Dağyenice’de eski yanlışlar tekrar mı ediliyor?

Dağyenice’de eski yanlışlar tekrar mı ediliyor?
23.09.2019
A+
A-

Bursa’da FETÖ rant projesi olduğu ortaya çıkan ve termal su bulunmadığı halde Termal Turizm Alanı ilan edilen Dağyenice projesi, Cumhurbaşkanlığı’nın 13 Eylül 2019 tarihli 1532 sayılı kararnamesiyle iptal edildi. Bursa Barosu, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ve DOĞADER, ortak bir basın açıklamasıyla, bölgede çalışma yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi ile kamuoyuna uyarılarda bulundu.

Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun’un okuduğu basına açıklamasına Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı Av. Eralp Atabek, DOĞADER Genel Sekreteri Sedat Güler ile Bursa Barosu yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar katıldı.

Açıklama şöyle:

ŞAHABETTİN HARPUT’UN PROJESİ

“Nilüfer Dağyenice Köyü üzerindeki sulama göletinin çevresi, 2012 yılında dönemin Valisi Şahabettin Harput’un özel çabalarıyla Dağyenice Termal Turizm Merkezi ilan edilmişti. Bu turizm merkezi, 13 Eylül 2019 günlü Resmi Gazete’de yayımlanan 1532 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edildi.

O günlere dönüp, neler olduğunu kısaca hatırlamak gerekirse;

FETÖ yapılanmasının temsilcisi olduğu iddiası ile yargılanarak hapis cezası alan ve bu cezası henüz istinaf incelemesinde olan eski Vali Şahabettin Harput’un bizzat takibi ile Nilüfer Dağyenice Göleti çevresindeki tarım alanlarının turizm bölgesi ilanı ile yapılaşmaya açılması çalışmalarına tanık olmuştuk. Hatta, odalar ve derneklerin temsilcileri Bursa Valiliği’ne çağrılıp, vali yardımcısı, danışman öğretim üyesi, şehir plancısı, bazı bakanlıkların il müdürlerinden oluşan ekiple iknaya çalışılmıştı. Proje tanıtım toplantısı gibi masum bir adı taşımasına karşın, soru sormaya, eleştiriye kapalı ‘ikna toplantısı’nda sivil toplum örgütlerinin temsilcileri hizaya getirilmeye çalışılmıştı.

SONDAJ MASRAFLARI BOŞA GİTTİ

Sivil toplum örgütlerinin uyarıları, her zaman olduğu gibi dikkate alınmadı. Çalışmalara devam edildi, Dağyenice ve daha sonra Dikkaldırım’da yapılan sıcak su sondajlarında çok derinlere inilmesine karşın sıcak değil, 35 derecelik ılık su bulunmuştu. Vazgeçilmedi, Kültürpark altındaki Sıcaksu Bölgesi’nden taşıma su ile tesis çalıştırma projeleri yapılmıştı. Gelinen noktada o dönem için trilyonlar tutan bu harcamaların hepsi boşa gitti.

Bu süreçte Valilik, bakanlık ve belediyelerdeki itirazların etkisiz kalması nedeniyle, Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Doğader ve Bursa Barosu tarafından 2012 yılından başlayarak 1/5000, 1/25000 ölçekli plan değişiklikleri ile Turizm Bölgesi ilanı hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararına karşı iptal davaları açıldı. Bursa İdare Mahkemeleri ile Danıştay’da görülen davalarda, uzun yıllar sonunda haklılığımız kanıtlandı. Lakin, mahkeme kararları uygulanmadı.

BÜYÜKŞEHİR’İN DAĞYENİCE PROJESİ

Dağyenice Turizm Merkezi, aradan 7 yıl geçtikten sonra Cumhurbaşkanlığı’nın 13 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan kararnamesiyle iptal edilmiş olsa da, yargı kararlarıyla uyumlu bir idari işlem yapılmış olması, hukuk devletinin işliyor olması adına sevindiricidir.

Günümüze gelirsek;

Bursa Büyükşehir Belediyesi, 27 Haziran 2019 günlü basın açıklamasıyla, Dağyenice Göleti çevresini turizme kazandırma iddiasıyla çalışmalara başladığını duyurmuştu. Büyük bir ihtiyacı gidereceği ileri sürülse de yine yapılaşma olacağı, basın açıklamasının ekleri ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın yayını Şehir Postası’nın Temmuz 2019 sayısının 9. sayfasındaki görsellerden anlaşılmıştı.

Önceden yapıldığı gerekçesiyle İmar Barışı’ndan yararlanarak yasallaşan bir iki bina dışında, çevresi yapılaşmadan korunabilmiş muhteşem manzaralı bu gölet ve çevresinin düzenlenmeye ihtiyacı olduğu kesindir. Tuvalet, güvenlik, yangın önlemi gibi ihtiyaçlara yönelik basit kulübelerin yapılması, piknik alanı oluşturulması düşünülebilir ama ahşap da olsa restoran, konaklama, eğlence yeri, çift katlı villa inşası doğaya yine zarar verecektir.

TAM ANLAMIYLA FETÖ RANT PROJESİ

Bu vesileyle Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamuoyuna bir uyarı yapmamız gerekiyor.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle iptal edilen tam anlamıyla bir FETÖ rant projesiydi. Öyle ki, proje çalışmaları sırasında dönemin bazı siyasilerinin de aralarında bulunduğu rantiyeciler, yok pahasına köylülerin topraklarını kapatmışlardı.

Bununla da kalmıyor…

O dönemde FETÖ rant projesine olumlu oy veren Toprak Koruma Kurulu’nun başındakilerin de, projeyi sahiplenen sonraki dönem mülki amirlerin de, rantiyeci siyasetçilerin de hala görevde olduklarını hatırlatmak isteriz.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.