Edebiyat severler, Tanpınar anısına yazacak
Osmangazi Belediyesi tarafından bu yıl 19’uncusu düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması başladı. Bu yıl hikaye dalında düzenlenecek olan yarışmanın konu başlığı ‘Geçmiş Zaman Aynasında Bursa’ olarak belirlendi.
Edebiyat dünyasının usta isimlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar anısına Osmangazi Belediyesi tarafından 2001 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması için başvurular başladı. 18 yıl içerisinde Türk edebiyatına şiir, hikaye, makale, roman ve araştırma inceleme dallarında birçok eser kazandıran yarışmanın başlama duyurusu Sümbüllü Bahçe Konağı’nda düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarışması, bu yıl hikaye dalında düzenlenecek. Yarışmaya katılan yarışmacılar eserlerini ‘Geçmiş Zaman Aynasında Bursa’ konu başlığı altında kaleme alacak. Yarışmaya katılım bir eserle sınırlandırılırken, yarışmaya katılmak isteyenlerin, en geç
10 Nisan 2020 Cuma gününe kadar eserlerini Osmangazi Belediyesi’ne teslim etmeleri gerekiyor.
DÜNDAR: “DEPREMLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ”
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, basın toplantısındaki sözlerine, Elazığ’da meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da şifa dileyerek başladı. Deprem konusunda bilinçli olmamız gerektiğine vurgu yapan Başkan Dündar, “Deprem kuşağı üzerinde yer alan bir ülkede yaşıyoruz. Yaşadığımız şehir Bursa’da aynı şekilde deprem kuşağı üzerinde yer alıyor. Depremin ne zaman ve kaç şiddetinde olacağı belli değil. Bu yüzden deprem konusunda her zaman hazırlıklı ve bilinçli olmalıyız. İnşallah ölü sayısı daha da artmaz. Başta, Elazığ ve Malatya’daki vatandaşlarımız olmak üzere tüm ülkemize geçmiş dileklerimi iletiyorum” dedi.
DÜNDAR: “YENİ ŞAİR VE YAZARLARI TÜRK EDEBİYATINA KAZANDIRIYORUZ”
Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın bu yıl 19’uncusunu düzenlediklerine dikkat çeken Başkan Dündar, “Aynı zamanda 2020 yılının ilk etkinliğini de düzenlemiş oluyoruz. Bu etkinliğimiz, Türkiye’nin yanı sıra ülke dışındaki edebiyatseverler tarafından da takip ediliyor. Yoğun bir katılım oluyor. Bu ilgi sayesinde yarışmamız geleneksel hale geldi. Türkiye’nin en uzun soluklu edebiyat yarışması olan bu yarışmamıza, her yıl amatör ve profesyonel yüzlerce yazar katılıyor. Türk edebiyatına yeni şair ve yazarların kazandırılmasına vesile oluyoruz. Bu bizim için gurur verici” diye konuştu.
DÜNDAR: “İNSANLARIN ASOSYELLEŞTİĞİ GÜNÜMÜZDE KİTAP ÖNEM TAŞIYOR”
Başkan Dündar, günümüzde sosyal medya ve sosyal dünyanın ön plana çıktığını ancak aslında insanların gitgide asosyalleştiğine dikkat çekerek, “Böyle bir dönemde, kitabı önemsemek, yeni yazarları ortaya çıkartmak, basımları çoğaltmak ve okur kesimi oluşturmak büyük önem taşıyor. Osmangazi Belediyesi olarak edebiyat alanında düzenlediğimiz yarışmalar ve etkinlikler ile bunlara vesile olabiliyorsak ne mutlu bize. Daha önce sadece yarışma olarak düzenlediğimiz bu etkinliğimizi 3 yıldır genişleterek akademik bir boyutta kazandırdık. Yarışmanın yanı sıra, Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu, hikaye ve şiir atölye çalışmaları ve de Tanpınar Dergisi olmak üzere 4 farklı alanda Tanpınar etkinlikler düzenliyoruz. 1 yılı kapsayan bu etkinlikler ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
DÜNDAR: “YARIŞMADAKİ EN ÖNEMLİ KONU ESERLERİ KİTAP HALİNE GETİRMEMİZ”
Yarışmanın bitiş tarihi ve ödül töreni hakkında da bilgiler veren Başkan Dündar, “Bu yıl hikaye dalında düzenlediğimiz yarışmanın konu başlığı da, ‘Geçmiş Zaman Aynasında Bursa’ olarak belirlendi. Yarışmaya başvurular, 10 Nisan 2020 Cuma günü sona erecek. Yarışmamızın katılım koşullarını her yıl olduğu gibi yine web sitemizden ilan ediyoruz. Kıymetli jürimizin değerlendirmeleri ile dereceye giren eserleri Mayıs ayında düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile ilan edecek ve yine her yıl olduğu gibi Haziran ayında da ödül törenimizi gerçekleştireceğiz. Bu süreçte etkinliklerimizin bir parçası olan Tanpınar Dergisi de yarışmamızla aynı dalda ‘Hikaye’ konusu ile hazırlanıyor. Bildiğiniz gibi dergimizi daha önce Mektup, Makale ve Şiir dalında hazırlamıştık. Bu yıl 4’üncüsünü çıkartacağız. Hikaye ve Şiir Atölye çalışmaları da Mart ayından itibaren başlıyor. Atölye çalışmalarına katılacak yazarlarımız 8 haftalık bir eğitim sürecinin ardından çalışmalarını tamamlayacaklar. Atölye çalışmalarına katılan yazar adaylarımızın da eserlerini kitaplaştırarak kalıcı hale getiriyoruz. Bence yarışmadaki en önemli hususta eserleri kitap haline getiriyor olmamız” dedi.
DÜNDAR: “YARIŞMANIN ASIL SAHİBİ EDEBİYAT SEVERLER”
Osmangazi Belediyesi olarak yarışmanın alt yapı çalışmalarında yer aldıklarını ve yarışmanın zeminini oluşturduklarını dile getiren Başkan Dündar, işin asıl sahibinin ise yarışmaya katılacak olan edebiyat severler olduğuna dikkat çekti. Yarışmanın bu noktalara gelmesinde jüri üyelerinin büyük katkısı olduğuna vurgu yapan Başkan Dündar, “Kıymetli jüri üyelerimiz Prof. Dr. Abdullah Uçman, Prof. Dr. Handan İnci, Murat Yalçın, Metin Önal Mengüşoğlu ve İhsan Deniz’e çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu yıl ki yarışmamızı da yoğun bir katılım ile gerçekleştiririz” dedi.
Yarışmanın jüri üyeleri de yaptıkları konuşmalarda Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın Türk edebiyatına yaptığı katkılardan bahsederek, başta Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar olmak üzere yarışmanın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiler.
Bu yılki yarışmada, birinciye 15 bin TL, ikinciye 10 bin TL, üçüncüye, 7 bin 500 TL, mansiyon alanlara ise 3 bin TL para ödülü verilecek.