital Dönüşüm’ için iş dünyasını buluşturmaya devam ediyor
Kozan Demircan: Dijital dönüşüm için doğru karar mekanizması oluşturulmalı…
Teknoloji ve dijital dönüşüm odaklı etkinlik platformu Bursa Talks’un konuğu olan Akademisyen ve Dijital Dönüşüm Lideri Kozan Demircan, şirketlerin dijital dönüşümde başarılı olabilmesi için “doğru karar mekanizması” oluşturmasının zorunlu olduğunu, bunun için de Endüstri 4.0 süreçlerine “işletme idaresi”nden başlanması gerektiğini söyledi.
KalDer Bursa Şubesi işbirliği ve Sosyalink ile Medya Vadisi organizasyonuyla KalDer Evi’nde gerçekleştirilen etkinliğin konuğu Bilgi ve Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Dijital Dönüşüm Lideri Kozan Demircan oldu. TGD Türkiye ve Minteks sponsorluğunda gerçekleşen konferansta konuşan Kozan Demircan, “Dijital Gelecek: 2019 ve Önümüzdeki 5 Yıl” ana teması altında Bursa iş dünyasının üst düzeylerine dijital geleceğe ilişkin bir perspektif sundu.
Bursa Talks etkinliğine Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı Fırat Emiroğlu, BOSİAD Başkanı Abdullah Bayrak, BİSİAD Başkanı Dağhan Uzgur, MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya’nın yanı sıra Bursa iş dünyasının çok sayıda üst düzey isim katıldı.
ENDÜSTRİ 4.0’A İŞLETME İDARESİNDEN BAŞLAYIN
Dünyanın dijital dönüşümle ilgili geldiği noktayı anlayabilmek için robotların geldiği aşamayı anlamanın yeterli olduğunu kaydeden Kozan Demircan, dijital dönüşümün sağlıklı işleyebilmesi için Bursalı sanayicilere önerilerde bulundu. Doğru bir dijital dönüşüm için şirketlerin “doğru karar mekanizmaları” oluşturması gerektiğini dile getiren Kozan Demircan, “Dijital dönüşüm bir zihniyet meselesi. Devamında vizyon ve yol haritasının oluşturulması gerekir. Hangi kadrolarla çalışacağım? Dijital dönüşümde liderliği kime vereceğim? Dijital koçluk kime ait olacak? Bu soruların yanıtları başlangıçta belli olması gerekiyor. Sistemin düzenli işlemesi zorunlu. Teknoloji yatırımı yaparken çok dikkatli davranılması gerekiyor. Belirli bir planınız, vizyonunuz ve doğru karar verme mekanizmanız olmadan teknoloji yatırımı yapılmamalı” dedi. Demircan, şöyle devam etti:
“Dijital dönüşüm, endüstri 4.0 deyince akla imalat sanayi geliyor. Ama alakası bile yok. İşletme idaresinden başlayın, finanstan devam edin. Finans direktörünüz, yönetim kurulu başkanınızla, muhasebe müdürünüzle ve üretim müdürünüzle stok ve envanterlerle ilgili boğuşmadan konuşabilmeli. Bunu sağlayabiliyorsanız o dijital dönüşüm olur. Kalite kontrol süreçlerinizde otomasyona odaklanın, genellikle üretimde otomasyona odaklanılıyor.”
‘İNSAN KAYNAKLARINIZI EĞİTMELİSİNİZ’
Şirketlerin kurum içerisinde öncelikle dijital dönüşüm için farkındalık yaratması gerektiğini vurgulayan Demircan, “Teknolojiyle değer zinciri yaratmalısınız. İnsan kaynaklarına kadar gideceksiniz. İşletmenizdeki insan kaynaklarını eğitmelisiniz. Doğru karar mekanizmalarını İK’dan başlatmalısınız. İşletmeler önce dijitale dönüşecek, sonra dijital dönüşüm yapacak” diye konuştu.
Dijital dönüşümün müşterilerin umurunda bile olmadığına dikkat çeken Kozan Demircan, dijital dönüşümdeki amacın müşterilerin gerçek ihtiyaçlarını karşılamaya dönük olması gerektiğini söyledi. Demircan, “Rakibinizin para kazanmasını önlemeye çalıştığınız sürece daha fazla para kaybedeceksiniz. Kendinizle rekabet edin” dedi.
DİNAMİK FİYATLANDIRMA MODELİ GELİYOR
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yaşanacak gelişmelere dikkat çeken Kozan Demircan, “Siz kendi ürünlerinizin fiyatını, kendiniz belirleyemeyeceksiniz. Sizin ürünleriniz, müşteriye artık ne kadar yarıyorsa o kadar var. Dinamik fiyatlandırma modeli geliyor. Adamın işine çok yarıyorsa ürün ve hizmetiniz 10 katı fiyatına satabilirsiniz; çok az işine yarıyorsanız aynı ürünü sürümden kazanma fiyatına satılabilirsiniz” diye konuştu. Demircan, şunları söyledi:
“Endüstri 4.0 dediğimiz şey tam olarak makinelerin makinelerle konuşmasıdır. Makineler makinelerle sensörlerle konuşacak. 2025 yılında başparmağımızın büyüklüğünde 50 milyar çip olacak. O kadar sensör yapay zeka ile iletişim kuracak. Sensörler nesnelerin interneti dediğimiz bir yapı içerisinde çalışacak. Bu süreç de bizi robotlaşmaya doğru götürecek.
