Cumhuriyet Bayramı…

Cumhuriyet Bayramı…
28.10.2019
A+
A-

29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 96. yılını yine büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

Ulusumuzun bu en önemli gününde yine büyük bir kıvanç içerisindeyiz. 28 Ekim 1923 akşamı kurulan “Efendiler! Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz.” cümlesi zor günlerden geçen bir milletin, geleceğe umutla baktığının en büyük göstergesidir.

29 Ekim 1923 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan bir anayasa değişikliğiyle Türkiye’nin yönetim biçimi Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. Dünyanın en büyük İstiklal savaşlarından birini, en demokratik yolla yapan Gazi Meclis, ulusun geleceğini yine demokraside görmüş ve Cumhuriyeti ilan etmiştir. Aynı gün 101 pare top atışıyla kutlanmıştır.

Erzurum ve Sivas kongrelerinde, “Tek bir egemenlik var, o da milli egemenliktir. Ülkeyi yine ulusun kendi gücü ve kararlılığı kurtaracaktır” diyen Mustafa Kemal, en önemli hedeflerinden bir tanesine daha ulaşmıştır.

Tabi cumhuriyetin asıl kazanımları daha sonra getirilecek ilke ve inkılaplarla taçlanacaktır. Başta seçme ve seçilme hakkı olmak üzere tüm değişiklikler egemenliğin millette olduğu, çağdaş, muhasır medeniyetlere ulaşmaya çalışan bir ülke olma hedefinde gerçekleşmiştir.

Bugünün anlam ve önemine binaen yazmış olduğum bu yazımda, sizlerle cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda vermiş olduğumuz İstiklal Savaşı’nın anlatıldığı, ‘Mustafa Kemal’in askeriyim’ diyen rahmetli yazar Turgut Özakman’ın yazdığı “Şu Çılgın Türkler” kitabından kısaca bahsetmek istiyorum:

Bu kitabı köşeme taşımama sebep olan husus ise geçen günlerde sosyal medyada gördüğüm kitap ile ilgili karalayıcı kampanyadır.

Hemen hemen her sayfasında gözlerinizin dolmasına engel olamadığınız bu kitabı sizler belki bir çok kez okudunuz. Ancak bununla da yetinmemeli, bu kitabı başta gençler ve çocuklar olmak üzere herkese tavsiye ettirmeli ve okutmalıyız.

Turgut Özakman “Kurtuluş Savaşı, dünyadaki en meşru, en ahlaklı, en kutsal savaşlardan biridir” demektedir. Kitabın derinliği, bilgi aktarımı buradaki 2 3 satırda anlatılacak gibi değil. O nedenle muhakkak okumalı ve herkese okutturmalıyız.

Bu vesile ile milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutluyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.