Diz artroskopisi ile ağrılara son

Diz artroskopisi ile ağrılara son
01.03.2019
A+
A-

Özellikle menisküs yırtığı, kıkırdak hasarları, çapraz bağların yırtığı ve erken dönem kireçlenme gibi rahatsızlıklarda diz artroskopisi uygulandığını belirten Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ali Otuzbir, uygulamada hastanın uyanık olduğunu ve isterse ameliyatı ekrandan izleyebileceğini ifade etti.

Diz artroskopisi kapalı diz ameliyatıdır. Bu ameliyatta genellikler dize birer cm’lik 2 adet delik açılır ve dizin içerisi kamera yardımıyla görüntülenir.

Diz artroskopisi hakkında açıklamalarda bulunan Özel Esentepe Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Ali Otuzbir, diz ile ilgili sorunların teşhis ve tedavisinde en sık kullanılan yöntemin artroskopi olduğunu söyledi.

Özellikle menisküs yırtığı, kıkırdak hasarları, çapraz bağların yırtığı ve erken dönem kireçlenme gibi rahatsızlıklarda bu yöntemin uygulandığını belirten Otuzbir, “İşlem dizde hasarlı bir kıkırdak olduğunda yapılır. Artroskopiye karar verildiyse doktor öncelikle hastayı genel sağlık yönünden değerlendirir. Bu nedenle hasta ameliyattan önce doktora mutlaka mevcut hastalıkları ve kullanılan ilaçlar hakkında bilgi vermelidir. Ayrıca yine ameliyattan önce kan değerlerini görmek için kan tetkiki de yaptırılmalıdır” dedi.

Genellikle spinal anestezi uygulanılır

Diz artroskopisi işleminde bir kamera yardımı ile eklemlerin içindeki dokuların değerlendirildiğini anlatan Otuzbir, uygulamada teknik bakımından yüksek çözünürlüğe sahip monitör ve kameralardan yararlanıldığını kaydetti.

İşlemde diz kapağının kenar kısmından küçük bir giriş yapıldığını dile getiren Otuzbir, “Gerekli görüntüler ekrandan görülür ve diz içinin tüm anatomik yapısı oldukça detaylı bir şekilde incelenir. Sistem sayesinde hasarlı olan bölgenin ameliyatı konusunda gerekli tedavileri yapılır” diye konuştu.

Bu ameliyatta genellikle spinal anestezi uygulandığını dile getiren Otuzbir, hastanın uyanık olduğunu ve isterse ameliyatı ekrandan izleyebileceğini ifade etti.

Hasta hemen yürüyebilir

Spinal anestezinin etkisi geçtikten sonra hastanın hemen yürüyebileceğini belirten Op. Dr. Ali Otuzbir, “Hasta bir gece hastanede önlem amacıyla tutulur. Bu esnada hastaya fizik tedavi hareketleri öğretilir. Hasta taburcu olduktan sonra genellikle gündelik yaşantısına döner. Hiçbir hareket kısıtlaması yoktur” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.