İMREN EROĞLU’nun Fırçasından, ‘’ZAMANIN ÖTESİNDE’’
“Cisimleri gördüğüm gibi değil, düşündüğüm gibi boyarım.”
Pablo Picasso’nun bu özel sözü, sevgili kardeşim İmren EROĞLU ’nun, açmış olduğu iki özel sergisindeki eserlerinde kendisini göstermiştir.
Görmek ve düşünmek kavramları, başlı başına felsefi boyutlu süreçleri yansıtır.
Herkes her şeyi görebilmekte fakat, bireyler bu süreci düşünme aşamasına aktaramadığı müddetçe, hiçbir şey ifade etmez.
Gördüğünü, düşünce süzgecinden geçirerek bunları yansıtmak, çağdaşlığın bir yolu olup, aksi durumda düşünmeden biat kültürüyle karanlık yolda debelenip durmaktan başka çare de yoktur.
Sanatçı, bakış açısı ve eserleri ile toplumsal ve sosyal süreçlere önderlik yaparak, tünelin sonundaki çıkışa erken ve güvenli varabilmenin rotasını çizer.
İmren EROĞLU kardeşimizin tüm eserlerinde düşünme ve sentez yapabilme öngörüsüne varabilmek, eserlere ayrı bir renk ve haz duygusunu ifade etmektedir.
***
Sevgili İmren EROĞLU’ nun, ‘’ZAMANIN ÖTESİNDE’’ adlı 2. özel sergisi 21 – 28 Ocak 2025 tarihleri arasında Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ nde, tüm sanat ve doğa severlere açıktır.
İnsanın içine sıcacık ve rengarenk duygular yansıtan aynı zamanda da düşündüren bu özel sergiyi lütfen gezelim derim.
21 Ocak Ekim tarihinde ki açılışı, sevgili Emre BALICA ’nın güzel sunumu ve Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Sn. Güney ÖZKILINÇ’ ın konuşması ile 60 özel eser, biz sanat severlere sunuldu.
***
İmren Eroğlu’ nu kısaca tanıyalım mı ?
‘’İlk kişisel sergisini 2024 yılında açan sanatçımız Amsterdam, Köln, Münih, Prag, Würzburg, Leverkusen, Strasbourg, Bern, Nürnberg, Salzburg kentlerinin müze ve sanat merkezlerini inceleme olanağı buldu.
Sanatçımız, resim çalışmalarını evinde oluşturduğu atölyede profesyonel olarak sürdürmektedir.
Tuval olarak genellikle doğada bulunan ağaç gövdelerini, doğal taşları ve atık nesneleri kullanmaktadır.
Ancak, kanvas tuval de kullanıyor. Teknik olarak akrilik boya kullanmakta olan sanatçımız, resim çalışmaları dışında dağcılık ve doğa yürüyüşleri de yapmaktadır.
İmren EROĞLU, eserlerini hazırlarken doğada serbest ve atıl ürünler kullanarak sürdürülebilir sanata, doğal kaynakların kullanımın önemine, geri dönüştürülebilir malzemeleri tercih ederek, çevresel etkileri minimize etmeye çalışmakta ve insanlarda çevreye ve doğaya karşı bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.’’
İmren Arkadaşımın, doğada bulup sanata dönüştürdüğü ‘ağaç gövdelerini, doğal taşları ve atık nesneleri’ onun duygu yoğunluğunun sonucu olarak eserlere yansımasıdır.
Ağaç gövde, doğal taş ve atık nesnelerin birbirleri uyumu, onun sanatsal duygu birikimini yansıtmaktadır.
Sonuçta, ortaya çıkan sıcacık ve rengarenk eserleri, bizleri her daim ’farkındalık’ ve ‘sürdürülebilirlik’ kavramlarına yöneltmektedir.
Doğada hiçbir şey atıl olmayıp, temiz bir dünya için farkındalık yaratabilmeyi başarabildiğimiz süreçte, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünyada var olabiliriz.
***
Bu süreçte, bizleri üzen başka bir konu, Kültür Bakanlığı’na bağlı tüm galerilerdeki etkinliklerin, ücret karşılığı olmasıdır.
Bizler, devletimize bağlı bir yerde sergi açabilmek için, belli bir ücreti ödemek zorunda kalıyoruz. Halbuki, sanat ve sanatçıya destek gerekirken, bu tür uygulamalar ile maalesef, sanatçılarda bir soğukluk yaratmaktadır.
Yıllardan beri her önünden geçtiğimde mutlaka uğrayıp, oradaki sergileri gezmekten zevk ve onur duyduğum Bursa Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’ nin kapısının, bazı cumartesi günleri kapalı olması biz ve tüm sanat severleri çok üzmektedir.
Kamusal galerilerin ücrete tabi olması konusunun, acilen ele alınarak sanat ve sanatçıya destek konusunu yeniden düzenlenmelidir.
Diğer bir konu da, İmren EROĞLU kardeşimin açacağı bu özel sergide, davet olduğu halde hiçbir Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilisinin gelmemesi.
Keşke bir yetkili gelip, kısa bir konuşma yapsa, sanatçımıza destek konusunda olumlu bir süreç yaratılır dı.
***
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Sn. Güney ÖZKILINÇ’ a, destekleri için teşekkürler…
***
‘’Eğer kırmızım yoksa, maviyi kullanırım.” (Pablo PICASSO)
İmren Eroğlu da, bu sergisinde ‘ağaç gövdelerini, doğal taşları ve atık nesneleri’ birleştirerek, bizlere sanatsal zevk yolunu açtı, emeklerine sağlık kardeşim.
Emekleri ve vizyonu için kendisine teşekkürler.
Sağlık, sevgi ve hoşgörü ile kalınız…