Bursa’da kuraklık ve su

01.02.2021
A+
A-

Dünyadaki tatlı su oranı toplam su miktarının % 1’inden daha az ve 2100 yılına doğru ciddi su krizi çıkacağı açıklanırken, hızlı sanayileşme ile birlikte bu tarih 2050’li yıllara kadar gerilemiş durumda.

Günümüzde su kıtlığı dünya sorunları arasında üst sıralara çıkarken ülkeler kuraklıkla mücadelede acil eylem planları uygulamaya çalışıyorlar, fakat bir yandan da vahşi sanayileşme hala devam ediyor.

Dünya hızlı bir şekilde su krizine doğru giderken su fakiri ülkeler arasında yer alan Türkiye’de de sorunu gören belediyeler kuraklık eylem planları yapmaya başladılar.

Ünlü gezgin Evliya Çelebi, Bursa için 381 yıl önce “Velhasıl Bursa sudan ibarettir ” demişti lakin hem çeşmelerden, hem köprünün altından çok sular aktı ve kuraklıktan Bursa da nasibini aldı.

Örneğin Bursa’da 40 yıl öncesine kadar ovalarda su kuyuları varken şimdilerde çiftçiler elektrikle yeraltından su çekiyorlar ürünlerini yetiştirmek için…

Şimdilerde Bursa Büyükşehir Belediyesi, “Kuraklık ve Su Yönetimi” adı altında tasarruf kültürü oluşturulması, atık suların tekrar kazanılması ve baraj inşaatlarının hızla tamamlanıp su riskini en aza indirmek için ilçe belediye başkanları ile SKT temsilcilerinin de katılımıyla toplantı düzenledi.

Bursa kuraklık eylem planı, daha önce İl Özel İdaresi tarafından 2007 yılında dönemin Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Demirel’in başkanlığında hazırlanmıştı. 2007 ile 2014 yılları arasında yapılan sulama göletleri, sulama kanalları ve doğal arıtma projeleri bu kuraklık eylem planlarına göre yapılmıştı. Bu planların tamamı 2014 yılında Büyükşehir Belediyesine teslim edildi İl Özel İdarelerinin kapanmasıyla.

(https://docplayer.biz.tr/2544607-T-c-bursa-il-ozel-idaresi-kuraklik-eylem-plani.html)

Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Dairesinin servis ettiği habere göre, 2019 yılından itibaren yaşanan meteorolojik kuraklık konusunda 1 yıldır BUSKİ tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Aktaş, Bursa’nın 30 yıllık sıkıntısını bertaraf edecek Çınarcık Barajı isale hattı projesine hız vererek 2023 yılı içerisinde 145 milyon metreküp ilave suyu Bursa’ya kazandıracaklarını söyledi.

Başkan Aktaş, “İlkini Ocak ayının başında düzenlediğimiz ‘Kuraklık ve Su Yönetimi’ konulu toplantımızın ikincisini bugün gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz, konunun uzmanlarının görüşlerini alarak, kapsamlı ve eksiksiz bir model meydana getirmektir. Takdir edersiniz ki yıldan yıla büyüyen Bursa’mızın yakın gelecekte önce susuzluk ardından da kuraklık ile karşı karşıya kalmaması için bugünden kalıcı çözümler üretmek, hepimiz için toplumsal sorumluluktur. Bursa’nın sürdürülebilir su yönetimi planını hep birlikte oluşturarak, hem bizlere hem çocuklarımıza hem de gelecek nesillere yaşanabilir şehir bırakmak için el ele vermemizin zamanıdır” dedi.

Başkan Aktaş, “Cumhurbaşkanımızın birkaç gün önce müjdelediği ve Türkiye genelinde 150 noktada inşa edileceği açıklanan, yeraltı barajları ve yağmur hasadı gibi modeller de gündemimizde. Bizler de su rezervlerimizin geliştirilmesinin yanı sıra geri dönüşüm, gri sulardan istifade ve yeniden değerlendirme gibi çözümler ile Bursa’nın su geleceğini güvence altına almak istiyoruz” dedi.

Kuraklıkla alakalı olarak iş sadece belediyelere düşmüyor tabiî ki… Özellikle vahşi sanayileşme ve atık suların tekrardan kazanılması çok önemli ve burada görev sıkı denetim yapacak yetkililere düşüyor.

Bursa’da çok sayıda organize sanayi bölgesi bulunuyor. Fabrikaların bir kısmı kendi yaptıkları sondajlardan su çektikleri gibi çoğunun da arıtma tesissi konusunda eksikleri var.

Küresel kuraklıktan etkilenmemek için 9 Aralık 2017 tarihli resmi gazetede, “TARIM ARAZİLERİNİN KORUNMASI, KULLANILMASI VE PLANLANMASINA DAİR YÖNETMELİK” Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın talebi üzerine değiştirildi. Eski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, 49 ildeki 141 ovanın koruma alanı ilan edildiğini açıklamıştı. Çelik yönetmelikle ilgili, “Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovalarımızın amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olmasını büyük ölçüde önlemiş olacağız” açıklamasında bulunmuştu.

Devlet ve belediyeler kuraklık ile ileride oluşabilecek su krizi için uygulamalar yapıyor olsa da denetim işin en önemli yanı.

Unutmayalım ki Türkiye, su fakiri bir ülke ve Bursa sudan ibaret değil artık.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.