Erken seçim ve Yıldırım’ın önemi…

Erken seçim ve Yıldırım’ın önemi…
06.11.2019
A+
A-

Ülkemiz 2015 yılından bu yana ortalama yılda 1 kez sandığa gitti. 2015 yılında 2 kez genel seçim, 2017 yılında referendum, 2018 yılında “baskın” erken genel seçim, 2019 yılında mahalli idareler seçimi yapıldı. Son 5 yılda seçimin yapılmadığı tek yıl 2016’da, 15 Temmuz hain darbe girişimi gerçekleşti.

Bu yoğun seçim maratonu ister istemez ülkemizde bir istikrar sorunu doğurdu. Her ne kadar iktidar ‘seçim ekonomisi uygulanmayacak’ söylemlerinde bulunsa da seçimlerde istediği sonucu elde edebilmek için ekonomik programdan çok fazla taviz verdi.

***

Bir sonraki genel seçimin 2023 yılında yapılması gerekiyor. Ancak burası Türkiye! Her an erken seçim ile karşılaşabiliriz. Geçmiş yıllarda erken seçime sebep olan olayların başında siyasi istikrarsızlık ve ekonomik krizler gelirken, 2018 yılındaki erken seçim gösterdi ki iktidar, rakiplerini seçime sokmamak için de erken seçime gidebilir. Ali Babacan’ın ve Ahmet Davutoğlu’nun kuracağı partilerin, iktidar partisini olumsuz etkileyeceği anlaşıldığında, iktidar partisi 2018 yılında İYİ Parti’ye yaptığı gibi bu partilerin de seçime girmesini engellenmek için erken seçime gidebilir. Tabi ülkede yaşanan ekonomik kriz de erken seçimi tetikleyebilir.

***

O nedenle siyasetçiler her daim seçime hazırlıklı olmalı. Yazımın bundan sonraki kısmında kendi bölgem olan Bursa 2. Bölge ve Yıldırım İlçesi üzerinde durmak istiyorum.

İYİ Parti Yıldırım’da sadece 2018 Genel Seçimleri’nde tek başına seçime girdi. Yerel seçimlerde ise Yıldırım’ı CHP’ye bıraktı.

***

Bursa 2. Bölgede Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Keles, Kestel, Mudanya, Orhangazi, Yenişehir ve Yıldırım olmak üzere toplam 11 ilçe var. 2. Bölgede İYİ Parti’nin 24 Haziran seçimlerinde aldığı oy 100.467. Bu oyun 40.449’unu Yıldırım tek başına verdi. Yani toplam oyun yüzde 60’ını diğer 10 ilçe verirken, yüzde 40’ını tek başına Yıldırım verdi. Yıldırım’dan sonra en yüksek oy, 11.386 ile İnegöl’den geldi. Yani Yıldırım kendinden sonra gelen 2. ilçeye 30.00 oy fark attı.

***

İYİ Parti olarak Bursa’da başarılı olmanın yolu Yıldırım’da başarılı olmaktan geçiyor. 2. bölgede bir milletvekili çıkarabilmek için ortalama 90 bin oy gerekli. Yıldırım tek başına bu oyu verebilecek potansiyelde.

Yıldırım’ın muhafazakar, demografik ve sosyolojik yapısı dikkate alındığında İYİ Parti olarak bu hedefin fazlasını gerçekleştirebiliriz. Ancak Yıldırım’a gereken önem verilmez ve burada sekteye uğranılırsa 2. Bölgede 1 milletvekili bile çıkaramayabiliriz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.