Çocuklarda ishal, aşırı su kaybına neden olabilir
Yaz aylarında çocuklarda bakteriyel enfeksiyonların ve bağırsak parazitlerinin artması sonucu meydana gelen ishal ile ilgili önemli bilgiler veren Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu, çocuklarda dehidratasyon (su kaybı) yaşanmaması için dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Bağırsaklardaki parazit ve bakteriyel enfeksiyon nedenli iltihaplanmaların dışarı atılması olan ishal, mevsim geçişlerinde daha sık görülmekte ve çocuklar için tehlike oluşturmaktadır.
Özel Esentepe Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu, özellikle yaz ve bahar aylarında meydana gelen ishalin kimi zaman kendiliğinden geçen kimi zaman da özel bir tedaviye ihtiyaç duyulan bir durum olduğunu söyledi.
İshalin dehidratasyona (su kaybı) neden olabileceğini ifade eden Hacıoğlu, bu konuda ebeveynlerin hassas davranması gerektiğini vurguladı.
Beraberindeki belirtiler göz ardı edilmemeli
Çocukta ishal ile birlikte görülen belirtilere ayrıca dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Mümine Hacıoğlu, “Çocukta özellikle ishalin yanı sıra bulantı, kusma, yüksek ateş, halsizlik ve yeme bozuklukları mevcutsa vakit kaybetmeden bir uzmana danışılmalı ve tedavi edilmelidir. Aynı zamanda böyle durumlarda oluşabilecek sıvı kaybının önüne geçmek için sıvı tüketiminin artırılması gerekir” diye konuştu.
İshalin türü önemli
Herhangi bir mikroorganizmanın bağırsak mukozasında yaptığı tahribat sonucu ortaya çıkan ishal durumuna akut infeksiyoz ishal denildiğini dile getiren Hacıoğlu, bu tür ishalin evde tedavi ile
geçebileceğini kaydetti.
Hacıoğlu, bu durumda lifli gıdalardan uzak durarak ishalin geçmesine yardımcı olunabileceğini belirterek, “Haşlanmış ve posası olmayan gıdalar da ishalin tedavisinde kullanılabilir. Çocuklarda görülen ishal her zaman akut ishal kadar masum değildir. Çok sık görülen akut ishal birkaç günde iyileşme gösterse de kronik ishal daha uzun sürer. Böyle bir durumda çocuğun genel sağlığının bozulmaması ve daha az zarar görmesi adına 24 saatte herhangi bir iyileşme görülmediyse tedaviye başlanması için bir uzmana danışılması gerekir” dedi.
Farklılaşan ishal türleri için uzmanlar tarafından farklı tedaviler uygulandığını ifade eden Hacıoğlu, uzun süreli devam eden ishal durumunda da çocukların doğru ve zamanında tedavi için mutlaka bir uzmana götürülmesi gerektiğine dikkat çekti.