Erdoğan Toprak: Kaptanı anketle belirleyemezsiniz

Erdoğan Toprak: Kaptanı anketle belirleyemezsiniz
15.04.2022
A+
A-

CHP liderinin başdanışmanı Erdoğan Toprak, adayının Kılıçdaroğlu olduğunu söyledi ve “Geminin kaptanını anketle belirleyemezsiniz. Ancak liyakatle belirleyebilirsiniz” dedi. Bu sözler anketlerde lider çıkan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’na bir gönderme olarak yorumlandı.

CHP Genel Başkanı Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, Diken’in sorularını yanıtladı. Toprak, sık sık anket sonuçlarına göre karar almanın yanlış olduğunu vurguladı. “Ben kamuoyu araştırmalarının her şey olduğuna inanmıyorum” diyen Toprak, “Geminin kaptanını anketle belirleyemezsiniz. Ancak liyakatle belirleyebilirsiniz” ifadelerini kullandı. Neredeyse tüm anketlerden “muhalefetin adayı kim olmalı?” sorusundan Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu‘nun çıktığı koşullarda Toprak’ın anket vurgusu dikkat çekti.

Adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu teyit eden Toprak, gerekçe olarak da “Bu zor süreçte egolarından arınmış, ‘ben’ değil ‘biz’ diyen ve denenmiş birine ihtiyaç var. Yeni bir risk alınmamalı” dedi ve şöyle devam etti:

“Kemal beyin toplumda böyle bir kabulü var. Bir partiye 15 milletvekili vermiş, diğer tarafta barajın altındaki birçok partiyi parlamentoya taşımış. Daha önce kendisine rakip olmuş adayın cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklamış. Baktığınızda kendi önceliğini değil, toplumun önceliğini önemseyen bir lider profili var. Kararı altılı masa verecek ve eşit şartlarda o masaya oturacaklar. Zaten genel başkanımız da bunu söylüyor. Biz ona saygı duyarız. Biz çalışma arkadaşları olarak, yani onunla çalışan milletvekilleri ve parti yöneticileri olarak Kemal beyin bu işi çok iyi başaracağına inanıyoruz.”

 ‘KAPTANI ANKETLE BELİRLEYEMEZSİNİZ’

Toprak’ın açıklamalarının satır başları şöyle:

“Ben kamuoyu araştırmalarının her şey olduğuna inanmıyorum. Önemli olan iktidara geldikten sonraki yönetimin nasıl olacağı. Çünkü iktidar olduktan sonra birçok kanunu Meclis’ten geçireceksiniz, bütçenizi geçireceksiniz, değişimi getireceksiniz. Belki seçim yapmadan parlamento içerisinde anayasa değişikliğiyle başbakan çıkartacaksınız. Yani seçime gitmeden bunlar olabilir.

Onun için kamuoyu anketlerinin, üzülerek söylüyorum bir kısmı korkarak fikir beyan etmiyor, bir kısmı da hata payı içerisinde oransal dağılımlar yapıyor. Sistemlerde eksiklikler var. Kamuoyu araştırması her şeyi dört dörtlük göstermiyor, birçok yerde de yanıldığını gördüm. Anketler hiçbir şey değil demiyorum, elbette bilimsel çalışma. Ama her şey demek de değil.

Geminin kaptanını anketle belirleyemezsiniz. Ancak liyakatle belirleyebilirsiniz. Çünkü geminin o fırtınalı havada, başarılı biçimde limana götürmesi için liyakat önemli. O yüzden “Geminin kaptanını anketle belirleyemezsiniz” diyorum.

Türkiye’nin meselelerinin çok zor olduğunu biliyoruz. Zor meseleleri yönetmek için de o masanın güçlü bir irade koyması lazım. O altılı masada bulunan insanlar sıradan insanlar değil. Altı partinin genel başkanı ve toplumun canının ne kadar yandığını bilen insanlar. Bizim yalnızca anketle bir yere varabilme şansımız yok. O masadaki yapıya, parlamentoya, bürokrasiye, ekonomiye, dış politikaya hakim isimler oradan çıkacak. Aktör ne kadar yön verebilir? Bu riski nasıl alabiliriz? Belirlenecek isim bu riski ne kadar göğüsleyebilir?

Diyelim ki oradan hatalı bir isim çıktı seçimde. Çıkıp da “Ben öyle değil böyle yapacağım” derse ne yapabiliriz? Bu nedenle deneyim önemli bir şey. Liyakat önemli bir şey. Anketten X biri çıktığında, bu ismin siyasette ne kadar karşılığı olacak? Seçilince güce esir olmayacağının garantisi var mı?”

SEÇİM KARARI ALSINLAR ADAYIMIZI AÇIKLAYACAĞIZ

“Toplumda büyük bir öfke görüyorum. Benim gittiğim yerlerde öfke bazen bize de yöneliyor ve “Bir an evvel kurtarın bu ülkeyi, adayınızı açıklayın” diyorlar.

Seçim kararı alsınlar, adayımızı da açıklayacağız, ülkeyi de kurtaracağız. Altı parti lideri oturacak, seçimi hangi kriterlerle nasıl kazanabiliriz diye düşünecek ve gerekli açıklamayı yapacak. Yani toplum sıkıntılı bir süreçte ve gittikçe sabırsızlanmaya başladı. Toplum artık can çekişiyor.”

‘MACARİSTAN’A BENZEMİYORUZ’

Macaristan’daki seçim sonuçları bizde de epey tartışıldı. Siz bir rapor hazırladınız ve Macaristan ile Türkiye arasında kurulan benzerliklere itiraz ettiniz. Muhalefet açısından Macaristan’la benzerliğimiz yok mu?

“Yok. Macaristan’da aşırı sağ ve aşırı solun aynı listede olması oy geçişini sağlayamadı. Ama ‘millet ittifakı’nda oy geçişkenliği var. Bizim referandumda, genel seçimde ve yerel seçimde ortaya çıkan bir dinamiğimiz var. Ortak gösterilen adaya, ortak gösterilen hedefe oylar geçebiliyor. Türkiye bunu üç dört seçimdir yaptığı için Macaristan doğru bir örnek değil. Çünkü Macaristan’da partiler yüksek oranda oy kaybetti. Bizde öyle bir şey yok. Bizde oylar direkt hedefe yönelmiş ve seçim kazanılmış. Macaristan’da muhalefetin ortak ilk seçimiydi ama bizim ilk seçimimiz değil. Paniklemeye gerek yok.”

(veryansintv.com)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.