BUSİAD Başkanı Türkay: Piyasalar eylemlere bakıyor
Bursa ve Türkiye iş dünyasının en köklü kurumlarından, Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, ekonomide yaşanan gelişmeleri, “Piyasaların sözleri değil, alınan kararları takip ettiğini” belirterek, “Artık söz değil eylem dönemine girdik, doğru politikaların uygulanması büyük önem taşımakta” ifadesiyle değerlendirdi.
BUSİAD Başkanı Türkay, Mayıs Ayı enflasyon verileri için, “Doların, Türk Lirası karşısındaki bir süredir sürmekte olan yükselişi, Mayıs Ayı enflasyon rakamlarının da, beklentilerin üstünde artmasına neden oldu diye düşünülebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Mayıs 2018’de tüketici fiyatlarının %1,62 düzeyinde arttığı ve yıllık enflasyon oranının % 12.5 düzeyine yükseldiği gözlendiğini kaydeden Türkay, “Yıllık enflasyon oranı Mayıs ayı itibariyle değerlendirildiğinde, aylık düzeyde giyim ve ayakkabı ve ulaşım gruplarında gözlenen fiyat artışları etkili olurken ana harcama grupları itibariyle aylık düşüş gösteren grup olmamış, en az artış gösteren grup ise alkollü içecekler ve tütün olmuştur. Yıllık olarak ulaştırma, ev eşyası, lokanta ve oteller grubu ise enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etmiştir” dedi.
PARA POLİTİKALARI…
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın son dönem politikalarına da değinen Türkay, şunları kaydetti:
“TL’de Mayıs ayında gözlenen değer kaybı karşısında TCMB’nin, Mayıs ayında gerçekleştirdiği olağanüstü PPK toplantısıyla GLP faiz oranını 300 baz puan artırarak %16,50 düzeyine yükselttiği görülmüştür.
DOLAR VE BELİRSİZLİK…
Yaklaşan seçimlerin doğurduğu politik belirsizlik ve TCMB’nin uyguladığı para politikasının yeterince sıkı olmamasına bağlı olarak TL’de yılbaşından bu yana gözlenen değer kayıplarının Mayıs ayında daha güçlü hale geldiği gözlenmiştir. Bu durum karşısında TCMB, TL’de gözlenen değer kayıpları, petrol fiyatlarında gözlenen yukarı yönlü seyir ve enflasyon bekleyişlerindeki bozulmaya bağlı olarak Nisan ayında yapmış olduğu faiz artışına ek olarak Mayıs ayında da faiz artırımına gitmek zorunda kalmıştır.”
TCMB’nin Ağustos 2015’te duyurusunu yaptığı yol haritasına değinen BUSİAD Başkanı Türkay, “Merkez Bankası, 28 Mayıs günü para politikası operasyonel sürecine ilişkin sadeleşme sürecinin tamamlanması kararını aldı. Kararın ardından dolar/TL kurunun 30 Mayıs itibariyle 4,47 seviyelerine gerilediği görülmüştür. Kurdaki gevşemede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve TCMB Guvernörü Murat Çetinkaya’nın yaptıkları Londra ziyaretinde enflasyona yönelik güçlü politika tepkisi verileceği yönündeki taahhütlerinin de etkili olduğu düşünülmektedir. Bu açıdan TCMB’nin 23 Mayıs faiz artırımının too little too late (çok küçük çok geç) olarak değerlendirildiğini belirtmek gerekir.
Bu gelişmeler sonucunda, önümüzdeki süreçte eylemlerin sözler ve açıklama metinlerinden daha fazla dikkate alınacağını, , doğru politikaların uygulanmasının büyük önem arz edeceğini görüyoruz” dedi.
DIŞ TİCARETE KATKI…
Dış ticaret açısından ise, mevcut veriler, petrol fiyatları ve net altın ithalatının cari açığı olumsuz etkilemesi karşısında turizm gelirlerindeki toparlanmanın riskleri dengeleyebileceğini ortaya koyduğunu da kaydeden Türkay, “ TL’de kaydedilen güçlü değer kaybı ve dış talebin mevcut seyrine bağlı olarak ihracatın önümüzdeki dönemde dış ticareti destekleyici yönde katkı sunacağı beklenmektedir” ifadesini kullandı.
Türkay değerlendirmesini, “Ay sonunda gerçekleştirilecek seçimin ardından, gevşeyen mali politikaların yeniden eski sıkılığına gelmesi ve kırılgan ekonomik yapı görüntüsünün, kalıcı yapısal değişikliklerle sağlam bir zemine oturtulmasına ihtiyaç vardır” sözleriyle tamamladı.