Geleceğin üretim vizyonu: ‘Akıllı fabrika çözümleri’ Bursa’da konuşuldu
Geleceğin üretim anlayışına “Akıllı Fabrika Çözümleri” sunan İletişim Yazılım tarafından düzenlenen, “MES ve BPM Çözümlerimiz ile Dijital Dönüşüm – Akıllı Fabrikalar” etkinliği fabrikalarda üretimden sorumlu tüm disiplinleri bir araya getirdi.
Almira Otel’de düzenlenen etkinlikte Endüstri 4.0, Akıllı Fabrika Çözümleri, başarı hikayeleri ve akademik yaklaşımlardan oluşan yedi oturum gerçekleştirildi.
Gelişmiş ülke ekonomilerinin fabrikalarda verimliliği artırmak ve maliyetleri düşürmek için akıllı fabrikalara verdiği önem ve çalışmalar her geçen gün artarken, akıllı fabrika kavramı ülkemizde de hayata geçmeye başladı. Akıllı Fabrika Çözümleri ile geleceğin üretim anlayışını yakalamak isteyen işletmelere çözüm ortağı olan İletişim Yazılım tarafından düzenlenen “MES ve BPM Çözümlerimiz ile Dijital Dönüşüm – Akıllı Fabrikalar” etkinliği fabrikalarda üretimden sorumlu farklı disiplinleri bir araya getirdi.
EN HIZLI GELİŞİM YAZILIM SEKTÖRÜNDE YAŞANIYOR!
Dünya tarihi boyunca devrim olarak tanımlanan birçok gelişme yaşandığını belirten İletişim Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hatunoğlu, makinelerin haberleşebildiği, hızlı ve güvenli veri girişinin yapılabildiği, üretimin anlık olarak izlenebildiği ve raporlanabildiği fabrikalardan oluşan bir gelişmenin, bir devrimden öte bir evrim olduğunu belirtti.
Dünya üzerinde yaşayan her canlıyı etkileyen bu evrimin bugüne kadar yaşanan en büyük ve en hızlı değişim olduğunu söyleyen Hatunoğlu, “Bu değişimin baş aktörü ise yazılım sektörüdür” dedi.
Endüstri 4.0 ve Akıllı Fabrika Çözümleri hakkında açıklamalarına devam eden Hatunoğlu, İletişim Yazılım’ın son yıllarda yaşanan bu değişimi yakında takip ettiğini ve çağı yakalamak isteyen işletmelerin çözüm ortağı olduklarını dile getirdi.
YATIRIMIN GERİ DÖNÜŞÜ 3-24 AY ARASINDA
İletişim Yazılım Genel Müdürü Selçuk Şen, “MES ile Fabrikalarda Dijitalleşme: CoralReef” sunumunu gerçekleştirdi. MES (Manufacturing Execution Systems – Üretim Yönetim Sistemi) Sistemleri’nin hammaddenin girişinden, başlayarak ürünün teslimine kadar geçen sürede, makine, malzeme ve insan kaynaklarının en verimli şekilde kullanılmasını sağladığını dile getiren Şen, bu noktada yapılan yatırımların sektör, kapsam ve modüllere göre 3-24 ay arasında geri döndüğüne dikkat çekti.
ALKA GROUP VE BEŞEL BASIM BAŞARI HİKAYESİ
CoralReef Üretim Yönetim ve Denetim Sistemi ile verimliliklerini arttırmayı başaran Alka Group Üretim Planlama ve ERP Sorumlusu Ömer Bahadır Öztürk, proje öncesi durum ve sonrası hakkında bilgi verdi.
Proje öncesinde üretim süreçlerinin manuel olarak yürütüldüğünü ve üretimdeki dinamiklerin çok zor takip edildiğini söyleyen Öztürk, anahtar kelimelerin izlenebilirlik ve verimlilik olduğunu belirtti.
Öztürk; “CoralReef sayesinde şu an üretimimizin her aşamasını anlık olarak izleyebiliyor ve aksi bir durumda anında müdahale edebiliyoruz. Üretimde ‘zaman’ faktörü çok önemli bir maliyet. Bu noktada sağladığımız fayda ile hat bazında üretim kapasitemizi de artırmış olduk” dedi.
Beşel Basım Bilgi Sistemleri Müdürü Emre Çetinkan ise, MES ve Shop Floor Control Sistemlerinin arasındaki farkı vurgulayarak MES’in işletmelerine kattığı katma değerler hakkında bilgi verdi.
Çetinkan, sahanın makineler üzerinden online bilgi alarak izlenmesinin, kişiye bağımlığının azaltılmasının, firelerin kayıt altında tutularak kayıpların izlenmesinin öneminin üzerinde durdu.