Farkında olmadan kronik böbrek hastası olabilirsiniz!

Farkında olmadan kronik böbrek hastası olabilirsiniz!
21.10.2019
A+
A-

Özel Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Yaman, ülkemizde gitgide yaygınlaşan halk hastalıklarından biri haline gelen böbrek hastalıkları hakkında önemli bilgiler verdi. Dr. Yaman, birçok kişinin farkında olmadan kronik böbrek hastalığına sahip olabileceğine dikkat çekerek, bu hastalıkların belirtilerini, nasıl önlem alınabileceğini, hangi hastalıkların böbrek hastalığına yol açabileceğini paylaştı.

Omurganın her iki yanında, sırtınızın ortasına yakın bir alanda yer alan böbrekler, çoğu insanın bildiğinin aksine yalnızca idrar üretiminden sorumlu değillerdir. Aslında böbrekler düşündüğünüzden çok daha fazla görevi yerine getirmektedir.

Özel Anadolu Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Yaman, “Kronik böbrek hastalığının uyarı

Op. Dr. Mehmet Yaman

işaretleri ve belirtileri her zaman belirgin değildir. Birçok hasta farkında olmadan kronik böbrek hastalığına sahip olabilir’’ diyerek, böbrek hastalıklarında fark edilmenin zor olabileceğine vurgu yaptı.

Dr. Yaman işaretleri erken saptanması durumunda, doktor müdahalesinin erken olacağından dolayı böbrek hastalığının ilerlemesinin önüne geçilebileceğini söyledi. Dr. Yaman, böbrek hastalığında görülen belirtiler arasında düşük idrar üretimi, şişkinlik, uyku güçlüğü, nefes darlığı, iştah kaybı, bulantı, kusma, yüksek tansiyon, üşüme ve yorgunluk hissi olduğunu aktardı.

Türkiye’de durum daha kötü

Dünyada her 10 kişiden 1’i böbrek hastasıyken Türkiye’de bu durumun daha vahim olduğunu, her 6 kişiden 1’inin böbrek hastası olduğunu aktaran Op. Dr. Mehmet Yaman, özellikle şeker hastalığı, ailede böbrek hastalığı öyküsü olan, yüksek kan basıncı, obezite, sigara alışkanlığı ve ilerleyen yaşlarda bu hastalığın görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

Böbrek hastalığından korunmak için

Op. Dr. Mehmet Yaman, “Böbrek hastalığından korunmak için dikkat etmemiz gerekenler var. Günlük hayatta almamız gerekenden 3 kat daha fazla tuz alıyoruz. Tuz azaltılmalı ve dikkatli kullanılmalı. Yeterince sıvı almalı, düzenli egzersiz yapılmalı. Düzenli beslenmeli ve fazla kilo var ise kilo vermeye özen gösterilmelidir. Ağrı kesici ilaçlardan mümkün olduğunca kaçınılmalı, kan basıncının ve kan şekerinin düzenli olarak ölçtürülmesi gerekli. Ayrıca kişi risk grubundaysa, böbreklerin düzenli olarak kontrol ettirilmesi faydalı olacaktır’’ dedi.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.