CHP’li Gürer: Çevre derken ‘poşet işi’ kar kapısına mı döndü?
2019 yılında başlayan uygulama ile poşet kullanımını azaltmak amacıyla yapılan düzenlemede poşetler ücretli hale getirilmişti. Yılbaşının gelmesiyle poşet ücretlerine de yüzde 22.58 zam yapıldı. 25 kuruşluk poşetler artık 30 kuruşa satılacak. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’de konuyu TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “Bakan yanıtında poşet kullanımın azaldığını açıkladı, marketler ise daha çok kullanılsın diye poşet boylarını küçülttü, bir poşete konacak ürün için en az üç poşet gerekiyor, poşet dolaylı kazanç kapısı oldu” dedi.
“POŞETLERDE BOYUTLAR KÜÇÜLDÜ!”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, marketlerin poşet boyutlarını giderek küçülttüğünü, AVM’lerdeki marketlerin de büyük boy poşet vermekten vazgeçtiğini belirterek, “Poşet yüzde 22.58 oranında zam gördü. Vatandaşın her bir poşete ödediği 30 kuruşun 18 kuruşu Çevre Bakanlığına, 12 kuruşu ise marketlerle Hazine’ye gidiyor! Bir poşete konacak ürün için en az üç poşet gerekiyor. Poşet dolaylı kazanç kapısı oldu. Çevre bilinci derken birileri için yeni rant kapısı aralandı. Bakan poşet kullanımının düştüğünü söylüyor. Bu kanıya nasıl vardıkları ise soru işareti. Marketlerde boyutu küçültülen poşetlerle adet artışı zorlanıyor! Poşet kullanımının azalması için boyutunun da küçültülmemesi bir yöntemken neden ters uygulama yapılmaktadır? Daha çok poşet talebi yaratılması esas amaca hizmet olarak değerlendirilebilir mi?” ifadelerini kullandı.
“MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasının poşet kullanım miktarını düşürüp düşürmediğinin tespiti ve plastik poşetlerden elde edilen gelirlerin amacına uygun kullanımının araştırılması amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma önergesini sundu.
“KİMLER NE KADAR KAZANÇ SAĞLIYOR?”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde yılda 30-35 milyar adet plastik poşet üretildiği, kişi başı poşet kullanım miktarının ise 440 adet olduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanı açıkladı. Ocak 2019’da yürürlüğe giren marketler ve alışveriş merkezlerinde plastik poşetlerin ücretlendirilmesiyle ilgili uygulamada poşetin ücretli olmasının tüketimi azaltacağı ifade edilerek vatandaştan poşet parası tahsil edilmeye başlandı. Uygulamada çevre için düşünülen bu düzenlemenin yansıması ve genel durumunun araştırılması, bu yolla marketlerin, bakanlığın ve hazinenin poşet bedellerinden sağladığı kazançların ve bunun atık bertarafında kullanılıp kullanılmadığının da araştırılması önemlidir.
“MEVCUT DURUM DOĞRU YÖNETİLMİYOR!”
Yaşanabilir bir çevre için her konuda alınması gereken önlemlerin geciktirilmeden uygulamaya konulması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Nüfus artışı ve sanayide hızlı değişkenlik doğal kaynakların tüketimi artışını beraberinde getirmiştir. Daha az atık ve daha az doğa tahribatı ile sorunu en aza indirgemek gerekir. Çevresel bakış açısı bu anlamda çok önemlidir. İnsan eliyle kirlenme, sanayileşme ile kirlenme, küresel ısınma ile oluşan doğa olaylarını bir bütün olarak dikkate aldığımızda mevcut durumun doğru yönetilmediği, sorunları artırdığı görülmektedir. Çevreci uygulama ve yaklaşımlar bir bütün olarak mücadelenin ana ekseni olmalıdır. Bu bağlamda bir meclis araştırması ile sorun çok boyutlu ele alınmalıdır” dedi.
“POŞET PARALARI NERELERE HARCANDI?”
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçtiğimiz ay Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Tarafından yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde, “01.01.2019 tarihinden bu yana Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan “Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”da anılan satış noktaları tarafından tüketicilere kaç poşet satılmış, satışlardan ne kadar ücret toplanmıştır? Toplanan ücretlerden Bakanlık Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına yatırılan katkı payı ne kadar olmuştur ve bu paralar nerelere harcanmıştır? Bakanlığınız tarafından geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktaları mevcut mudur? Geri kazanım katılım payını ödemediği, plastik poşetleri ücretsiz verdiği tespit edilen satış noktalarına Bakanlığınız tarafından ne kadar idari para cezası verilmiştir? Söz konusu firmalar hangileridir? Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından bugün itibariyle ülkemizde plastik poşet tüketiminde yaşanan değişim nedir?” şeklindeki sorulara yanıt istemişti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorularına hala yanıt bekliyor.