Bursa’nın yeni arabulucuları BTSO TAM ile yetişiyor
-BTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (BTSOTAM) tarafından ‘Temel Arabuluculuk Eğitim’ sertifika töreni düzenlendi. Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Türkiye’nin de taraf olduğu Singapur Sözleşmesi’nin uluslararası ticaret yapan firmalara büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.
BTSO bünyesinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesi noktasında faaliyetlerini sürdüren BTSO Tahkim ve Arabulucuk Merkezi tarafından, Uludağ Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Temel Arabuluculuk Eğitimleri’nin Sertifika Töreni Oda Hizmet Binası’nda gerçekleştirildi. Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan açılış konuşmasında, demokrasinin hukukun olmadığı bir ülkede yatırım olmayacağını dile getirdi.
YARGI REFORM STRATEJİ BELGESİ KAMUNUN YÜKÜNÜ HAFİFLETECEK
Özellikle tahkim ve arabuluculuk konusunda Bakanlık olarak önemli çalışmalara imza attıklarını belirten Zekeriya Birkan, “Bu çalışmalar içinde en etkili ve güçlü olan yer Bursa. BTSO’nun da tahkim ve arabuluculuk noktasında önemli çalışmaları var. BTSO’yu bu örnek çalışmalardan dolayı tebrik ediyorum. Arabuluculuk modeli, ülkemizde son yıllarda önemli mesafe kat etti. İş davalarından neredeyse yüzde 90’ın üzerinde bir başarı var. Yargı Reformu Strateji belgesinde de açıkladık ve bunun ilk paketi de meclis açılır açılmaz gündeme gelecek. Yargı reformu strateji belgesinde kamu kurumları arasındaki sorunların çözümünde sulh yolunu inşallah hayata geçireceğiz.” ifadelerini kullandı.
SİNGAPUR SÖZLEŞMESİ VURGUSU
Türkiye’nin yanı sıra ABD, Çin ve İran’ın da aralarında olduğu 46 ülkenin imzaladığı “Singapur Sözleşmesi”ne değinen Birkan, “Yereldeki arabuluculuk, Singapur Sözleşmesiyle beraber uluslararası bir platforma taşıdık. BM’ye üye olan hemen hemen her ülke bu sözleşmeyi imzalayacaktır. Yerelde bizim yapmış olduğumuz arabuluculuk antlaşmasını aynı zamanda infazını o ülkeler de aynen Türkiye’deymiş gibi ifa edecek ya da orada yapılan bir anlaşma, bizim ülkemizde de geçerli olacak.” dedi.
“BTSO OLARAK DESTEĞİMİZ SÜRECEK”
BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, BTSO öncülüğünde hayata geçirilen Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi’nin gerçek anlamda bir toplumsal uzlaşma projesi olarak ortaya çıktığını ifade etti. Cüneyt Şener, “Bursa gibi güçlü ekonomisi ve nüfusuyla lider şehirler arasında yer alan bir kentten başlayan ve kısa sürede ülke geneline yayılan Arabuluculuk Merkezleri sayesinde dosya yükü altında kalan yargımızın iş yükü de hafifledi. Arabuluculuk sayesinde zaman kaybı ve maddi anlamda yıpratıcı süreçler ortadan kalktı. BTSO olarak Bursa Uludağ Üniversitemizle hayata geçirdiğimiz merkezimiz, düzenlediği eğitimler ve yaptığı çalışmalarla etkinliğini artırarak sürdürmektedir. Bursa iş dünyası olarak Adalet Bakanlığı’mızın liderliğinde yargı sistemini güçlendirecek, kapasitesini ve etkinliğini artıracak tüm düzenlemelere destek vermeyi sürdüreceğiz.” diye konuştu.
“SİNGAPUR SÖZLEŞMESİ İŞ İNSANLARI İÇİN BÜYÜK FIRSAT”
Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın tahkim ve arabuluculuk noktasında Türkiye’ye model olduğunu söyledi. Uzun yargılamaların tüm dünyanın problemi olduğunu ifade eden Öztatar, “Dostane çözüm yöntemleri dediğimiz arabuluculuk ve tahkim gibi sistemleri dünya uygulamaya başladı. 1970 yılında ABD’de ‘Aile Arabuluculuğu’ ile sistem başladı. Türkiye olarak dünyada çok iyi sıralardayız. Singapur Anlaşmasının artık iş insanlarının yaptığı arabuluculuk anlaşmalarının uluslararası boyutta geçerli olmasını sağlayacak bir hamle. Bu konu şirketlerimiz için büyük anlam taşıyor.”
“BTSO İLE GÜZEL BİR ADIM ATTIK”
Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, arabuluculuk ve tahkim konusuna üniversite olarak ayrı bir önem verdiklerini belirterek, “BTSO ile tahkim ve arabuluculuk konusunda güzel çalışmalar yapıyoruz. Toplumun huzuru ve dirliği; ihtilafların ortadan kaldırılması için tahkim ve arabuluculuk mekanizması önemli bir görev üstlendi. Mezun olan kursiyerlerimiz bu mekanizmanın bir unsuru olarak önemli bir görev ifa edecek.” dedi.
BELEDİYE BAŞKANLARI ARABULUCU OLUYOR
Konuşmaların ardından protokol üyeleri, eğitimleri tamamlayan 63 kursiyere sertifikalarını takdim etti. Sertika töreninde ilk olarak Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, ‘arabuluculuk sertifikasını aldı. Başkan Dündar’a sertifikasını Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan takdim etti. Programa, BTSO Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO TAM Divan Başkanı Irmak Aslan ile Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da katıldı.