Yapay zeka nesnelerin interneti ile birleştiği zaman bütün bir ARGE ve dijital pazarlama süreciniz otomatik olacak. 3D baskı gibi yeni süreçler devreye girecek. İşletmeler tedarik süreçleriyle, yan sanayisiyle yükseldiği ölçüde değer kazanacak. Yapay zeka ve otomasyon standartları yakalamanızı sağlayacak. Karşı tarafın size A, B, C kalite mal vermesini birebir denetleyebileceksiniz. Hatta küresel ısınmaya, çevre kirliliğine yol açmasını önleyebileceksiniz. Stok, envanter yapınız birleşecek. Bu değer akışı yaratmaktır, değer zinciri değil. Bunu yapay zeka ile yapacaklar ve nesnelerin interneti ile birleşecek.”
“Endüstri 4.0 süreci tamamlandığında belirli bir alanda uzmanlaşan bir sermaye olmayacak” diyen Kozan Demircan, “Ekosistemde ya birlikte büyüyeceksiniz, ya da birlikte batacaksınız. İşletmeler için bu son tren. 30 yıl içerisinde teknolojik tekillik geliyor. Dünyada yeni bir sınıf doğuyor, gereksizler sınıfı” dedi.
HANGİ TEKNOLOJİLER YÜKSELECEK?
“Önümüzdeki dönemde Blockchain teknolojisi çok gelişecek” diyen Kozan Demircan, şunları söyledi:
“Blockchain güvenliği sağlamada da önem kazanacak. Üretimde blockchain teknolojisine, otonom araçlara, güneş enerjisi sistemlerine yatırım yapmalısınız.Toplu taşımanın büyük bir rakibi geliyor, drone’lar. Drone’lar geleceğin toplu taşıma sistemi olacak ve kuş sürüleri gibi birlikte uçacaklar.Gelecekte giyilebilir robotların sayısı artacak.
Önümüzdeki dönemde 4D printerlar önem kazanacak. Zamana ve şartlara göre şekil değiştiren ve önceden programlanabilen madde var, işte onunla çalışan printerlara 4D printer diyoruz. Yani organik madde ve şekil değiştiren maddelere yatırım yapın.
Jack Ma’nın dediği gibi gelecekte çocuklarımıza yalnızca bilgi öğreterek ayakta kalamayız. Robotlar karşısında işsiz kalmak istemiyorsak, değer üretmeyi, etik değerlerle değer akışı ve değer zinciri üretmeyi bilmeliyiz.”
BURSALI SANAYİCİLERE ÖNERİLER
Bursalı sanayicilere önümüzdeki döneme ilişkin önerilerde bulunan Akademisyen Kozan Demircan, şunları söyledi:
“Bursalı sanayicilerimizin kendi fabrikalarındaki otomasyon ve dijital farkındalığını artırmaları çok önemli. Dijitale dönüşürken kadrolarınızı eğitin, karar mekanizmalarınızı, yol haritanız belirleyin. Ondan sonra da risk ve fırsat alanlarınız belli olsun. Hangi alanlara öncelikli yatırım yapmalısınız?
Hangi alanda olursanız olun, nesnelerin interneti ve tedarik zincirinde blockchain, bu ikisi çok önemli. Bunlara yatırım yapın. Siber güvenlik önemli, akıllı sistemlerinizi siber saldırılardan korumalısınız.
Otomotiv sektörü için otonom araçlar, akıllı şehir sistemlerine yatırım yapmak çok önemli. Yolcu ve yük drone’larına, akıllı etiket sistemlerine yatırım yapın.
Tekstil tarafında normal endüstri 4.0 süreçlerinin yanı sıra şekil değiştiren, renk değiştiren, kendini temizleyen, kendini programlayabilen kumaşlara yatırım yapmanızı öneririm.
Yine güneş enerjisine yatırım yapın. Yani çatınızda kendi elektriğinizi üretebilecek sistemler yapın. Elbette ihtiyacınız olan enerjinin tümünü üretemeyeceksiniz, ama yüzde 30’unu üretseniz bambaşka noktalarda olacaksınız.
Perakende sektöründe yapay zeka çok önemli. Davranış modelleri, yapay zekaya dayalı kişiselleştirilmiş pazarlama önem kazanacak.
Tarım alanında dronelarla ilaçlama, sensör çubukları kullanarak topraktaki nitrat oranı, asit oranı gibi unsurların belirlenmesi, dronelarla ekim yapılması yapılabilir.”
ÖZCAN YAZICI: 2019’DA ETKİNLİKLERİN SAYISI ARTACAK
Bursa Talks Kurucusu ve Genel Koordinatörü Özcan Yazıcı, 2019 yılında teknoloji ve dijital dönüşüm odaklı etkinliklerin sayısını artıracaklarını aktararak, “Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti, blockchain, robot, büyük veri, akıllı fabrika ve akıllı şehirler, artırılmış gerçeklik, siber güvenlik gibi çok geniş bir alanda etkinlikler düzenleyeceğiz. Bursa iş dünyasının üst düzeylerini bir araya getirmeye devam edeceğiz” dedi.
2019’daki hedeflerinden bir tanesinin de iş dünyasının dijital dönüşüm sürecini destekleyebilmek için “uygulamalara dönük” etkinlikler de düzenlemek olduğunu kaydeden Özcan Yazıcı, “Hem tematik hem de sektörel odaklı etkinlikler düzenleyeceğiz Bursa iş dünyasıyla, kurumlarımızla işbirliklerimizi artıracağız. Ortak sinerjinin oluşması ve etkin bir bilgi ağı olabilmek için yoğun tempoda çalışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.