Doktorlarda ‘tükenmişlik’ başladı

Doktorlarda ‘tükenmişlik’ başladı
18.08.2020
A+
A-

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, coronavirüs nedeniyle doktorların tükendiğini ve birçok doktorun istifa ettiğini ya da emeklilik veya tayin istediğini söyledi.

Türk Toraks Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oya İtil, salgınla mücadelenin tamamen bireylere bırakıldığını belirterek, hastanelerde salgın planlaması olmadığını, birçok doktorun ya istifa ettiğini, ya da emeklilik ve tayin istediğini söyledi.

RS FM’de Atilla Güner’le Akşam Postası canlı yayınına konuk olan Prof. Dr. Oya İtil şunları söyledi:

“BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ ZİRVESİNE HIZLA GİDİYORUZ”

“Temmuz ve Ağustos ayları itibariyle normalleşmeye hızlı bir şekilde geçildikten sonra Türkiye genelinde covid-19 tanısı alan, hastaneye yatan, yoğun bakım tedavisi gerektiren hasta sayısında ciddi bir artış olduğunu gözlemliyoruz. Birinci dalganın 2. zirvesine doğru hızla yaklaşıldığını düşünüyoruz. Özellikle küçük şehirler, Güney Doğu Anadolu, Çukurova gibi bölgelerde çok daha hızlı bir şekilde yoğun yaşandığını biliyoruz.

“BİREYLERİN RİSK ALGISINDA DÜŞME GÖRÜYORUZ”

Düğün, sınav, toplu taşımalar, toplu ibadetler, turistlik seyahatler gibi fiziksel mesafeyi ortadan kaldıran etkinlikler kaygılarımızı çok daha fazla arttırdı. Bireylerin risk algısında düşme görüyoruz. Maske ve mesafeye dikkat etmediklerini görebiliyoruz, bu ciddiyeti kavrayamıyor vatandaşlarımız. Birinci dalga henüz sönmedi. Örneğin vaka sayısı 100-150 gibi sayılara düşünce ancak o zaman birinci dalganın sönmesinden bahsedebiliriz. Pandemiyle ilgili mücadele tamamen bireylere bırakılmış durumda.

“BİRÇOK İLACI BULMAKTA SIKINTI YAŞIYORLAR”

Hastane ve yatak kapasiteleri son zamanlarda artan hasta sayısını karşılayamıyor. Yoğun bakım yatağı bulamadığını söyleyen arkadaşlarımız var. Artan hastalık yükü konusunda çok dertliler. İlk dönemlerde ilaçlar kolaylıkla bulunuyordu fakat son zamanlarda bazı illerimizde birçok ilacı bulmakta sıkıntı yaşandığı da söyleniyor.

“HEKİMLERİMİZDE TÜKENMİŞLİK BAŞLADI”

Hekimlerimizde tükenmişlik başladı. Covid-19, çoklu organ hastalığıdır. Birçok hastanede sadece göğüs hastalığı uzmanları tek sorumlu hekim olarak çalışmakta. İyi bir Pandemi planlaması yok birçok hastanede. Diğer branşlardaki uzmanların da el birliğiyle bu planlamanın içinde yer alması lazım. İlgili hekimlerin insanüstü iş yüküne maruz kalmalarına neden oldu.

“PEK ÇOK İLDE İSTİFALAR GELMEYE BAŞLADI”

Dolayısıyla istifalar oldu özellikle Alanya, Batman, Manisa başta olmak üzere Düzce, Kocaeli ve Denizli gibi birçok merkezden emekliliğini isteyenler hem de istifa edenler, özel sektöre geçenler ve tayinlerini isteyenler oldu. Türkiye genelinde 53 sağlık çalışanı, 27 hekim kaybedildi bu süreçte. Ailelerini bırakıyorlar geride. Bu ailelerin geçinmeleri gerekiyor. Covid-19 Sağlık çalışanları için bunun meslek hastalığı kabul edilmesini talep ettik. Hastalık ve ölüm durumlarına özgü hak arttırıcı düzenlemelerin yapılmasını talep ettik.

“VAKA SAYISI 3 KAT ARTAR”

Bakanlık kesin vakaları bildirmek istiyor ama bizlerin ve hekimlerimiz takip ettiği hastalarda covid-19 olup viral pnömoni olarak bildiriyoruz, yani viral pnömoniler aslında covid-19. Bunlar da bildirilse vaka sayısının 3 katı rakamlar elde edilecek. Okulların 21 Eylül’de açılması bana şüpheli gibi geliyor. Bu rakamlar 21 Eylül’de acaba nasıl olacak? O rakamları da dikkate alarak aşamalı olarak belki okulların açılması çok daha uygun olacaktır ama belki yine ertelenebilir. Sınıfların seyreltilmesi ve bütün önlemlerin tüm okullarda alınması gerekir.”

(Ciddigazete)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.