Corona virüsü dünya çapında 1 milyonu aştı!

Corona virüsü dünya çapında 1 milyonu aştı!
02.04.2020
A+
A-

Dünya üzerinde 50 binden fazla kişinin ölmesine neden olan corona virüsü (Covid-19) edinilen son bilgilere göre 1 milyon vaka sayısına ulaştı.

Çin’in Wuhan kentinde 2019’un son günlerinde başlayan corona virüsü salgını üç ay gibi kısa bir süre içinde bütün dünyaya yayıldı.

Salgından 3 ay sonra Çin’deki vakalarda hızla düşüş görülürken Avrupa ülkeleri ve ABD’de vaka sayıları yüz binlere kadar çıktı. Son olarak gün içinde açıklanan verilere göre corona virüsünden yaşanan can kaybı 50 bini geçti.

50 binden fazla can kaybının ardından ise 1 milyonuncu vaka da duyuruldu.

Worldometers’daki verilere göre, dünyada corona virüsü testi pozitif çıkan 1 milyondan fazla kişi bulunuyor.

DÜNYADAKİ CORONA VİRÜSÜ TABLOSU

Corona virüsü ilk olarak Çin’in Hubei eyaletinde bulunan Wuhan kentinde görüldü.

İlk kez aralık ayında görülen ve hayvanlarla temas sonucu bulaştığı tespit edilen corona virüsüne ilişkin açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 21 Ocak’ta virüsün insandan insana bulaştığını açıkladı.

Corona ilk olarak Çin’de ortaya çıkmasına rağmen Avrupa, Asya ve Orta Doğu ülkelerinde de etkili oldu. Çin’de corona virüsü vaka sayısı 81 bin 589’a, ölü sayısı ise 3 bin 318’e yükseldi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 11 Mart’ta tarihinde corona virüsünü pandemi olarak kabul etti. WHO Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus, corona virüsünün endişe verici bir salgın olduğunu ve gerekli önlemlerin alınması açıklamasında bulundu.

VİRÜSÜN YENİ MERKEZİ ABD Mİ?

Çin’de ortaya çıkan corona virüsü kısa sürede ABD’de artış gösterdi.

ABD, 235 bin 747 vaka ile corona salgını merkezi oldu. Ülkede en fazla salgının görüldüğü kent ise New York.

New York’un ardından en fazla vaka New Jersey’de kaydedildi. New Jersey’i Kaliforniya takip etti.

Ülke genelinde ölü sayısı ise 5 bin 620’e yükseldi.

Corona, Amerikan uçak gemisi USS Theodore Roosevelt ‘i de vurdu. USS Theodore Roosevelt’deki en az 100 denizcide korona tespit etikten sonra Büyük Okyanus’ta mahsur kaldı.

AVRUPA’DA EN FAZLA İTALYA ETKİLENDİ

Avrupa’da ise Corona virüsünün bilançosu ağırlaştı. Avrupa ülkelerinde en çok etkilenen ülkeler İtalya ve İspanya oldu.

İtalya toplam vaka sayısının 115 bin 242’ye yükselmesiyle, ABD’den sonra vaka sayısında ikinci sırada yer aldı. Ölü sayısı ise ülke genelinde 13 bin 915’e yükseldi.

İtalya’dan sonra Avrupa’da en çok etkilenen ülkelerden biri İspanya. İspanya’da vaka sayısı 110 bin 238’e yükselirken ölü sayısı 10 bin 96 oldu.

İspanya’daki yetkililerin durumu kontrol altına alması için 14 Mart’ta ilan edilen olağanüstü hal, 11 Nisan’a kadar uzatıldı.

İRAN’DA CORONA KABUSU

ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinden sonra ölü ve vaka sıralamasında İran yer aldı. İran’da corona virüsü vaka sayısı 50 bin 468’e, ölü sayısı ise 3 bin 160’a ulaştı.

TÜRKİYE’DEKİ CORONA VİRÜSÜ SÜRECİ

Türkiye’de ise ilk corona virüsü vakası 11 Mart’ta tespit edildi.

Türkiye’de ilk corona virüsü vakası, 10 Mart’ta tespit edildi. Bu gelişmeyi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 11 Mart’ta gece yarısı 01.00’de duyurdu. 12 Mart’ta açıklanan bir vaka ile toplam sayı ikiye yükseldi. Bu rakam 13 Mart’ta beşe, 14 Mart’ta 6’ya, 15 Mart’ta 18’e, 16 Mart’ta 47’ye çıktı.

İL İL VAKA SAYILARI AÇIKLANDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 1 Nisan 2020 tarihinde yaptığı açıklamada toplamda 39 ilde can kaybının olduğunu duyurdu. Bakan Koca, Türkiye’deki can kaybı sayısının 277’ye vaka sayısının ise 15 bin 679’a ulaştığını paylaştı.

Bakan Koca, “Artık bütün illerimizde bu vakanın olduğunu biliyoruz. Daha çok vaka İstanbul’da. İstanbul’daki vaka sayısı 8 852. %60’lara yakın. 853 vaka İzmir, 752 vaka Ankara, 410 vaka ise Kocaeli. Toplam 39 ilimizde can kaybımız var. 42 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşımız yok. Burada ağırlıklı olarak İstanbul, devamında İzmir, Kocaeli, Ankara, Konya, Balıkesir, Zonguldak, Adana” dedi.

CAN KAYBI 356

Bakan Koca tarafından yapılan son açıklamada toplam test sayısının 125 bin 556, toplam vaka sayısının 18 bin 135, hayatını kaybeden kişi sayısının da 356 olduğu belirtildi.

Sağlık Bakanı Koca, açıklamasında “Test sayımız düne göre 4.000’in üstünde artış gösterdi. Test sayısına oranla pozitif vaka sayımız ise azaldı. İyileşen 82 yeni hastamız var. Son 24 saat içinde kaybettiğimiz hastaların %82’sinin 60 yaşını aşmış kişiler olması yine dikkat çekici” ifadelerini kullandı.

(Sözcü)

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.