İngiltere Parlamentosu Brexit anlaşmasını yine reddetti

13.03.2019
A+
A-

İngiltere Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) ile varılan ve ülkenin birlikten ayrılmasının (Brexit) koşullarını belirleyen anlaşmayı ikinci kez reddetti.

Parlamento’daki oylamada 242 milletvekili “Evet”, 391 milletvekili ise “Hayır” oyu kullandı. Parlamento 149 oy farkla reddettiği anlaşmayı Ocak ayında da 230 oy farkla (202’ye karşı 432 oyla) reddedilmişti. İngiltere Parlamentosu Çarşamba akşamı, ülkenin 29 Mart’ta AB’den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmamasını oylayacak.

May: AB ikinci referandumu isteyip istemediğimizi öğrenmek isteyecektir Başbakan Theresa May son oylama sonrası Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin milletvekillerinin AB’den anlaşma olmadan ayrılıp ayrılmama konusunda hür iradeleriyle oy kullanacaklarını söyledi.

Theresa May, İngiltere Parlamentosu’nun AB’den anlaşma olmadan ayrılmayı reddetmeleri halinde bu kez Perşembe günü yeni bir oylama yapılacağını, milletvekillerine Brexit’in ertelenmesine destek verip vermediklerinin sorulacağını belirtti. May konuşmasında, Brexit’in ertelenmesinin önlerindeki sorunu çözmeyeceğini de söyledi, “AB, İngiltere’nin Brexit sürecini tamamlayacağını mı, yoksa ikinci bir referandum mu istediğini öğrenmek isteyecektir” dedi.

Corbyn: Belki de genel seçime gitmeliyiz Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn ise İngiltere Parlamentosu’nun müzakere edilecek bir öneri üzerinde anlaşması gerektiğini, kendi önerilerini yeniden Parlamento’ya sunacaklarını söyledi.

İşçi Partisi, İngiltere’nin anlaşma olmadan AB’den ayrılmasına karşı çıkıyor, ülkenin öncelikle AB’yle gümrük birliğini sürdürmesini ve tek pazarda kalması gerektiğini savunuyor. Yasal tavsiye:

‘Backstop’ konusunda risk sürüyor Avam Kamarası’ndaki oylama, İngiliz hükümetinin en üst düzey hukuk danışmanı Geoffrey Cox’un, İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile yeniden müzakere ettiği Brexit anlaşması ile ilgili yasal tavsiyesini kamuoyuna duyrumasının ardından geldi.

Geoffrey Cox, tartışmalı İrlanda sınırı konusunda, May hükümetini zor durumda bırakacak bir açıklama yapmıştı. Cox, anlaşma metninin İngiltere’ye, “backstop” uygulamasından tek taraflı olarak ayrılma hakkı vermediğini, bu konuda riskin azalsa da hala sürdüğünü bildirdi ve Avam Kamarası’ndaki konuşmasında da bu görüşünü tekrarladı. Başbakan May oylama öncesi İngiltere Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada milletvekillerine, “koşulları düzeltilen” anlaşmaya destek vermeleri çağrısında bulunmuştu. May aksi takdirde, “Brexit’in gerçekleşmeme riski olduğunu” söylemişti. May, “İkinci bir referanduma dahi yönelebiliriz” demişti.

İngiltere Başbakanı Theresa May, oylama öncesi Strasbourg’daki temaslarının ardından yaptığı açıklamada, anlaşmanın büyük farkla reddinin en önemli nedeni olarak gösterilen “backstop” uygulamasının “kalıcı olmayacağının” garanti altına alındığını söylemişti. May ayrıca İngiltere ve AB’nin, Aralık 2020’ye kadar “backstop” yerine alternatif bir mekanizma oluşturma konusunda da anlaştıklarını belirtmişti.

Strasbourg’ta geç saatlerde yapılan müzakerelerin ardından İngiltere Başbakanı Theresa May ile ortak basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise anlaşmanın kabul edilmemesi durumunda “üçüncü bir şans olmadığını” söylemişti.

(BBC Türkçe)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.